logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mechanizm spustowy spłuczki ustępowej

18 Mar 2017 21:33 76740 18
REKLAMA
  • #1 16355065
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #2 16355280
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6545
    Mechanizm służy do regulacji poziomu do jakiego napełnia się zbiornik. Regulacja przy niebieskim pływaku służy do regulacji ilości wody "małego" spłukania. Tu masz podobny temat: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3009663.html
  • #3 16356127
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 16356505
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6545
    Poszukaj na Allegro tego zaworu, w opisie aukcji są w miarę czytelne zdjęcia instrukcji. Ten zawór ma też funkcję awaryjnego otwarcie zaworu spustowego w razie przepełnienia spłuczki.
  • #5 16365199
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 16406967
    Kuroda
    Poziom 2  
    Ocena: 8
    Rozebrałem guzik spłuczki , i podłożyłem krążek z gumy około 2mm grubości .
    Wykręcamy go ze zbiornika -:-wykręcamy białe gwinty ze niklowanej obudowy(prawy gwint) -:- wyciągamy białe gwinty ze niklowanego przycisku (są wciśnięte ) -:- wycinamy z czegoś podkładkę z otworem nieco większym od sprężyny -:- montaż . Podkładka spowoduje że "guzik 3 litry" będzie miał mniejszy skok .
  • Pomocny post
    #7 19343603
    pinkslon
    Poziom 1  
    Ocena: 13
    Też miałem problem z tym zaworem.
    Udało mi się ustalić że :
    Cersanit K99-0014 to ten sam zawór spustowy co zawór firmy Intersano o kodzie EAN 5903338303049.

Instrukcja to pobrania na stronie producenta lub poniżej.

Niebieski pływak służy do ustalenia ilości wody dla małego przycisku.

Mam nadzieje ze się niektórym przyda.
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #8 19823978
    avacon
    Poziom 2  
    Ocena: 8
    Dźwignia z założonym pływakiem w mechanizmie spustowym spłuczki powinna być zanurzona całkowicie w wodzie, wtedy działa opcja mniejszego zużycia wody.
  • #9 20459606
    czasnagli
    Poziom 18  
    Ocena: 105
    avacon napisał:
    Dźwignia z założonym pływakiem w mechanizmie spustowym spłuczki powinna być zanurzona całkowicie w wodzie, wtedy działa opcja mniejszego zużycia wody.

W instrukcji nie umieszczono podstawowej informacji o regulacji niebieskiego pływaka. Jeżeli chcemy zmniejszyć ilość spuszczanej wody mniejszym przyciskiem to pływak podnosimy, czy opuszczamy?
  • #10 20459924
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2052
    czasnagli napisał:
    Jeżeli chcemy zmniejszyć ilość spuszczanej wody mniejszym przyciskiem to pływak podnosimy, czy opuszczamy?
    Czym wyżej podniesiony pływak tym niej wody zostaje upuszczone ze spłuczki (szybciej odpada zapadka) która ma się zahaczyć o rowek przy przyciskaniu małego guzika.
  • REKLAMA
  • #11 20460413
    czasnagli
    Poziom 18  
    ta_tar napisał:
    czasnagli napisał:
    Jeżeli chcemy zmniejszyć ilość spuszczanej wody mniejszym przyciskiem to pływak podnosimy, czy opuszczamy?
    Czym wyżej podniesiony pływak tym niej wody zostaje upuszczone ze spłuczki (szybciej odpada zapadka) która ma się zahaczyć o rowek przy przyciskaniu małego guzika.

Masz rację, ale u mnie po wciśnięciu małego przycisku opróżnia się cały zbiornik. Myślę, że jest to wina zapadki, która nie zahacza się o rowek.

• REKLAMA
  • #12 20460779
    ta_tar
    Poziom 41  
    czasnagli napisał:
    Myślę, że jest to wina zapadki, która nie zahacza się o rowek.
    Sprawdź czy dobrze masz ułożony główny człon, czy zapadka wchodzi w swoje miejsce. A może coś jest z sama zapadką.
  • #13 20460930
    czasnagli
    Poziom 18  
    ta_tar napisał:
    czasnagli napisał:
    Myślę, że jest to wina zapadki, która nie zahacza się o rowek.
    Sprawdź czy dobrze masz ułożony główny człon, czy zapadka wchodzi w swoje miejsce. A może coś jest z sama zapadką.

W sprawie regulacji tego zaworu rozmawiałem z przedstawicielem handlowym. Oczywiście wszystkie wskazówki, które otrzymałem sprawdziłem w praktyce, ale nie przyniosło to efektu.

Podejrzewam, że jeszcze może być uszkodzona (zużyta) dźwigienka na której zamontowany jest pływak, ale ją mam dostać nową od producenta.
  • #14 20464304
    czasnagli
    Poziom 18  
    Chciałbym wszystkich poinformować, że w zaworze spustowym 3/6 L (Inter Sano EAN 5903338303049 lub Cersanit K99-0014) działa także funkcja start-stop. O tej funkcji nie informuje nawet producent zaworu na swojej stronie. Funkcja stop działa po drugim naciśnięciu dużego przycisku.

• #15 20477132
    arcig
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam mam pytanie czy te dwa przyciski działają niezależnie? bo u mnie czy naciskam mały , to duży wciska się razem z nim, czy też na odwrót gdy naciskam duży , mały również się wciska. Dziękuję za pomoc
  • #16 20477845
    ta_tar
    Poziom 41  
    Konstrukcja przycisków u każdego producenta jest inna. Należałoby sprawdzić to sobie nie zamykając pokrywę na zbiorniku. U mnie też "chodzą" razem ale jak przyciskam mały to podświadomie robię to powoli aby zaczep złapał i wylała się połowa wody.
  • #17 20479557
    czasnagli
    Poziom 18  
    arcig napisał:
    Witam mam pytanie czy te dwa przyciski działają niezależnie? bo u mnie czy naciskam mały , to duży wciska się razem z nim, czy też na odwrót gdy naciskam duży , mały również się wciska. Dziękuję za pomoc

Przycisk mały i dużo od zaworu Inter Sano EAN 5903338303049 lub Cersanit K99-0014 zawsze wciskają się razem. Różnica w ich działaniu polega na tym, że duży przycisk wciska się o około 5 mm głębiej.

Mechanizm spustowy spłuczki ustępowej Mechanizm spustowy spłuczki ustępowej
  • #18 21412296
    kay6
    Poziom 10  
    Co do braku działania regulacji pływaka to u mnie było podobnie. Rozwiązaniem było wypijecie pływaka z dzwigienką i wpięcie ciut dalej na koronie. Wcześniej dzwigienka opierała się na kawałku plastiku(na zdjęciu w lewo od dzwigni) , który wyłącza z użytku opcję regulacji.
    Zbliżenie na mechanizm pływaka toalety z plastikową dźwignią i zębatką.
  • #19 21419388
    czasnagli
    Poziom 18  
    Kupiłem przycisk start stop i mam kontrolę nad ilością spuszczanej wody.
    Chromowany przycisk start-stop do spłuczki toaletowej.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dźwignia z pływakiem w mechanizmie spłuczki ustępowej reguluje ilość wody spuszczanej podczas spłukiwania. Użytkownicy zauważają, że pozycjonowanie pływaka nie wpływa na działanie spłuczki, co może być spowodowane złożoną konstrukcją mechanizmu. Pływak niezbędny jest do ustawienia poziomu wody dla mniejszego spłukania, a jego regulacja nie została dostatecznie opisana w instrukcji. W przypadku problemów z działaniem, sugerowane jest sprawdzenie zapadki oraz ewentualna wymiana uszkodzonych elementów. Użytkownicy dzielą się również informacjami o funkcji start-stop w zaworach spustowych, co pozwala na lepszą kontrolę nad ilością spuszczanej wody.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA