logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

waga kuchenna do 5 kg - cyfrowa lub mechaniczna ( nie chinczyk)

mleno 17 Mar 2017 00:15 6729 20
  • #1 16350986
    mleno
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    Witam
    Szukam wagi kuchennej do 5 kg cyfrowa lub mechaniczna sprawdzonej firmy polskiej, albo niemieckiej.
    Nie chce żadnego chińczyka dystrybuowanego przez Polską spółkę - tego wręcz plaga na polskim rynku i w hipermarketach.

ps.
    Normalnie ja nie wiem co jest z Polakami ciężko coś kupić nie chińskiego w Polsce, to już wręcz robi się niebezpieczne. Szmelc i tandeta ...
  • #2 16351019
    WędkarzStoLica
    Poziom 31  
    Ocena: 300
    Łucznik KS-205 szczerze polecam.
    Same zalety i cena bardzo przyzwoita.

Nie wiem czy to nie jest chiński polak, wiem że jest bardzo praktyczna (w porównaniu do innych) i niezawodna.
    Miałem kilka różnych wag i dopiero z tej jestem zadowolony.
  • #3 16351022
    mleno
    Poziom 13  
    firma łucznik została sprzedana. Obecnie produkowany sprzęt nie ma nic wspólnego z tym starym bo łączy go jedynie znaczek "łucznik"

Jest jeszcze zelmer ale ten przejęty przez grupę BSH :D ale to i tak lepsze niż chinol.
    W sumie trochę to dziwne że nie można kupić nawet polskiej wagi ^^
  • #4 16351352
    barteksmrek
    Poziom 28  
    Ocena: 223
    mleno napisał:
    W sumie trochę to dziwne że nie można kupić nawet polskiej wagi

Nie można kupić też polskiego odkurzacza. Właśnie mam z tym problem. Wszystkie polskie firmy zostały sprzedane. Dajemy zarobić zagranicy. Polska biednieje.
  • #5 16351609
    Xantix
    Poziom 41  
    Ocena: 1654
    Są wagi polskiej produkcji np.
    https://www.axis.pl/ofirmie.html
    albo
    http://www.fawag.pl/index.php?goto=o_firmie&sub=56
    Także POSNET produkuje dobre wagi. Pytanie czy autor będzie chciał kupić wagę do kuchni za tą cenę.
    BTW. Przecież każda elektronika niemiecka czy amerykańska jest i tak Made in PRC - a jej jakość zależy nie od Chińczyka tylko od wymagań dystrybutora/producenta składającego zamówienie. Jak ma być tanio to Chińczyk tanio zrobi - kosztem jakości.
    A z wag kuchennych śmiało mogę polecić wagi firmy Sencor - to firma japońska obecnie działająca na terenie Europy.
  • #6 16352120
    mleno
    Poziom 13  
    Xantix a te wagi japońskie to gdzie są produkowane orientujesz się może.

Cena nie ma większego znaczenia bo będzie używana codziennie dlatego to musi być dobrej jakości bo nie mogę sobie pozwolić na awarie.
  • #7 16352352
    Xantix
    Poziom 41  
    mleno napisał:
    Xantix a te wagi japońskie to gdzie są produkowane orientujesz się może.

Jak wszystko - w Chinach. Tylko projektowane są w kraju producenta, a składane w Chinach.

mleno napisał:
    Cena nie ma większego znaczenia bo będzie używana codziennie dlatego to musi być dobrej jakości bo nie mogę sobie pozwolić na awarie.

To szukaj wag sklepowych - często można dostać używane po likwidacji sklepów - niektóre nawet z ważną legalizacją. Zapłacić trochę za nią trzeba, ale taka waga z racji przeznaczenia spisze się na pewno lepiej niż zwykłe kuchenne od Chińczyka.
  • #8 16376101
    mleno
    Poziom 13  
    Zakupiłem wagę sklepową prostą nową do 15 kg z legalizacją . W sumie z przesyłką to około 720 zł ale inwestycja myślę że na lata będzie . Miałem brać używkę ( około 4x taniej) ,ale wiadomo jak to z używkami - ryzyko .
    ps.
    Kolejny mój zakup to będzie odkurzacz przemysłowy do mieszkania , ale to dopiero za jakiś czas jak ten stary marketowy śmieć padnie :)
  • #9 17038127
    Apollin
    Poziom 9  
    Ocena: 33
    Mam podobny problem jak autor wątku.

Też myślałem, że wagi Sencor są dobre, tymczasem nie dość, że pływała waga, lekki dotyk powodował inny wynik, to jeszcze blaszka przytrzymująca (zamykająca obwód) baterii na biegunie - po prostu wyłamała się przy delikatnej wymianie.

Nie polecam konkretnie modelu SENCOR SKS 4001 - blaszka wyłamana przy delikatnym wymienianiu baterii.

Pytanie: co kupić by ważyło naprawdę dokładnie, bez pływania, by miało zasilanie z baterii AA lub AAA (akumulatorki Eneloop do tego dokupię) i by przetrwało parę lat codziennego ważenia? Cena: do 50 zł.
  • #10 17038457
    Xantix
    Poziom 41  
    Apollin napisał:
    Pytanie: co kupić by ważyło naprawdę dokładnie, bez pływania, by miało zasilanie z baterii AA lub AAA (akumulatorki Eneloop do tego dokupię) i by przetrwało parę lat codziennego ważenia? Cena: do 50 zł.

Takie wymagania i taka cena? Zapomnij.
    Do codziennej pracy z wysoką dokładnością to potrzeba czegoś lepszego - musisz szukać wagi sklepowej. Na alledrogo często można dostać używki bez ważnej legalizacji w cenie niewiele ponad 100 PLN. Typowe kuchenne wagi na pewno nie sprostają twoim wymaganiom dotyczącym dokładności i trwałości.
  • #11 17038816
    Apollin
    Poziom 9  
    Jednak waga ma być kuchenna a nie sklepowa. W kuchni jest bardzo mało miejsca, poza tym nie chcę wydawać aż tylu pieniędzy.

Jak to jest, że w tych wagach dostępnych na rynku teraz każda w specyfikacji ma dokładność do 1g, a położywszy na niej 1 grosz, niby pokazuje wagę, a potem dotknąwszy jej zaraz pokazuje co innego nawet po cofnięciu palca?

Chodziłoby mi o wagę zgodną ze specyfikacją. Jak jest napisane dokładność 1 gram to 1 gram a nie pływanie.

Czy ktoś z Was orientuje się co do konstrukcji tych wag?

Czy to:

https://www.ceneo.pl/44021020

https://www.ceneo.pl/37769311

https://www.ceneo.pl/32972209

czy to wszystko to jeden konstrukcyjny kij i tak naprawdę wszystko jedno co się wybierze byle miało zasilanie z dwóch eneloopów a nie z tych bateryjek CR cośtam?
  • #12 17038841
    Xantix
    Poziom 41  
    Apollin napisał:
    Jednak waga ma być kuchenna a nie sklepowa. W kuchni jest bardzo mało miejsca, poza tym nie chcę wydawać aż tylu pieniędzy.

Więc nie możesz się zżymać się na wagę, że to badziewie.

Apollin napisał:
    Jak to jest, że w tych wagach dostępnych na rynku teraz każda w specyfikacji ma dokładność do 1g, a położywszy na niej 1 grosz, niby pokazuje wagę, a potem dotknąwszy jej zaraz pokazuje co innego nawet po cofnięciu palca?

Bo papier wszystko przyjmie, a te wagi nie skonstruowane specjalnie by mieć dużą dokładność, gdyż w domowej kuchni 1g dokładności nikomu nie jest potrzebny, a każdy chce mieć tani produkt więc dostaje to za co zapłacił.

Apollin napisał:
    Chodziłoby mi o wagę zgodną ze specyfikacją. Jak jest napisane dokładność 1 gram to 1 gram a nie pływanie.

To już ci mówiłem co musisz zrobić. :) W masówce z marketu cudów nie oczekuj.

Apollin napisał:
    czy to wszystko to jeden konstrukcyjny kij

Dokłądnie tak. Może nawet w tej samej fabryce w ChRL były robione.

Apollin napisał:
    i tak naprawdę wszystko jedno co się wybierze byle miało zasilanie z dwóch eneloopów a nie z tych bateryjek CR cośtam?

Można to tak ująć.
  • #13 17038868
    Apollin
    Poziom 9  
    Xantix napisał:

Apollin napisał:

Bo papier wszystko przyjmie, a te wagi nie skonstruowane specjalnie by mieć dużą dokładność, gdyż w domowej kuchni 1g dokładności nikomu nie jest potrzebny, a każdy chce mieć tani produkt więc dostaje to za co zapłacił.

A nie podpada to pod jakiś paragraf jako oszukiwanie klientów? Specyfikacje jedna nie powinny wprowadzać w błąd konsumenta, nieprawdaż? Jakiś UOKIK się nie powinien tym zająć?

Co do tej dokładności 1g to chodzi przede wszystkim o dietę i racjonalne żywienie. Jak ktoś się odchudza i przekroczy 1g masła, 1g oliwy, 1g chleba to tych gramów trochę się nazbiera a niektóre potrawy są bardzo kaloryczne.

