logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silnik 2.2 dti auto z 2003 rok - auto szarpie na wolnych obrotach, kopci

czelo 14 Kwi 2017 12:58 2055 7
REKLAMA
  • #1 16411901
    czelo
    Poziom 7  
    Witam mam problem ponieważ kupiłem aut około 5 dni temu, od wczoraj pojawiło mi się coś takiego, że w sumie na zimnym silniku, wolnych obrotach na postoju w aucie zaczęło mi szarpać silnikiem i w tym czasie jak występują te szarpnięcia z wydechu widzę gęstszy siwy dym. Co to może być. Czekam na odp i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16412443
    czelo
    Poziom 7  
    Witam jest to opel signum 2003 r. Poj. 2.2dti 125 km, automat. Nie sa ciągle np rano odpalilem silnik chodził bez problemów, pojechałem jakieś 8 km auto stalo okolo 4 godz i właśnie wtedy przy odpaleniu pojawił sie taki problem w podobnej okoliczności juz drugi raz. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 16414440
    czelo
    Poziom 7  
    bubu1769 napisał:

To nie jest skrzynia raczej jak to się działo auto było na biegu P zaraz po odpaleniu zaczął się tak jakby się dusić obroty skakały i wtedy z tłumika ten dym szedł. Dziś np. wsiadłem i nic takiego się nie działo, może to filtr paliwa zapchany trochę, bo jeszcze nie wymieniałem ani filtrów, ani olejów. Pozdr
  • #6 16414509
    moto-kord
    Poziom 28  
    Ocena: 502
    Podłącz autko pod urządzenie diagnostyczne może są jakieś błędy w sterowniku silnika.
  • REKLAMA
  • #8 16978414
    czelo
    Poziom 7  
    witam dalej mam ten problem, ale prawdopodobnie to któryś z wtrysków zaczyna szwankować, na razie nie robię, ponieważ dzieje się to czasem, zwłaszcza jak jest wilgotno. Możliwe też, że są to przewody elektryczne. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Oplem Signum z 2003 roku, wyposażonym w silnik 2.2 dti, który szarpie na wolnych obrotach i emituje gęsty siwy dym z wydechu, szczególnie po dłuższym postoju. Problemy występują sporadycznie, a użytkownik podejrzewa, że mogą być spowodowane zapchanym filtrem paliwa lub uszkodzonymi wtryskami. Inne sugestie obejmują sprawdzenie przepustnicy oraz podłączenie pojazdu do diagnostyki w celu wykrycia błędów w sterowniku silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA