logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Epson SX515W - Brak czarnego koloru po czyszczeniu głowicy

PLukowiak 03 Kwi 2017 12:01 4335 7
REKLAMA
  • #1 16389229
    PLukowiak
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Witajcie.

Odnalazłem swoją dawną drukarkę, a raczej urządzenie wielofunkcyjne, które już z dobre 2 lata nie było używane. Stało tak z tuszami (nieoryginalnymi) , z tego co pamiętam nie chciało kiedyś drukować, albo drukowało z przerwami. Zakupiłem więc płyn do udrożniania głowic OCP Nozzle Rocket i po przeczytaniu kilkudziesięciu tematów na temat czyszczenia zabrałem się za udrożnianie głowicy. Jako, że nie miałem rurki o odpowiedniej średnicy, wykorzystałem słomkę i strzykawkę (połączenie szczelnie owinięte taśmą izolacyjną) - jednym słowem pełna prowizorka :) Pobrałem płyn do strzykawki, gdzieś 2ml i mocno dociskając słomkę do poszczególnych wejść(?) w głowicy - jest ich 4 w moim przypadku, wcisnąłem płyn. Oczywiście od spodu wsunąłem ręcznik papierowy, cały płyn wypływał na ręcznik włącznie z tuszem. Po osuszeniu wnętrza głowicy również ręcznikiem papierowym włożyłem spowrotem te same tusze i o dziwo na wydruku testowym wszystkie 3 kolory wyszły idealnie! Natomiast czarny miał lekkie problemy, gdzieniegdzie puste kwadraty zamiast linii.

Stwierdzając, że tak nie może być, ponowiłem cały zabieg. Niestety, po ponownym uruchomieniu testu, drukarka nie drukowała już nic. Co któryś raz wydrukuje może jakieś 2-3 linie kolorowe i tyle.

Czy nie uszkodziłem przez ten drugi zabieg głowicy? Ten płyn chyba jest zbyt mocny do tych czynności, powinien zostać użyty żółty prawda?
  • REKLAMA
  • #2 16389979
    konmaj
    Spec od drukarek
    Ocena: 496
    Proponowałbym sprawdzić wężyk od pompki przy stacji serwisowej - czasem po jakichś operacjach (np. wymiana tuszy, automatyczne czyszczenie głowicy) odczepia się on od mocowania, przez co tusz z pojemników nie jest pompowany do głowicy.
  • REKLAMA
  • #3 16390199
    PLukowiak
    Poziom 10  
    Hmmm...czy wężyki da się sprawdzić bez większego rozkręcania? Chwilowo mam wyjętą głowicę, więc co nieco już jest rozkręcone
  • #4 16390256
    konmaj
    Spec od drukarek
    Raczej będzie trzeba zdjąć górę obudowy, bo stacja serwisowa i jej okolice muszą być odsłonięte, być mieć dostęp do tego wężyka.
  • REKLAMA
  • #5 16390346
    PLukowiak
    Poziom 10  
    Epson SX515W - Brak czarnego koloru po czyszczeniu głowicy

Czy chodzi o te 2 wężyki? Nie do końca rozumiem w jaki sposób wpływają one na pompowanie tuszu - czy można to jakoś szybko wyjaśnić?
  • #6 16390417
    konmaj
    Spec od drukarek
    W drukarkach tej firmy zdarza się, że ten wężyk (w większości modeli jest jeden) odłącza się od stacji serwisowej (na zdjęciu widoczna u dołu z prawej strony) - wtedy pompka dalej działa, ale wciąga powietrze zamiast tuszu. Tusz zostaje w pojemnikach i głowica nie ma czym drukować, dlatego są czyste kartki.
  • REKLAMA
  • #7 16390443
    PLukowiak
    Poziom 10  
    Czyli wychodzi na to że muszę rozebrać tą stację serwisową żeby dojść do tych wężyków?

Dodano po 17 [minuty]:

Ok, stacja wyjęta. Wężyki wydają się być dociśnięte. Czy warto przeczyścić cały ten układ? Jeśli tak to w jaki sposób zrobić to najlepiej?

Dodano po 3 [godziny] 14 [minuty]:

Chyba początkowa diagnoza się potwierdziła, nic a nic nie rusza.

Znalazłem gdzieś tutaj na forum, że jest możliwe przełożenie głowicy z innego modelu epsona, byleby tusze się zgadzały. Mogę załatwić Epson-a SX215, jednakże głowica lekko się różni: tusze nie idą od lewej jak w SX515W czyli zamiast czarny, czerwony, zółty, niebieski, jest na odwrót czyli niebieski, żółty, czerwony, czarny. Czy ma to jakieś znaczenie? No i oczywiście czy taka przekładka może się udać? Należy przełożyć samą głowicę czy również wkładkę ze stykami?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik odnalazł drukarkę Epson SX515W, która nie była używana przez dwa lata i miała problemy z drukowaniem, szczególnie z kolorem czarnym. Po zastosowaniu płynu OCP Nozzle Rocket do czyszczenia głowicy, udało się uzyskać poprawne wydruki w trzech kolorach, jednak czarny nadal nie działał. Użytkownicy sugerują sprawdzenie wężyka od pompki w stacji serwisowej, który mógł się odłączyć, co uniemożliwia pompowanie tuszu do głowicy. Wskazówki dotyczące rozebrania obudowy i stacji serwisowej zostały podane, a także możliwość wymiany głowicy z innego modelu Epson, SX215, z uwagą na różnice w układzie tuszy. Użytkownik zastanawia się nad czyszczeniem całego układu oraz nad ewentualnym przełożeniem głowicy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA