logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ekspres Saeco Minuto HD8763/09 - panel z klawiaturą nie łączy

sirpipi 19 Kwi 2017 14:09 2130 7
REKLAMA
  • #1 16421875
    sirpipi
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam.
    Mam problem z panelem z klawiaturą, otóż po przeprowadzeniu odkamieniania zaparował wyświetlacz i przestał poprawnie działać. Podświetlał jedynie na poszczególne kolory takie jak czerwony, zielony i żółty, ale bez konkretnej identyfikacji. Po zdemontowaniu i złożeniu wyświetlacz działa poprawnie, ale za to teraz jest problem z przyciskami. Nie reagują przy użyciu za pierwszym razem, nie raz trzeba mocno przyciskać i wówczas włącza się dany program. Podobnie jest z włącznikiem, mruga na czerwono, ale nie chce od razu ruszyć. Co może być powodem, jak ten problem rozwiązać. Dodam, że ponownie wyjąłem cały panel i przeczyściłem całą płytkę, ale to nadal nic nie pomogło.
    Proszę o pomoc za którą z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16423815
    sirpipi
    Poziom 10  
    Witam. Patyczkiem, specjalnym płynem, chyba izopropanol czy coś takiego, to jest płyn do czyszczenia produktów optycznych, delikatnych. Płyn szybko odparowuje. To czyszczenie wykonałem po tym jak okazało się, że panel nie łączy. Dzisiaj robiłem kawkę i znowu po kilku próbach dopiero włączył się ekspres. Po lupą nie widać na płytce jakiś uszkodzeń, czy odlutowań.
  • REKLAMA
  • #4 16453668
    sirpipi
    Poziom 10  
    Witam. Teraz zauważyłem, że trzeba dociskać dosyć mocno przyciski aby ekspres ruszył, tak jakby coś nie stykało. Przyciskam niekiedy aż płytka sterowania się ugina. Jak puszczę przycisk włączający to zamiera ekspres.
    Do wymiany jest właśnie ta płyta sterująca czy jednak może jakaś taśma uszkodzona (może ta czerwona która łączy panel sterowania z płytą główną?
  • #6 17393670
    sirpipi
    Poziom 10  
    A002 napisał:
    Witam czy udało się rozwiązać problem ? Pozdrawiam

Witam. Niestety nie udało się, nadal mam problem z panelem, muszę po kilka razy naciskać aby w ogóle załapał, jakieś pomysły?
  • #7 18980680
    sirpipi
    Poziom 10  
    Witam. Czy panel sterowania wraz z wyświetlaczem z Minuto HD 8847 pasuje do HD 8763/09? Może ktoś ma spis modeli ekspresów, od których pasują te panele.
    Muszę w końcu wymienić całość bo na wyczucie wciskam komunikaty to wyświetlacz podświetla tylko kolorami bez komunikatów, do tego nadal przyciski nie reagują od razu (trzeba wciskać po kilka razy, mocno naciskać itp).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 18983392
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1801
    Prosze sobie porownac te dwa modele
    Załączniki:
    • sev-e74195-minuto-capp-hd8763-rev06-12nc-20160321.pdf (7.01 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • e74208-phi4000-otc-rev05.pdf (5.3 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z panelem sterującym ekspresu Saeco Minuto HD8763/09, który po odkamienianiu przestał poprawnie działać. Wyświetlacz zaparował, a po demontażu i ponownym złożeniu zaczęły występować problemy z przyciskami, które wymagają mocnego naciskania, aby zareagować. Użytkownik próbował czyścić płytkę sterującą izopropanolem, ale to nie przyniosło poprawy. Pojawiły się sugestie dotyczące sprawdzenia lutów oraz wymiany płyty sterującej lub taśmy łączącej panel z płytą główną. Użytkownik pyta również o kompatybilność panelu z innymi modelami ekspresów Saeco.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA