Zakładam nowy temat, bo z tego co widzę brak jest takiego zbiorczego.
Oczywiście czytałem poprzednie wątki i nauka którą z lektury wyniosłem to że:
a) Nie ma obecnie niezawodnych marek - i trzeba bardziej patrzeć na konkretne modele
b) Pralka powinna pracować bezawaryjnie około 5-8 lat. Każdy dodatkowy rok jest miłym bonusem ale nawet najwspanialsza pralka zużyje się (zwłaszcza moralnie
po 10-15 latach. Dlatego nie warto (moim zdaniem) płacić 3-4 razy więcej za jakieś Miele itp.
c) (wynikające z po części z a) że ważnym czynnikiem jest wydłużona gwarancja.
d) dobrze jak pralka ma rozbieralny bęben i łatwy dostęp do części i zamienników.
Pozostałe cechy typowo użytkowe dobieramy wg własnych upodobań - ja np. preferuję dużą ładowność i nie przeładowanie elektronicznymi gadżetami.
I właśnie tu pojawia się pewna sprzeczność.
Aktualnie w promocji jest 5 lat gwarancji na kilka modeli Candy. Jest to marka której normalnie nie brałbym pod uwagę, bo niewiele o niej słyszałem a jeśli już to nie kojarzy mi się dobrze. Jednak firma dając taką wydłużoną gwarancję chyba powinna oferować też nieco lepszą jakość ( przynajmniej w tych modelach). Poprzednio kupowałem na tej zasadzie Beko 5 lat temu i nie zawiodłem się (nadal chodzi bez problemu).
Jednak pralki Candy oferują jakieś sterowanie ze smartphona - i tu jest ta sprzeczność.
Dużo (bez przesady ale jednak) dodatkowej elektroniki może być źródłem nieprzewidywalnych problemów a korzyść z niej będzie zerowa (używać ją będa emeryci).
Ewentualne inne opcje są o ponad 1/5 tańsze (więc pokrywają koszt dodatkowego ubezpieczenia
) i pytanie, w którą z nich iść jeśli odpuszczę te 5 lat gw. (pralki do kupienia obecnie za 850 - 1000pln):
Bosch Serie 2 VarioPerfect WAB20264PL
Bosch Serie 4 VarioPerfect WAE20166PL
Whirlpool AWOC74003PBL
Whirlpool AWSP 64013PBL
Whirlpool AWSP 63013P
Samsung WW60J3083LW
Samsung WF60F4EFW2W
Samsung WF60F4E3W2W
Indesit Eco Time IWD 61052 C ECO PL
Sharp ES-GFB6122W3-PL
Oczywiście czytałem poprzednie wątki i nauka którą z lektury wyniosłem to że:
a) Nie ma obecnie niezawodnych marek - i trzeba bardziej patrzeć na konkretne modele
b) Pralka powinna pracować bezawaryjnie około 5-8 lat. Każdy dodatkowy rok jest miłym bonusem ale nawet najwspanialsza pralka zużyje się (zwłaszcza moralnie
c) (wynikające z po części z a) że ważnym czynnikiem jest wydłużona gwarancja.
d) dobrze jak pralka ma rozbieralny bęben i łatwy dostęp do części i zamienników.
Pozostałe cechy typowo użytkowe dobieramy wg własnych upodobań - ja np. preferuję dużą ładowność i nie przeładowanie elektronicznymi gadżetami.
I właśnie tu pojawia się pewna sprzeczność.
Aktualnie w promocji jest 5 lat gwarancji na kilka modeli Candy. Jest to marka której normalnie nie brałbym pod uwagę, bo niewiele o niej słyszałem a jeśli już to nie kojarzy mi się dobrze. Jednak firma dając taką wydłużoną gwarancję chyba powinna oferować też nieco lepszą jakość ( przynajmniej w tych modelach). Poprzednio kupowałem na tej zasadzie Beko 5 lat temu i nie zawiodłem się (nadal chodzi bez problemu).
Jednak pralki Candy oferują jakieś sterowanie ze smartphona - i tu jest ta sprzeczność.
Dużo (bez przesady ale jednak) dodatkowej elektroniki może być źródłem nieprzewidywalnych problemów a korzyść z niej będzie zerowa (używać ją będa emeryci).
Ewentualne inne opcje są o ponad 1/5 tańsze (więc pokrywają koszt dodatkowego ubezpieczenia
Bosch Serie 2 VarioPerfect WAB20264PL
Bosch Serie 4 VarioPerfect WAE20166PL
Whirlpool AWOC74003PBL
Whirlpool AWSP 64013PBL
Whirlpool AWSP 63013P
Samsung WW60J3083LW
Samsung WF60F4EFW2W
Samsung WF60F4E3W2W
Indesit Eco Time IWD 61052 C ECO PL
Sharp ES-GFB6122W3-PL