No trudno, coś będzie trzeba wybrać.
    Póki co oddam tego Sencora na gwarancję, może wymienią na nową. Bo blaszka ułamała się przy najnormalniejszym użytkowaniu -delikatnej wymianie baterii CR2030. Jeszcze raz przestrzegam wszystkich - uważajcie na wagi z CR2030 - zobaczcie, jak jest skonstruowane miejsce na baterię, czy przy wymianie baterii nic się nie wyłamie.
  • #14 17038906
    Xantix
    Poziom 41  
    Apollin napisał:
    A nie podpada to pod jakiś paragraf jako oszukiwanie klientów? Specyfikacje jedna nie powinny wprowadzać w błąd konsumenta, nieprawdaż?

Nie powinny i najczęściej są tak napisane, że nikogo w błąd nie wprowadzają. Wystarczy np. w DTR-ce dać wpis: "dokładność do 1g" i już producent jest czysty, choć słowa "do" mało kto zauważa.
    Apollin napisał:
    Jakiś UOKIK się nie powinien tym zająć?

Jesli ktoś się czuje oszukany/wprowadzony w błąd to zawsze może taką skargę do UOKIK złożyć.
  • #15 17039975
    barteksmrek
    Poziom 28  
    Ocena: 223
    Waga do kuchni z dokładnością do jednego grama to spora przesada, ale jak tak to elektroniczna z certyfikatem - droga. Organizmowi raczej obojętne 3g w tą czy tamtą stronę. Ja mam mechaniczną i jest ok. Smacznego.
    P.S. Chyba, że naprawdę chodzi o ważenie dokładnych porcji...
  • #16 17040036
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 17040719
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5149
    Jak chcesz naprawde dobrą wagę, a cena to drugorzedna sprawa, sprawdź ofertę ,,Sartoriusa". To jest światowy lider wśród wag. A że cena..... :cry: Możesz mieć zegarek Casio, albo zegarek Omega lub Rolex. Twój wybór.
    http://www.wagielektroniczne.com.pl/wagi.php?typ=q5102-1ceu
  • #19 17040753
    Apollin
    Poziom 9  
    No nie powiem przydałaby się taka waga 😊❤😊
    Tylko ta cena...

A zapytam was jeszcze inaczej,
    Czy wagi do powiedzmy 70 zł różnią się czymś pod względem konstrukcji elementów czy układów ważących? Bo że się różnią co do trwałością czy ergonomii to wiem.

Jeśli się różnią, to czy te różnice wpływają na dokładność pomiaru? Czyli wagę o jakiej konstrukcji do tych 70 zł wybrać?

Nawet w sklepie dziś próbowałem bawić się wagami które miały baterie. Zauważyłem różnice w reakcji na bardzo mały ciężar(moneta 5 groszy) przez różnicę w powtarzalności pomiaru.

Czyli jednak w tym zakresie cenowym są lepsze i gorsze wagi.
  • #20 17040774
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5149
    @Apollin No cóż, cena Sartoriusa bierze się z jego superprecyzyjnej mechaniki. Elektronika w tych wagach taka, jak wszędzie. Natomiast te tanie wagi osobowe, kuchenne etc, pracują na lichych tensometrach naklejonych lichym klejem na liche sprężyny. :cry: ...Mam ,,pod opieką" kilkanaście Sartoriusów o różnej nośności, stąd znam te wagi.
  • #21 17044623
    Apollin
    Poziom 9  
    Panowie (i panie? )

Pozwolę sobie dodać coś merytorycznego do dyskusji, bo heheszkowanie z wagami za kilka tysięcy złotych odłóżmy do działu hydepark. Każde pytanie zasługuje na poważną odpowiedź, nie jestem specjalistą od wag (ani autor wątku) zatem zwróciłem się o poradę do osób, czy to serwisantów, czy elektroników, których mamy tutaj sporo, a którzy o wagach elektronicznych i ich serwisowaniu wiedzą więcej.

Sam miałem od ubiegłego tygodnia w rękach chyba 20 różnych modeli wag - od 19 do 150 złotych.

Testowałem je w elektromarketach, kładąc na wadze różne monety, 5 groszy, 2 zł, 50 groszy, żetonik do wózka z Lidla. Sprawdzałem jak wagi reagują na małe i większe obciążenie, jak szybko wracają do wskazania 0, czy po silnym dotykaniu różnych części wagi wskazanie wraca do 0.

Powiem Wam, że wyniki były bardzo różne. Faktycznie 3/4 wag "pływało", raz pokazywało 2g przy 5-groszówce, raz 3, raz po dotknięciu 7 gram, raz -2. Wyniki niepowtarzalne, pływające i w ogóle do bani. Zależne od humoru wagi.

Dodam, że połowa wag za 80-90 zł ma swój odpowiednik za 30-40 zł. Można zaobserwować to po budowie - dokładnie tak samo wyglądające modele raz są firmy MPM, raz Esperanza, raz jeszcze jakiejś Mesko itp.

Na uwagę zasługują trzy modele wag. Z tych kilkunastu które testowałem są one najlepsze i najdokładniejsze za rozsądną cenę.

Pierwsza waga, bardzo dokładna, powracająca do wskazań po wciskaniu jej, bardzo szybko wskazująca, to
    Łucznik KS-205 - waga polecana przez użytkownika WędkarzStoLica
    i dla niego leci punkt za pomoc w dyskusji.
    Waga ładna, zasilanie dwoma bateriami AAA (można użyć akumulatorków). Obciążenie szklanego talerza małym i większym ciężarem daje bardzo powtarzalne, szybko zmierzone wyniki.
    https://www.ceneo.pl/14623335
    Koszt - 30 zł aktualnie.

Kolejna z wag, które zwróciły uwagą dokładnością i powtarzalnością wyników, to
    Zelmer KS1600 [symbio].
    Waga bardzo ładna, zasilana tym razem trzema bateriami AAA. Bardzo duży, super czytelny, pięknie podświetlony wyświetlacz, dodatkowo praktyczna zdejmowana misa. Waga świetnie zbudowana, mocny plastik i metal na boku. Widać solidną budowę.
    Szybko waży, błyskawicznie po uciskaniu powraca do wagi właściwego leżącego na niej bilonu 5-groszy. Waga reaguje na żeton z Lidla, który jest bardzo lekki (1g? 0.5g)? pokazuje raz 0 raz 1 gram.
    https://www.ceneo.pl/19661076
    Cena - 90-100 zł. Droga.

Trzecia waga, która zwróciła moją uwagę to
    RAVEN EWK005.

Również elegancka, bardzo duży wyświetlacz, co ważne - wierzch ze szkła hartowanego, więc tak łatwo nie pęknie jak plastik. Zasilanie na baterie (z tego co pamiętam 3 AA).
    Szybko waży, ale wolniej niż poprzednie, powtarzalny wynik, test z mocnym naciskiem z leżącą 5-groszówką, szybko powraca do poprawnego wyniku 2g.
    Ta waga ma jeszcze minutnik z alarmem. Sygnał dźwiękowy przy naciskaniu dotykowych klawiszy.

https://www.ceneo.pl/53088176
    ~80 zł.

Wybrałem wagę Łucznika, za 30 zł z jej wystarczającą dla mnie dokładnością i konstrukcją - normalna komora baterii, nie psująca się, wygodne zasilanie bateryjne AAA można użyć akumulatorków np. Eneloop, a nie uszkadzające się gniazda baterii CR2030, czy wyłamujące się blaszki jak w innych wagach, waga świetna - szkło u góry - można zważyć talerz i nalewać gorącej zupy czy bigosu, lub po prostu gorącej potrawy. Powtarzalny i dokładny pomiar - 5 groszy => 2 gramy.

Gdybym był bogaty.... heh, jak w piosence, pewnie wybrałbym Zelmera. Bardzo czytelny, ładnie podświetlony wyświetlacz, choć u góry jednak plastik - nie wiem jak się zachowuje pod wpływem ciepła.
    Łucznik KS-205 może jest skromna, ale za to spełnia swoje zadanie - tak jak z kobietami ;)

Moja dziewczyna w sklepie zaakceptowała mój wybór i argumentację. Obok stał pan który kupował kuchenkę, ładnie o wszystko pytał sprzedawcy. A jego kobieta - ciągle coś do niego miała, dąsy, fochy, aż mi się żal chłopaka zrobiło. Widać z tego, że nie tylko wagę, ale i dziewczynę trzeba sobie umieć wybrać. Nie wszystko złoto co się takim wydaje.

Może komuś mój test się przyda. Powodzenia w dietach i ważeniu - a wagi za 5 000 zostawmy laboratoriom.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje wagi kuchennej do 5 kg, preferując modele cyfrowe lub mechaniczne od polskich lub niemieckich producentów, unikając chińskich produktów. W dyskusji pojawiają się różne rekomendacje, w tym wagi Łucznik KS-205, Sencor oraz wagi od firm Axis i Fawag. Użytkownicy zwracają uwagę na problemy z jakością i dokładnością wag dostępnych na rynku, podkreślając, że wiele modeli nie spełnia deklarowanej dokładności. Wskazują również na możliwość zakupu wag sklepowych, które mogą oferować lepszą jakość. Wspomniano o problemach z trwałością niektórych modeli, takich jak Sencor SKS 4001, oraz o różnicach w konstrukcji wag w przedziale cenowym do 70 zł.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA