logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra I '97 - Lampka wnętrza nie działa przy otwieraniu drzwi kierowcy

jasin01 24 Lip 2005 14:02 1413 7
REKLAMA
  • #1 1677869
    jasin01
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    ten problem polega na tym,ze gdy otwieram drzwi od kierowcy nie pali sie lampka w srodku,wszystkie inne dwrzwi dzialaj dobrze.
    A problem jest dzwiny dlatego ze wymienilem czujnik na nowy,sprawdzielm kable,kondensatory i wszystko i dalej nuie wiem co to!

Czy ktos wie co tam moglo sie jeszcze stac??
  • REKLAMA
  • #2 1678023
    pioart
    Poziom 38  
    Ocena: 1474
    Witam
    A na sztywno sprawdzałeś?
    Jeśli auto ma alarm to moze przewód sie urwał
    pozdro
  • REKLAMA
  • #3 1678152
    janusz kaczor
    Spec od samochodów
    Ocena: 129
    Sprawdż w progu od strony kierowcy.Trzeba zdjąc osłone plastikową , dobrać sie do wiązki . Dochodza tam szare cienkie przewody,spiete razem.To są przewody od czujników ,najcześciej dostaje sie tam woda pod dywanik i odpalają sie przewody (zachodzi elektroliza).trzeba wiazke rozizolować i sprawdzić.Częsta usterka w Asterkach.
  • #4 1678902
    jasin01
    Poziom 11  
    ooo wlasnie,alrm o tym zapomnialem.
    usterka pojawila sie po moich zabawach z alarmem(wlaczalem,wylaczalem az w koncu sie popsul,i to swiatlo tez wtedy wysiadlo,tzn cos w tym czasie)
    jutro biore sie za to
  • #5 1681355
    KingKong
    Poziom 25  
    Ocena: 189
    Masz w pojeździe opóźnienie wyłączenia światełka w środku? Czy światełko gasło w środku z opóźnieniem? Przy włączniku powinny jak mi się zdaje dwa przewody. Sprawdź jednak podłączenie czujnika. A może poprostu zepsuł się właśnie ten automat. Alarm tego raczej nie mógł uszkodzić. :-)
  • REKLAMA
  • #6 1684804
    jasin01
    Poziom 11  
    nie mam czasowego wylacznika.
    a z alarmem to tak tylko sobie pomyslalem
  • REKLAMA
  • #7 1686438
    KingKong
    Poziom 25  
    Ocena: 189
    To wyjmij włącznik drzwiowy przewód zewrzyj do masy i sprawdź czy zapali się światełko. Może włącznik źle łączy.
  • #8 4220612
    Yca
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    Witam, ja bym sie podpial pod temat bo mnie w astrze I 98 nie wlaczaja oswietlania kabiny drzwi z prawej strony, zarowno przednie jak i tylne a lewa strona jest oki. Ktos sie orientuje gdzie na zlaczkach sie te przewody zbiegaja? napewno nie jest to wina przelacznikow bo wogole sie na nich napiece nie pojawia. Bede wdzieczny za pomoc

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy braku działania lampki wnętrza przy otwieraniu drzwi kierowcy w Opel Astra I z 1997 roku, podczas gdy lampki przy pozostałych drzwiach działają poprawnie. Wymieniono już czujnik drzwiowy na nowy oraz sprawdzono kable i kondensatory, jednak problem nadal występuje. Możliwe przyczyny to uszkodzenie przewodu, zwłaszcza w wiązce w progu od strony kierowcy, gdzie często dostaje się woda powodująca korozję i elektrolizę przewodów. Warto zdjąć plastikową osłonę i sprawdzić szare cienkie przewody od czujników. Problem pojawił się po manipulacjach z alarmem samochodowym, co może wskazywać na uszkodzenie przewodów lub włącznika drzwiowego. Zalecane jest zwarcie przewodu włącznika drzwiowego do masy, aby sprawdzić, czy lampka się zapali, co pozwoli wykluczyć uszkodzenie samego włącznika. Dodatkowo, w Astrach I z 1998 roku odnotowano podobne problemy z oświetleniem kabiny po stronie prawej, gdzie przewody na złączach mogą być uszkodzone, a przełączniki nie wykazują napięcia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA