logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mazda 3 - Piszczy/brzęczy hamulec podczas jazdy

drzasiek 16 Mar 2017 20:34 5031 5
REKLAMA
  • #1 16350332
    drzasiek
    Specjalista CNC
    Ocena: 3233
    Witam,
    Wymieniłem w mazdzie tarcze hamulcowe i klocki hamulcowe na przedniej osi.
    Ze względu na "wygodnictwo" i brak czasu postanowiłem to zrobić w serwisie, jednym z większych i droższych w okolicy.
    Panowie z serwisu zaproponowali tarcze rotinger w zestawie z klockami hamulcowymi breck, zestaw podobno sprawdzony, klocki miały być miękkie i nie piszczeć.
    Po wymianie, jakieś 10 km od serwisu w drodze zaczął pojawiać się przeraźliwy pisk/zgrzyt. Wciśnięcie hamulca uciszało pisk, hamulce hamują, podczas hamowania nic nie piszczy.
    Po 2-3 sekundach od puszczenia hamulca pisk powraca, im więcej km się przejedzie, tym pisk jest intensywniejszy i jest go więcej.
    Po ostygnięciu samochodu (klocków/tarcz) jest cisza.
    W drodze do pracy (przez ok 40 km) słuchałem intensywnego pisku aż mi oczy wykręcało, pojechałem więc po pracy do serwisu zgłosić reklamację.
    Panowie wzięli auto na warsztat na 45 minut, po czym wyjechali, zrobili testy i stwierdzili że według nich wszystko jest prawidłowo zamontowane, żeby pojeździć a jak nie pomoże to trzeba próbować inne klocki (za które ja oczywiście muszę zapłacić co mi się nie podoba).
    Pisk wydobywa się tylko jednej strony, z prawego koła.
    W powrocie z serwisu pisk pojawił się później i był mniej intensywny.
    Wstąpiłem więc do sklepu i kupiłem smar miedziowy i wkurzony piskiem spryskałem smarem zacisk.
    Przez jakieś 60 km było cicho, nie wiem tylko czy z powodu spryskania zacisku czy po prostu na tarczę dostało się odrobina smaru i to pomogło.
    Pisk znowu powrócić ale jest mniejszy niż pierwszego dnia, niestety nadal na tyle uciążliwy że krew się we mnie gotuje jak jadę.
    Ponieważ do serwisu nie mogę jeździć codziennie, bo jest oddalony o 30km a ja mam inne zajęcia, przyzwyczajony że zawsze poprawiam po mechanikach zabrałem się za diagnozę. zdemontowałem zacisk, zdemontowałem tarczę, wyczyściłem zacisk na błysk z każdej strony szczotką drucianą i papierem ściernym, nasmarowałem i zmontowałem.
    Po testach okazało się, że nadal problem jest podczas jazdy z małą prędkością.
    Tarcze się nie nagrzewają, są obydwie normalnie jednakowo ciepłe.
    Z obu stron ten samo nowy zestaw, więc co to może być przyczyną takiego zachowania?
  • REKLAMA
  • #2 16350401
    gsisoprano
    Poziom 15  
    Ocena: 97
    Luzu na łożysku czasem nie ma?
    Ta blaszana osłona tarczy nie jest czasem zgięta i dotyka tarczy?
  • REKLAMA
  • #3 16350412
    drzasiek
    Specjalista CNC
    Blaszana osłona nie jest zgięta,
    Tam wszystko jest bardzo ładne, prowadniczki czyściutkie, przesuwają się jak po maśle.
    Luzu nie sprawdzałem, ale też i trochę tym szarpałem i nic nie wyczułem.
  • REKLAMA
  • #4 16357118
    drzasiek
    Specjalista CNC
    Kilkukrotne czyszczenie zacisków nic nie dało.
    Wymieniłem klocki na FOMAR (chciałem ATE ale naczytałem się opinii różnych, sprzedawca ze sklepu polecił FOMAR, że nie są najlepszej jakości ale za to nie powinny piszczeć).
    Jest zdecydowanie lepiej. Podczas jazdy już nie piszczy, po długiej jeździe i zatrzymaniu się, jak ruszę to czasem 2-3 razy piśnie i przestanie.
    Jest lepiej ale nie całkiem dobrze, dziwna sytuacja. Wymaga wypróbowania wszystkich klocków na rynku aby się przekonać które w tym zestawie nie będą piszczeć...
  • REKLAMA
  • #5 16357161
    T5
    Admin grupy Samochody
    Ocena: 4187
    Serwis autoryzowany?
    Mazda 3 - Piszczy/brzęczy hamulec podczas jazdy

Tak wyglądają klocki po wymianie w ASO mazdy i przejechaniu 120km
    Koło gorące i tarcza świecąca jak żarówka.
  • #6 16357181
    drzasiek
    Specjalista CNC
    Nie rozumiem pytania o ASO?
    Klocki jak klocki, pytanie tylko czemu zostały zamontowane na uszkodzoną tarczę (bo tarcza którą widać w tle nadaje się do przetoczenia albo najlepiej do wymiany).
    Zacisk również skoro doprowadził do takiego stanu tarczy (około połowa klocka tylko trze o tarcze, reszta tarczy zdążyła zardzewieć).

Mnie sytuacja z tymi klockami o tyle dziwi, że mazda jest moim (wliczając samochody żony o które też musze zbać) 12 samochodem
    cinquecento, seicento,corsa B, matiz, brava, uno, astra f, astra G, freelander, captiva, peugeot 407
    i nie miałem nigdy problemów z piszczącymi hamulcami (podczas jazdy), jedynie sporadycznie przy hamowaniu ale co najwyżej w mokry dzień.
REKLAMA