logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Passat 2,8 VR6 - Wżery na głowicy, głowica po planowaniu

tomix110 22 Kwi 2017 19:17 6126 8
REKLAMA
  • #1 16429354
    tomix110
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    Witam.
    Robię uszczelkę pod głowicą w VR6, a co za tym idzie głowica poszła do planowania oraz wymiany uszczelniaczy.
    Po splanowaniu na głowicy pozostały takie wżery od wody, w oklocach kanałów wodnych (zdjęcie poniżej).
    Moje pytanie brzmi czy to coś przeszkadza? Czy można to jakoś zakleić?
    Myślałem żeby uszczelnić to masą uszczelniającą Victor Reinz.

Jakieś inne pomysły?
    Passat 2,8 VR6 - Wżery na głowicy, głowica po planowaniu
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16429438
    tomix110
    Poziom 9  
    Szlifierz powiedział że to akurat nic nie przeszkadza, a tak na zdrowy rozsądek co by silikon w tym miejscu przeszkadzał?
    Tam są tylko kanały wodne, a ja myślałem żeby tam nałożyć silikon na głowicy tylko w te wżery (tak jak by wypełnić je) dać temu wszystkiemu zastygnąć, i dopiero przykręcić głowicę, na nowej uszczelce itd itd.
    Chodzi mi tylko o to żeby ta woda miała tam utrudniony dostęp.
    To jest tylko taka myśl, dlatego pytam co ludzie sądzą na taki temat, a może są jakieś specjalne wypełniacze do takich spraw?
  • REKLAMA
  • #5 16429464
    tomix110
    Poziom 9  
    Czyli nie ma niczego czym można by to, że tak powiem wypełnić?
  • REKLAMA
  • #6 16429466
    Dziarski Hank
    Poziom 34  
    Ocena: 931
    Jak już musisz smarować, to przy mocno pomodzonych silnikach (turbo) ludzie używają Loctite 5972 lub 3020
  • #7 16429489
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1336
    Jest dużo preparatów którymi można to wypełnić, tylko wypełnienie musi się licować z płaszczyzną głowicy i mieć twardość aluminium żeby docisnąć równo uszczelkè a to nie wykonalne. Zrobienie tego to: wytrawić, nałożyć "płynne alu", przeszlifować. Całość mało realna do zrobienia i mało sensowna, biorąc pod uwagè że to tylko kanały wodne. Moja propozycja to posmarować uszczelke niewielkà warstwą smaru (byle nie grafitowego) i zakĺadać.
  • #8 16429493
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 16429535
    tomix110
    Poziom 9  
    Tak, to nie jest pęknięcie.
    Składam w takim razie jak radzicie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zajmuje się wymianą uszczelki pod głowicą w silniku VR6, który przeszedł planowanie. Po planowaniu na głowicy pozostały wżery od wody w okolicach kanałów wodnych. Szlifierz ocenił, że wżery nie będą przeszkadzać, jednak użytkownik zastanawia się nad ich uszczelnieniem silikonem. Odpowiedzi sugerują, że silikon może nie być skuteczny i może zatykać układ chłodzenia. Proponowane są inne preparaty, takie jak Loctite 5972 lub 3020, ale również podkreślono, że wypełnienie wżerów może być trudne do wykonania. W końcu użytkownik decyduje się na montaż głowicy zgodnie z radami innych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA