logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką kartę graficzną, procesor i zasilacz dobrać do płyty głównej GA-G31M-S2L?

Rexio12 11 Kwi 2017 20:05 753 10
REKLAMA
  • #1 16406672
    Rexio12
    Poziom 7  
    Witam posiadam płytę główną
    Gigabyte GA-G31M-S2L
    obsługująca do 4gb pamięci ram i chciałbym wsadzic do niej procesor intel xeon x5450 4x3.00 ghz przystosowany do s775 i karte graficzna myślę nas jakims gtx 750ti,650ti żeby karta nie zamizala procesora i do tego jakis zasilacz ktory to dźwignie prosze o doradzenie najlepszej konfiguracja to tej plyty i proszę niech nikt nie pisze zebym kupil Nowa płytę bo ta to jest szajs.
  • REKLAMA
  • #2 16406701
    cxzcxz123
    Poziom 32  
    Ocena: 284
    Do czego ten pecet? 4 GB dla niektórych gier to może być trochę mało - nie radzę inwestować w tą podstawkę.

Rexio12 napisał:
    prosze o doradzenie najlepszej konfiguracja to tej plyty

Nie da się. Nie podałeś budżetu. Nie podałeś obudowy - kto ma wiedzieć co się tam zmieści. Chłodzenie CPU masz?
  • #3 16406722
    arkadykowal
    Poziom 10  
    Ocena: 18
    Do czego będziesz używał tego kompa, jaki monitor to ma "ciągnąć" (?)
  • REKLAMA
  • #4 16406756
    Rexio12
    Poziom 7  
    Obudowe i reszte mam cena karty do 350najlepiej a zasilacza do 200 a procek ten co podalem komp dl cs go i innych gier

Dodano po 56 [sekundy]:

arkadykowal napisał:
    Do czego będziesz używał tego kompa, jaki monitor to ma "ciągnąć" (?)

60Hz

Dodano po 2 [minuty]:

Nie da się. Nie podałeś budżetu. Nie podałeś obudowy - kto ma wiedzieć co się tam zmieści. Chłodzenie CPU masz?[/quote]
    Mam chłodzenie,obudowa klasyczna
  • REKLAMA
  • #5 16406834
    arkadykowal
    Poziom 10  
    Jaką rozdzielczość ma monitor?

Druga sprawa, takie wynalazki jak 771 z adapterem na 775 to z tego co wiem działają bezproblemowo na płytach z P35 a Twoja ma mostek jeszcze starszy.

A co do gier to podaj coś więcej poza ".. i innych gier ...", czasem spotykałem się z określeniem, "no chce zmodernizować kompa aby CS mi śmigał i jeszcze do tego BF i nowy Wiesiek" i po tym stwierdzeniu z kompa za 1k robi się automatycznie taki za min 3-4k :)

Co do karty graficznej to proponuję GTX'a 760, swego czasu jak "wyszedł" na rynek miał najlepszy stosunek ceny do wydajności, jest mniej paliwożerny od 660Ti a na bank wydajniejszy i powinno Ci się udać kupić go w tych pieniądzach.
  • #6 16406852
    Rexio12
    Poziom 7  
    arkadykowal napisał:
    Jaką rozdzielczość ma monitor?

Druga sprawa, takie wynalazki jak 771 z adapterem na 775 to z tego co wiem działają bezproblemowo na płytach z P35 a Twoja ma mostek jeszcze starszy.

A co do gier to podaj coś więcej poza ".. i innych gier ...", czasem spotykałem się z określeniem, "no chce zmodernizować kompa aby CS mi śmigał i jeszcze do tego BF i nowy Wiesiek" i po tym stwierdzeniu z kompa za 1k robi się automatycznie taki za min 3-4k :)

Wiec ten procesor by tu nie poszedl?
    Nie chce grac w wieska i BF chciałbym raczej w cs go ets2 the forest farming symulator i moze gta v jesli by odpaliło
  • REKLAMA
  • #7 16406925
    arkadykowal
    Poziom 10  
    Tego nie jestem pewny czy by poszedł czy nie, mówię tylko, że jeśli już spotyka się takie udane modyfikacje to na płytach z P35, poza tym Twoja płyta ma strasznie biedną sekcje zasilania a Xeon'y nie są w kij dmuchał ...
    Uważam, że Twoja płyta jest zbyt prymitywna do takiej zabawy, jeśli już bardzo musisz to zaczął bym od lepszej podstawy, na przykład :
    http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-p35-ds4/overview/
  • #8 16406970
    Rexio12
    Poziom 7  
    A jakbym kupił taki zestaw ?https://www.olx.pl/i2/oferta/q6600-chlodzenie-xigmatek-gigabyte-ga-p35-ds4-4-gb-ram-800mhz-CID99-IDlzhUG.html#:b6a0110866
    Quad q6660 to nie jest chyba az taki zly procesor
  • #10 16408201
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2357
    cxzcxz123 napisał:
    nie radzę inwestować w tą podstawkę

Popieram poprzednika.

arkadykowal napisał:
    z tego co wiem działają bezproblemowo na płytach z P35 a Twoja ma mostek jeszcze starszy.

G31 jest młodszy o 2 miesiące od P35. Ale data wprowadzenia na rynek nie jest ważna. G31 jest co najwyżej gorszy, nie starszy. Xeony tak samo powinny działać na G31 jak i P35, może z mniejszym potencjałem OC dla pierwszej opcji.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada płytę główną Gigabyte GA-G31M-S2L i planuje zainstalować procesor Intel Xeon X5450 oraz kartę graficzną GTX 750 Ti lub 650 Ti. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące wydajności, ograniczeń płyty głównej oraz możliwości zasilania. Użytkownicy zwrócili uwagę na ograniczenia związane z pamięcią RAM (do 4 GB) oraz sekcją zasilania płyty, sugerując, że Xeon może nie działać optymalnie. Proponowano również alternatywy, takie jak procesor Intel Core 2 Quad Q6600 lub i3 2100, które mogą lepiej współpracować z tą płytą. Wskazano na potrzebę określenia budżetu oraz rozdzielczości monitora, co jest istotne przy doborze komponentów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA