logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silnik elektryczny buczy i nie chce chodzić

TheKocur 19 Mar 2017 13:24 9714 10
REKLAMA
  • #1 16356190
    TheKocur
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    Posiadam polską szlifierkę stołową Silnik elektryczny buczy i nie chce chodzić Gdy silnik był zimny normalnie pracował, po 15-20 sekundach pracy zrobił się ciepły. Wyłączyłem go i włączyłem i już nie działał tzn. buczał i nie chciał chodzić . Czasami gdy rozruszam go ręką zacznie pracować (ale to rzadko, wtedy gdy nie jest za ciepła) Po wystygnięciu normalnie pracuje...
    Może mi ktoś pomóc?
  • REKLAMA
  • #2 16356205
    Józio17
    Poziom 31  
    Ocena: 197
    Kondensator Kolega sprawdził?
  • REKLAMA
  • #3 16356207
    technikabasenowa
    Poziom 33  
    Ocena: 444
    Kondensator do wymiany.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 16356242
    technikabasenowa
    Poziom 33  
    Ocena: 444
    Kręci się lekko? łożyska ok? podaj moc silnika i jaki kondensator?
  • #6 16356258
    kierbedz4
    Poziom 36  
    Ocena: 1006
    Łożyska zabudowane na wale szlifierki są swoimi pierścieniami zewnętrznymi osadzone bezpośrednio w plastikowych obudowach szlifierki w których nie ma jakichkolwiek pierścieni osadczych,wskutek czego w trakcie pracy szlifierki podnosi się temperatura wewnątrz korpusu szlifierki a zatem temperatura przenosi się na boczne jej obudowy a co za tym idzie następuje tarcie wirnika silnika o blachy stojana oraz zatrzymanie samego wirnika i buczenie silnika.Miałem ten sam problem.Producent wyrażnie określił ile minut może pracować szlifierka aby nie doszło do zatrzymania wału silnika po przegrzaniu silnika szlifierki.Ja po prostu odpuściłem sobie w postaci zakupu nowej szlifierki o mocy 200W w Lidlu w umiarkowanej cenie nie przekraczającej 100zł.W innych sklepach oferowano mi szlifierki o mocy 120W co mi nie odpowiadało.
  • #8 16356320
    kierbedz4
    Poziom 36  
    Ocena: 1006
    Przecież silnik tej szlifierki jest zamknięty w zamkniętej obudowie gdzie praktycznie nie ma chłodzenia przez co od temperatury zmieniają się parametry obudów ich grzanie i rozkalibrowanie wymiarów otworów w obudowach zabudowanych łożysk przez co wirnik zaczyna trzeć o blachy wirnika i staje wirnik szlifierki.Jej czas pracy jest ograniczony do kilku minut.Po całkowitym ostygnięciu szlifierki ponownie można jej użyć aż do ponownego samoistnego zatrzymania przez co następuje jego buczenie.
  • #9 16356342
    niewolno2
    Poziom 40  
    Ocena: 1253
    W chwili wzrostu temperatury następuje utrata osiowości wirnika względem stojana na gniazdach łożysk które są plastikowe i następuje tarcie wirnika o stojan.
  • #10 16356453
    TheKocur
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    Wczoraj to rozkręcałem , jak wcześniej pisałem ,żeby wyczyścić łożyska, i przypomina mi się ,że na wirniku były rysy....
    Ale przecież może to pracować kilka minut ,aż się zatrzyma, a nie kilka sekund.
    A mi po 15 sekundach nie działa , choć wirnik lekko się kręci, ale za to jest gorący
  • #11 16356907
    e2rd.o
    Poziom 21  
    Ocena: 111
    Do tej szlifierce trzeba dorobić nową oś, bo ta co jest zamontowana nie przechodzi przez wirnik tylko składa się z dwóch części osadzonych w tulei plastikowej. Dawna oszczędność materiału.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z polską szlifierką stołową, która po krótkim czasie pracy (15-20 sekund) przestaje działać, wydając buczenie. Po ostygnięciu urządzenie działa ponownie. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, w tym problemy z kondensatorem, łożyskami oraz przegrzewaniem silnika. Użytkownik sprawdził kondensator, który wydaje się być sprawny, a także czyścił łożyska. Wskazano, że silnik jest zamknięty w obudowie, co ogranicza chłodzenie, prowadząc do przegrzewania i tarcia wirnika o stojan. Proponowane rozwiązania obejmują wymianę osi silnika oraz zakup nowej szlifierki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA