logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoda Felicia 1.3 MPI GLX 1998 - Wybór sondy lambda do instalacji gazowej II gen.

entermen 09 Kwi 2017 21:43 1989 8
REKLAMA
  • #1 16403292
    entermen
    Poziom 32  
    Ocena: 133
    Witam.
    Zamierzam kupić sondę lambda do autka:
    skoda felicia GLXi 1.3 MPI rocznik 1998.
    Instalacja gazowa II generacji.

Którą sondę wybrać:
    1) Me premium
    2) Getz
    3) Denso
    4) Begar Francais

Ewentualnie proszę o jakieś sugestie.
    Dzięki.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 16409029
    entermen
    Poziom 32  
    Dzięki za odp.
    A czy Denso nie będzie lepszym wyborem?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 16409715
    entermen
    Poziom 32  
    Jeszcze nie odkręcałem tego. Czy możliwe jest, żeby fabrycznie była montowana sonda Bosh?
  • #7 16409753
    szymitsu21
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1299
    psooya napisał:
    A może warto zadać pytanie co się dzieje, że padło na wymianę sondy ?

Myślę że skoro autor jasno pyta o sondę i wie co.chcę zrobić to po co robić offtopa.
  • #8 16409818
    entermen
    Poziom 32  
    @psooya
    Co jakiś czas wraca, po wykasowaniu regularnie błąd sondy lambda.
    Czasem autko szarpnie. Teraz przy wilgotnych dniach zdarzyło mi się to kilkakrotnie.
    Wcześniej miałem podobne objawy, ale wymieniłem świece (NGK), filtr powietrza, olej, filtr oleju i problem ustał. Wyczyściłem przepustnice też i zrobiłem adaptację i było w miarę oki.
    Zrobione od tego czasu 6 tys. km.
    Drugi objaw to dość duże pali lpg. Wcześniej (przed wymianą membran) robiłem około 260-270 km na butli (w skrytce na koło zapasowe). Gazu się mieści około 27-28l.
    Teraz dokładnie jeszcze nie sprawdzałem, ale widzę, że więcej.
    Trzeci objaw to wydaje mi się, że czasem jest słaby i trzeba nieźle się rozpędzić np z 4 na 5.
    Powoi się zbiera. Nie jeździłem inną (takim modelem), żeby mieć porównanie.
    Wymieniłem membrany w parowniku (lovato) na oryginalne. Obecnie zrobione około 800 km po wymianie membran. Wybieram się na regulację lpg (stag). Mam nadzieję, że membrany już się trochę ułożyły, więc chce podjechać na regulację i wcześniej wymienić sondę lambda.
    Tylko mam mały dylemat bo sonda bosh np kosztuje 300zł, a zamiennik 100 kilka zł.
    Czy odczuje różnicę między oryginałem, a tańszym zamiennikiem?
    Nie wiem jak długo pojeżdżę autem, a parę rzeczy do zrobienia jest.

Dzięki za zainteresowanie tematem.
  • REKLAMA
  • #9 16409841
    psooya
    Poziom 38  
    Ocena: 575
    Nie robiąc offtopa proponowałbym zapiąć voltomierz lub bargraph ledowy do sondy i wstawić go w kabinę lub kabelek do staga i laptop na siedzenie. Wymiana w ciemno bez diagnostyki ...... w szczególności, że w MPI siedzi to badziewie II generacji...
    Koniec offtopa.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje sondy lambda do Skody Felicii GLXi 1.3 MPI z 1998 roku, która ma instalację gazową II generacji. W dyskusji pojawiają się różne propozycje sond, w tym Me premium, Getz, Denso oraz Begar Francais. Użytkownicy sugerują, aby wybrać oryginalną sondę zamiast zamienników, a także zwracają uwagę na konieczność diagnostyki przed wymianą. Wspomniano o problemach z błędami sondy lambda, szarpaniem auta oraz zwiększonym zużyciu LPG. Zasugerowano również monitorowanie parametrów sondy za pomocą voltomierza lub bargraphu LED.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA