logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MSI GeForce GTX 960/4GB - Artefakty

lukasssh 09 Mar 2021 21:58 522 8
REKLAMA
  • #1 19307904
    lukasssh
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam.
    Od dłuższego czasu zmagam się z systematycznymi artefaktami (m.in. "Rozrywanie obrazu") na monitorze podczas oglądania np. filmików na YT lub grania. Posiadam Kartę graficzną MSI GeForce GTX 960/4GB. Problem pojawił się w pewnym momencie wcześniej nie było żadnych problemów. Temperatury karty graficznej są normalne ( przy spoczynku ~35 stopni a podczas grania maksymalnie 65 stopni lecz nigdy więcej). Zaznaczę, że to na 100% nie jest wina monitora bo wymieniałem (na starym problem był ten sam) w komputerze mam adapter DVI na VGA wymieniałem kabel VGA, lecz nie wymieniłem adaptera, która ma dobre kilka lat więc też chciałem dopytać czy może to być kwestia adaptera. Dodam jeszcze to, że sterowniki mam wgrane najnowsze. Nie oszukując chciałbym w końcu dojść do źródła problemu, bo już męczę się z nim dosyć długo :/.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19307920
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15471
    Pełna konfiguracja komputera z uwzględnieniem marki i modelu zasilacza na początek.
    Artefakty to najczęściej uszkodzone GPU bądź VRAM.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #3 19307932
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    Inne objawy oprócz rozrywania obrazu są jakie?
    Wiesz co to v-sync?
  • REKLAMA
  • #4 19307949
    lukasssh
    Poziom 2  
    Zasilacz - be quiet s8-500w
    Procesor - Intel Core i3-6100, 3.7GHz
    Dysk WD Blue 1TB HDD
    Pamięć HyperX Savage, DDR4, 8 GB

Dodano po 1 [minuty]:

Po prostu dziwne rzeczy dzieją się na monitorze np. po zmianie ustawień gamma na monitorze potrafi troszkę ustąpić ale dalej występuje tak jakby komputer był uczulony na pewny kolor.
    V-sync włączyłem nic nie pomogło.-

Dodano po 1 [minuty]:

Mogę wysłać zdjęcie jak to wygląda
  • #5 19307965
    safbot1st
    Poziom 43  
    Zamieść za pomocą guzika "dodaj obrazek".
  • REKLAMA
  • #6 19307988
    lukasssh
    Poziom 2  
    MSI GeForce GTX 960/4GB - Artefakty MSI GeForce GTX 960/4GB - Artefakty MSI GeForce GTX 960/4GB - Artefakty MSI GeForce GTX 960/4GB - Artefakty MSI GeForce GTX 960/4GB - Artefakty

Dodano po 1 [minuty]:

Przykładowo oglądam sobie teraz LM i nie da się, bo rozrywa obraz, miga i się dzieją dziwne rzeczy.

Dodano po 12 [minuty]:

Tak samo jest przy graniu w niektórych momentach, dzieję się to nieprzerwanie w danej lokalizacji bądź w danym momencie. Może to być kwestia tego adaptera?
  • REKLAMA
  • #7 19308156
    safbot1st
    Poziom 43  
    Spróbuj bez adaptera. Zmień kabel.
  • #8 19308436
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2340
    Nie wygląda to jak typowe artefakty GPU, prędzej obstawiał bym uszkodzenie monitora lub adaptera.

Edit: monitor podmieniłeś czyli adapter następny.
  • #9 19310263
    lukasssh
    Poziom 2  
    Wymienię ten adapter i dam znać czy coś się zmieniło

Dodano po 6 [godziny]:

edit: zakupiłem nowy adapter dvi-i na vga, problem dalej ten sam :(

Dodano po 2 [minuty]:

nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale zauważyłem, że w tej karcie graficznej mam wejście DVI-I (Dual Link), a wcześniejszy adapter, który został wymieniony był DVI-A czy miało to prawo działać czy jak?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z artefaktami graficznymi, takimi jak "rozrywanie obrazu", podczas oglądania filmów i grania na karcie graficznej MSI GeForce GTX 960/4GB. Temperatura karty jest w normie, a problem nie ustępuje po wymianie monitora i kabla VGA. Użytkownik podejrzewa, że przyczyną mogą być adapter DVI na VGA lub uszkodzenie GPU/VRAM. Po wymianie adaptera na nowy problem nadal występuje, co sugeruje, że może to być związane z uszkodzeniem monitora lub adaptera. Użytkownik zauważa, że karta ma złącze DVI-I (Dual Link), a wcześniejszy adapter był DVI-A.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA