logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować 10-kanałowy termometr z wyborem kanału na LCD?

Stolek 24 Lip 2005 23:45 3203 7
REKLAMA
  • #1 1679203
    Stolek
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Mam prośbe:
    Chcę stworzyć termometr cyfrowy, powinien on mieć 10 kanałów pomiarowych, a dane powinny być wyświetlane na wyświetlaczu lcd.
    Nie wiem czy się da, ale chciałbym dokonywać wyboru kanału termometra za pomocą 2 microswith'ow- jeden by służył do zmiany kanału na kolejny, a drugi do powrotu do kanału pierwszego.
    Jestem kompletnym laikiem i będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1679316
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 479
    Jest to do zrealizowania tylko... cena ok. 8-15zł za jeden czujnik

Jako czujniki powinny być zastosowane czujniki DS18B20 lub DS18S20 jedna sztuka dla jednego punktu pomiarowego, może ich być i 50. Czujniki są połączone równolegle na 2(ew. plus ekran) żyłowym przewodzie o długości max. 30m, do tego wyświetlacz alfanumeryczny np. 2x 16 znaków, mikrokontroler.... soft do mikrokontrolera, zasilacz.

Zobacz ten post, jak działa taki czujnik z komputerem PC na porcie szeregowym

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic13526.html

PS
    Na Allegro, po 6,5zł
  • REKLAMA
  • #3 1681192
    Stolek
    Poziom 11  
    Wielkie dzięki za pomoc, ale chciałbym żeby termometr działał bez podłączania do kompa.
    Po prostu będzie mi służył do odczytu temp w akwariach z dala od komputera, pomiar miałby być stały, na wybranym kanale.
    Wiem, że mam duże wymaganie ale co począć:D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1681341
    maciej_333
    Poziom 38  
    Ocena: 1576
    Wybacz, ale z tym naprawdę jest trochę pracy. Czujniki, mikrokontroler, wyświetlacz LCD, klawiatura - to wszystko nie tak łatwo obsłużyć, a mikrokontroler to taki mały być nie może. Sam układ skomplikowany wielce nie będzie. Kwarc i dwa kondensatory do taktowania, na linie portu cała reszta. Gorzej z programem dla mikrokontrolera. Tego to już nie będzie tak łatwo napisać.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1681592
    panmechanik
    Poziom 23  
    Ocena: 116
    Może to ci pomoże termometr na wyświetlacz LCD i nie musi kożystać z kompa.
    Załączniki:
    • tempdemo.zip (45.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 1681674
    Stolek
    Poziom 11  
    wielkie dzięki chłopaki, bardzo mi pomogliście:D
    rybki będą wdzięczne:D

Dodano po 1 [godziny] 37 [minuty]:

jeszcze jedno pytanko w archiwum tempdemo.zip
    w schemacie nie moge odczytac nazwy scalaka, pomocy!![/u]

Dodano po 3 [minuty]:

aa i ile segmentowy wyswietlacz lcd??
  • Pomocny post
    #7 1682067
    mariush'ek
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=9796&postdays=0&postorder=asc&start=0
    Może to już wyższa technika, alle polecam przeczytanie tego postu (aż 25stron!!!). Opisane jest tutaj coś pięknego! Ktoś wymyślił miniukład sterujący do różnych czynników w akwarium... po kilku postach i opiniach innycha akwarystów praca ruszyła... doszło do tego, że może nawte ukazazć się "SKALAR" w zestawach samodzielnego montarzu! Naprawde polecam! Sam jestem akwarystą-elektrohobbystą i zastanawiam się nad tym urządzeniem!
    Do pomysłowych świat należy :D
    Jeśli jesteś Akwarystą musisz to przeczytać!
    pozdrawiam
  • Pomocny post
    #8 1682096
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 479
    Stolek napisał:
    wielkie dzięki chłopaki, bardzo mi pomogliście:D
    rybki będą wdzięczne:D

Dodano po 1 [godziny] 37 [minuty]:

jeszcze jedno pytanko w archiwum tempdemo.zip
    w schemacie nie moge odczytac nazwy scalaka, pomocy!![/u]

Dodano po 3 [minuty]:

aa i ile segmentowy wyswietlacz lcd??

Kolego wstrzymaj się trochę, schemat jest już przestarzały i nie będzie działał tak jak chciałbyś aby działał...

Ten scalak to też zabytek, można go zastąpić PIC16F84A oczywiście trzeba go zaprogramować programatorem (kupić, zrobić, ktoś zaprogramuje). Pozatym autor projektu zastosował wyświetlanie niepotrzebnych informacji; numer seryjny czujnika, itp

Wyświetlacz, taki jak ja proponowałem wygląda tak (ten akutat jest 2 linie po 16 znaków alfanumerycznych):
    http://www.seetron.com/bpk216_1.htm

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy 10-kanałowego termometru cyfrowego z wyświetlaczem LCD oraz możliwością wyboru kanału za pomocą dwóch microswitchów. Proponowane rozwiązanie opiera się na zastosowaniu cyfrowych czujników temperatury DS18B20 lub DS18S20, które można podłączyć równolegle na dwukablowym przewodzie o długości do 30 m. Do sterowania i wyświetlania danych potrzebny jest mikrokontroler oraz alfanumeryczny wyświetlacz LCD, np. 2x16 znaków. Realizacja wymaga zaprojektowania odpowiedniego oprogramowania mikrokontrolera, co jest wyzwaniem dla początkujących. Wskazano, że popularnym mikrokontrolerem do takich zastosowań jest PIC16F84A, który wymaga programatora. W dyskusji pojawiły się również linki do projektów i schematów termometrów LCD działających niezależnie od komputera, a także sugestie dotyczące wyświetlaczy segmentowych i alfanumerycznych. Zwrócono uwagę, że niektóre starsze schematy i układy scalone są przestarzałe i warto stosować nowocześniejsze rozwiązania. Projekt jest szczególnie polecany dla akwarystów do monitorowania temperatury w akwariach bez konieczności podłączania do komputera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA