logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk twardy w laptopie wydaje dziwne dźwięki i ma wysokie wartości SMART

ZWX360 19 Kwi 2017 16:43 762 8
REKLAMA
  • #1 16422210
    ZWX360
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam,
    Od jakiegoś czasu dysk w moim laptopie zaczął wydawać dziwne dźwięki(jakby rozkręcał talerze) . Ponadto czasami miewa chwilowe przycięcia. Jak wam się wydaje, długo jeszcze na nim pociągnę?
    Sprawdzałem go różnymi testami, nie wykryło bad sektorów. Jedyne co mnie niepokoi to wysoki reallocated sectors count oraz seek errors rate.

Dysk twardy w laptopie wydaje dziwne dźwięki i ma wysokie wartości SMART Dysk twardy w laptopie wydaje dziwne dźwięki i ma wysokie wartości SMART

Dźwięk Dysku(LINK)
  • REKLAMA
  • #2 16422249
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3518
    Z dyskiem wszystko OK.

Może jakaś aplikacja korzysta z dysku?
  • #3 16422451
    ZWX360
    Poziom 8  
    Nie sądzę, zrobiłem format dysku, system zainstalowałem na SSD M.2 i nadal jest to samo.
  • REKLAMA
  • #4 16422464
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3518
    ZWX360 napisał:
    system zainstalowałem na SSD M.2 i nadal jest to samo.

No to chyba tak :)

Zamieść screen z programu Process Explorer.
  • #5 16422557
    ZWX360
    Poziom 8  
    Oto screen:
    Dysk twardy w laptopie wydaje dziwne dźwięki i ma wysokie wartości SMART
    Co do samego dysku jeszcze chciałbym wspomnieć ,że czasem lubi mu się również "stuknąć"(kliknąć).
  • REKLAMA
  • #6 16422780
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2340
    Klikanie to parkowanie głowicy.
    SMART nie pokazuje niczego niepokojącego. (Na przyszłość - aktualną wartość masz w rubryce RAW values, jak na ten moment jest 0 realokowanych sektorów).
    Test w HD Tune też jest ok.

Dodano po 1 [minuty]:

Jeszcze jedno, w tym momencie prawdopodobnie indeksator indeksuje dysk twardy - widać na screenie.
  • REKLAMA
  • #7 16423006
    ZWX360
    Poziom 8  
    Czyli w takim wypadku nie ma się co martwić, a te dźwięki, "ładowania" i "cykania" są urokiem tego dysku?
  • #8 16423017
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2340
    Raczej tak, jak by dysk miał problem z odczytem lub jakiś inny to powinien być widoczny w SMART. Dyski ogólnie mają tendencję do parkowania głowic ;)
  • #9 16423039
    ZWX360
    Poziom 8  
    Dzięki za rozjaśnienie sprawy.

Temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk twardy w laptopie użytkownika wydaje dziwne dźwięki, przypominające rozkręcanie talerzy, oraz doświadcza chwilowych przycięć. Użytkownik przeprowadził testy, które nie wykazały bad sektorów, ale zaniepokoił go wysoki wskaźnik realokowanych sektorów oraz błędy wyszukiwania. Odpowiedzi innych uczestników dyskusji sugerują, że dźwięki mogą być normalne i związane z parkowaniem głowicy, a wartości SMART nie wskazują na poważne problemy. Użytkownik zainstalował system na SSD M.2, co nie rozwiązało problemu, ale niektóre dźwięki mogą być spowodowane działaniem indeksatora. Ostatecznie, uczestnicy uznali, że nie ma powodu do niepokoju.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA