logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MAN TGX 18.480 - Temperatura oleju w silniku

Fast_international 22 Kwi 2017 18:02 20649 6
REKLAMA
  • #1 16429167
    Fast_international
    Poziom 12  
    Ocena: 87
    Witam,

Dziś zakupiłem ciągnik siodłowy Man TGX 480 z 2010r z Intarderem, automat, przebieg 730tys km.

A więc, wracałem autostradą samym ciągnikiem i zauważyłem że przy prędkości obrotowej silnika ok 1350obr/min i prędkości 89km/h temperatura oleju wynosi 97stopni Celsjusza oraz ciśnienie oleju 5,6 BAR na całkowicie płaskim terenie. A moja wątpliwość wywodzi się z tego że posiadam Man-a TGX 440(bez intardera, przebieg 760tys km) z 2008r i w nim przy jeździe z identyczną prędkością i z identycznymi obrotami temperatura oleju wynosi ok 90stopni lecz ciśnienie oleju ok 5,2 BAR.

Zdaje sobie sprawę z tego że są to dwa różne silniki, ale czy aby na pewno ta temperatura oleju jest w normie? Dodam że wskazówka temperatury wody również nie trzymała się idealnie w normie, np jak przyśpieszałem z gazem w podłodze wskazówka odchylała się od normy, niby minimalnie ale w TGX 440 nie odchyla się ani trochę przy przyśpieszaniu samym ciągnikiem.

Dodam, że ciągnik nie kopci, pracuje równo, olej jest czysty(był wymieniany 10 miesięcy temu a potem auto stało) oraz spalanie samego ciągnika zamyka się w 14L/100km(wiał zajebisty wiatr) więc porównując do innych, w porządku. Ciśnienie na wolnych obrotach i temperaturze oleju 90stopni wynosi 2,1BAR.

Czy może ktoś z was użytkuje bądź posiada taki sam ciągnik i może mi powiedzieć jak wygląda to u niego i w jakich warunkach?

Dziękuje i pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #2 16432786
    FragLee
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Temperatura wody nie powinna przekroczyć 90 st. C. Jeśli temperatura dochodzi do 80 st. powinien otworzyć się duży obieg, a wiskoza powinna wskoczyć na drugi bieg.
    Czy na postoju też auto się tak gotuje?
    W jakim stanie jest Płyn chłodniczy?
    Czy spełnia normy?
    A może coś jest przepchane?
    Może warto podłączyć jakiś komputer diagnostyczny?
  • REKLAMA
  • #3 16435289
    svavecone
    Poziom 25  
    Ocena: 455
    Sa to wartosci w granicach normy . Nie ma sie co obawiac , wartosci +/- 10 stopni nie maja wiekszego znaczenia .Wynika to z konstrukcji i wydajnosci ukladu chlodzenia , jak i samych parametrow jazdy . ( wiaterek zawieje i juz bedziesz inne obciazenie silnika z takimi samymi obrotami i predkoscia :) ) .
  • REKLAMA
  • #4 16436432
    Fast_international
    Poziom 12  
    Witam,

Póki co, dowiedziałem się z serwisu że w tamtym roku była wymieniana chłodnica oleju, pompa wody oraz termostat. Na razie auto jest dopieszczane i jeszcze nie jeździło pod naczepą. Jak tylko wystartuje dam znać jakie zachowuje parametry przy maksymalnym obciążeniu i zróżnicowanych warunkach.

Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #5 16672669
    Fast_international
    Poziom 12  
    Witam,

Na wstępie powiem, że przepraszam za tak długą ciszę, ale auto nie pokonuje zbyt wielkich dystansów, dopiero 20tys km, przez co czekałem aby móc wreszcie opisać jak się sprawuje mimo tej wyższej temperatury oleju.

A więc, do dnia dzisiejszego Man jeździ :D i mam nadzieję, jeździł będzie jeszcze długo, bo mimo moich obaw jest wszystko w najlepszym porządku. Temperatura oleju przy jeździe z 24t(Firanka) utrzymuje się na poziomie 100stopni(wacha się +/- 5stopni) a ciśnienie oleju na niskich obrotach przy tej temperaturze nie schodzi poniżej 1,7bar. Temperatura wody również zachowuje wartości w granicach normy, nawet przy tych ciężkich warunkach.

Zużycie oleju również w normie, 1l/10tys km w warunkach ciężkich, czyli 24t i non stop miasto, czyli ciągłe przyśpieszania i hamowania, reszta mańków zużywa taką samą ilość oleju, co moim zdaniem jest w normie.

Nie wiem czy komuś ten temat pomógł w czymkolwiek, ale mógł być początkiem jakiejś poważniejszej sprawy, na szczęście nie jest i po raz kolejny MAN mnie nie zawiódł,

Pozdrawiam :)
  • #6 19549810
    wit-trans
    Poziom 11  
    Ocena: 68
    witam, odgrzewam temat. Kupiłem auto z takim samym silnikiem 2013, euro 5, 480 km + intarder, płyn czysty , bez ciśnienia w zbiorniczku jadąc pustym od sprzedawcy (tem. na zewnątrz 28) temperatura oleju 104-105 stopni, temp płynu niby w normie, też jak kolega się wystraszyłem bo moje 440-tki temp oleju 93-97 stopni, umyłem chłodnicę z zewnątrz -nie była jakoś specjalnie brudna bo wentylator rozdmuchiwał przechodzącą wodę przez żebra, wymieniłem termostaty z 83 na 79 i zobaczymy,
    jeszcze mam przy nim inne prace więc to potrwa. Mam pytanie do doświadczonych czy dobrze zrobiłem wymieniając termostaty, a i czy jak visco błędów nie ma to znaczy że dobre ?,
  • #7 19549885
    Fast_international
    Poziom 12  
    Witaj,

Zacznij od wymiany oleju, nikt nie wie co tam jest nalane. Jadąc koniem temperatura oleju powyżej 100 stopni to tak średnio. Z chłodnicą to może być tak, że jak będzie problem z odprowadzeniem ciepła to musisz wymienić. W aucie z tematu który założyłem kiedyś winowajcą była chłodnica, po wymianie temperatura oleju pracuje w okolicach 100stopni, woda max 90stopni. Chłodnica była zabita strasznie pomiędzy intercoolerem, nie było szans na wymycie tego na aucie.

Ale po pierwszej zacznij od oleju ! Polecam Texaco Delo 400 RDS 10W40, stosuje go we wszystkich autach.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił ciągnik siodłowy MAN TGX 18.480 z 2010 roku i zauważył, że temperatura oleju przy prędkości 89 km/h i 1350 obr/min wynosi 97°C, co budzi jego wątpliwości w porównaniu do innego modelu TGX 440, który osiąga 90°C. Odpowiedzi wskazują, że wartości te są w granicach normy, a różnice mogą wynikać z konstrukcji silników oraz warunków jazdy. Użytkownik dowiedział się, że w zeszłym roku wymieniono chłodnicę oleju, pompę wody i termostat. Po przejechaniu 20 tys. km, temperatura oleju w ciężkich warunkach utrzymuje się na poziomie 100°C, co również jest akceptowalne. Inny użytkownik zasugerował wymianę oleju oraz sprawdzenie chłodnicy, co może wpłynąć na odprowadzanie ciepła.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA