logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rozmywanie się obrazu w grach na MSI GTX 970 w Win7 64

fdgodpl 01 Kwi 2017 14:36 1434 4
REKLAMA
  • #1 16385607
    fdgodpl
    Poziom 7  
    Witam,
    we wszystkich grach posiadam następujący problem: Gdy obracam się postacią to obraz dziwnie rozcina się tak w 2/3 wysokości ekranu i dół ekranu szybciej obraca się niż góra. Karta graficzna to MSI GTX 970 GAMING 4G. Złącze jakie używam to DVI, lecz z przejściówką na D-Sub, lecz nie ma to znaczenia, bo problem występuje przy złączu HDMI. Usterka objawia się przy włączonym jak i wyłączonym V-Sync'u. Problem znika tylko jeśli włączam grę w trybie Pełnoekranowy i włączonym V-Syncu, a chciałbym używam w oknie bez ramki. Wcześniej posiadałem Win 10 i tam problem ten nie występował. Zrobiłem reinstalację sterowników oraz przywróciłem ustawienia domyślne panelu nVidia.
  • REKLAMA
  • #2 16385648
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2340
    Raczej z usterką hardware nie ma to żadnego związku. Zostaje grać na pełnym ekranie. Poza tym
    żadnej konfiguracji sprzętowej komputera nie podałeś, ani jaki monitor, jakie obsługuje odświeżanie itp.
  • REKLAMA
  • #3 16386779
    komputerman
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    spróbuj ustawić rozdzielczość taką samą na monitorze jak i w grze, którą będziesz grać, nie miałem takiego problemu nigdy, ale obraz niejednokrotnie ulegał niekształcenie, po przez inną rozdzielczość ustawiona na monitorze jak i w grze

ściągnij program Power Strip i tam ustaw sobie rozdzielczości.
  • REKLAMA
  • #4 16387591
    fdgodpl
    Poziom 7  
    sylweksylwina napisał:
    Raczej z usterką hardware nie ma to żadnego związku. Zostaje grać na pełnym ekranie. Poza tym
    żadnej konfiguracji sprzętowej komputera nie podałeś, ani jaki monitor, jakie obsługuje odświeżanie itp.

Masz rację to nie wina hardware'u, bo wcześniej miałem na tym komputerze Windows 10 i wszystko działało dobrze, specyfikacja:
    - MSI GTX 970 Gaming 4G
    - Gigabyte b85m-d3h-a
    - Hyundai N200w 1440x900 60Hz
    - Thermaltake Smart SE Modular 530W
    - i5 4590 3,3GHz
    Chociaż monitor może nie mieć znaczenia, bo testowałem na innych i nic to nie daje, a granie na fullscreenie jest uciążliwe, bo często używam alt+tab, a to przy tym trybie średnio działa. Myślę, że wina leży po stronie systemu lub czegoś innego tylko, że nie wiem co na to poradzić.
  • #5 16397241
    MeFe019
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Wejdź do panelu sterowania NVIDIA->ustawienia 3D->zarządzanie ustawieniami 3D -> ustawienia globalne zmień synchronizacje pionową na zawsze włączoną ponieważ domyślnie masz ustawione użyj ustawień aplikacji 3D a gdy minimalizujesz grę nvidia używa tak jakby ustawień pulpitu i v-sync
    jest wtedy wyłączony niezależnie od ustawień w grze.Możesz spróbować kilka opcji synchronizacji pionowej są one opisane chociaż bez zrozumienia jak współdziała karta graficzna z monitorem raczej ich nie zrozumiesz polecam obejrzeć :
    https://www.youtube.com/watch?v=UiXFwSmzdRE&list=PL2bqZuDRyVaqdkCifu2QtQ2U3bHu_fGO0&index=55
    Możesz też włączyć potrójne buforowanie ale nie jest ono dostępne we wszystkich grach.
REKLAMA