logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Passat VR6 2.8 AAA wymiana pierścieni i panewek jakie ?

Pioro33 09 Mar 2008 19:50 19636 49
Najlepsze odpowiedzi

Jakie pierścienie i panewki kupić do remontu silnika VR6 2.8 AAA, żeby było trwałe i bez przepłacania?

Najrozsądniej wziąć pierścienie Goetze, a jako panewki Glyco; w wątku kilka osób potwierdziło, że Goetze dobrze się sprawdza, a za oryginały z serwisu nie warto przepłacać [#4892881][#4904898][#4899796] Jeśli wymieniasz panewki, sprawdź średnice czopów wału i jego owalność/krzywiznę, bo przy wyraźnych rysach lub zużyciu trzeba wał przynajmniej oddać do pomiaru, a często do szlifu [#5063470][#5067443] Cylindry po lekkim honowaniu powinny mieć siatkę rys, żeby pierścienie się dotarły; nie planuj bloku od góry bez potrzeby [#4897527][#4966717]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 4891065
    Pioro33
    Poziom 19  
    Ocena: 77
    Witam!
    muszę zmienić pierścienie i panewki w swoim passacie B3 silnik VR6 2.8 kod silnika AAA rok 1993 i zastanawiam się nad tym jakie kupić w sklepie motoryzacyjnym zaoferowali mi:
    - komplet pierścieni na jeden tłok firmy GOETZE za 41zł
    - komplet panewek za około 200zł
    chciałem zapytać czy warto wziąśc te które oferuje sklep czy jakieś inne może lepsze jeśli chodzi o sport to samochód nie służy do jakiejś nadmiernie wyczynowej jazdy jest normalnie eksploatowany żadne wyścigi czy coś takiego proszę o poradę bo takich wymian nie dokonuje się jak z wymianą oleju chciałbym żeby to pochodziło bo samochód raczej jeszcze długo zostanie u mnie dziękuję za pomoc i prosze o podawanie konkretnych firm, modeli czy linków dziękuję bardzo pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4892588
    marcys20
    Poziom 18  
    Ocena: 49
    ja powiem tak : goetz to dobra firma! co do panewek to dobre robi np.Mogul, dobre tloki to Nural lub Mahle..
    a tak na marginesie - mam nadzieje ze przy okazji wymiany panewek robisz tez szlif walu??
  • Pomocny post
    #4 4892881
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6342
    Bierz Goetze, zakładałem kilka razy i sprawują się dobrze. Co do panewek,to na dobrą sprawę ciężko coś doradzić, rzadko są wymieniane. Marcyś20, a po cholerę szlif od razu, jeśli po ząłożeniu nowych panewek luz wału będzie mieścił się w ustalonej przez producenta normie?
  • #5 4895325
    Pioro33
    Poziom 19  
    witam
    dziękuję za pomoc to chyba zdecyduje się na Goetze
    o szlifie wału nie myślałem żeby lepiej wyjaśnić sytuacje to powiem dlaczego mam zamiar wymieniać pierścienie i panewki głównym powodem jest to że pękł mi blok silnika i muszę przełozyć graty ze swojego silnika do nowego (w sensie używanego ale dobrego bloku) tak to wygląda powiem jeszcze że mój silnik sprawował się dobrze ale...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 4895408
    adam7009

Poziom 41  
    Ocena: 1625
    w takim wypadku jak nie ma potrzeby to nie wymieniaj pojeżdzisz dłużej.
    Konto firmowe:
    AUTO-ELELEKTRONIK AB
    Linowiec, Lisewo, 86-230 | Tel.: 697XXXXXX (Pokaż)
  • Pomocny post
    #7 4895536
    karolx
    Poziom 12  
    Ocena: 42
    jeżeli chcesz trzymać te auto zainwestuj w orginalne pierscienie i panewki bo nawet taka firma jak goetze mimo dobrej renomy wyrabia zamienniki bardzo dobrze ale materiał z jakiego są ich pierscienie pozostawia wiele do życzenia, podam swój przykład mam mercedesa w123 300d po wymianie pierscieni goetze spalanie oleju znikneło ale tylko na 15 000 km koszt pierscieni 250zł wkurzyło mnie to kupiłem jeszcze raz nowe tym razem oryginalne pierścienie w serwisie mercedesa za 800 zł (a samochód ma wartość 2,5tyś zł ) wymieniłem z bratem który jest mechanikiem jeżdze juz 5 rok zrobiłem 73 000km i nadal mam spokój z olejem!!!!!!!!
  • Pomocny post
    #8 4895733
    marcys20
    Poziom 18  
    Ocena: 49
    >Marcyś20, a po cholerę szlif od razu, jeśli po ząłożeniu nowych panewek >luz wału będzie mieścił się w ustalonej przez producenta normie?

panewka to tak jakby jedna czesc ukladu, wal jest jego druga czescia - obie czesci wspolpracuja ze soba i stad raczej powinno sie "wymieniac" oba wspolpracujace ze soba elementy.
    kol.arkadiusz na poczatku nie napisal co sie mu sie stalo z silnikiem. vw to nie polonez gdzie profilaktycznie co 50kkm trzeba panewki wymieniac bo sie tluka!
    ps.jesli poprzedni blok pekl,to mimo wszystko oddal bym wal do dobrego szlifierza celem jego pomierzenia czy nie zostal zwichrowany!
  • #9 4895864
    Pioro33
    Poziom 19  
    hmmm właśnie o to chodzi że nie mam pojęcia dlaczego pękł mi blok po prostu w pewnego dnia w zbiorniczku zobaczyłem płyn wymieszany z olejem zabrałem się za wymianę uszczelki pod głowicą, sciągam głowice a tam takie pęknięcie że sie naprawdę wkurzyłem ma chyba z 4cm ale tylko w miejscu gdzie jest kanał wodny ale jest już jakieś 3mm od cylindra i nie mam pojęcia dlaczego tak się stało ale musiało być to bardzo długo bo zarosło brudem uszczelka też już się ułożyła do pęknięcia (a jest wyraźny próg) i polecono mi wymianę pierścieni i panewek a może wymienić same pierścienie na oryginalne a panewki zostawić stare no i co ze szlifem wału i samochód napewno u mnie zostanie dlatego poasowałoby to zrobić z jajem dziękuję i pozdrawiam

Dodano po 1 [minuty]:

a kasy poszło już mnóstwo za samo zabranie się do wymiany szczelki 1680zł zapytam ile w serwisie oryginalne pierścienie do szewczyka mam blisko hehehe chociaż o tyle dobrze
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 4897236
    goldwinger
    Ocena: 2093
    Co wy za remonty ludzie robicie - wymiana samych pierścieni bez szlifu (nie chciałoby mi się rąk brudzić i narzędzi zużywać)
    Niech mi który napisze jak wygląda otwór w cylindrze który już swoje przejechał, okrągły jest? raczej nie. A nowy pierścień jest okrągły, wniosek prosty
  • Pomocny post
    #12 4897425
    hubertbaran
    Poziom 17  
    Ocena: 29
    Tu bardziej chodzi o rysy honownicze;) To dzieki nim tworzy sie film olejowy. Ciekawe czy i tego posta strace...

Jesli wydaje sie komuś ze pisze głupoty moge przedstawić skan jednego z prostych podreczników do technikum;]
  • Pomocny post
    #13 4897527
    robokop
    goldwinger napisał:
    Co wy za remonty ludzie robicie - wymiana samych pierścieni bez szlifu (nie chciałoby mi się rąk brudzić i narzędzi zużywać)
    Niech mi który napisze jak wygląda otwór w cylindrze który już swoje przejechał, okrągły jest? raczej nie. A nowy pierścień jest okrągły, wniosek prosty

No cóż, kwestia dyskusyjna, każdy robi taki remont na jaki go stać. szlif cylindra to ok 50 zł od dziury, tłoki ok 200 zł sztuka, szlif wału z obróbką powierzchni czopów pod simmeringi to pewnie z 500 zł, panewki, przestrzelenie mocowań wału , uszczelki cholera wie co jeszcze, razem grubo ponad 2 tysiące, czyli można ryzykować zakup całkiem drugiego kompletnego. używanego silnika. A sama wymiana pierścieni ot tak profilaktycznie , na stare tłoki przy zachowanym wymiarze cylindra zdaje egzamin, w dodatku jest tania. Kiedyś jak robiłem sobie remont dużego fiata to z nominału trzeba było od razu na drugi nadwymiar robić szlif i ledwie starczyło.
  • Pomocny post
    #14 4898015
    0__0
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    Z tym peknieciem rozgrzanego silnika to jakas lipa -owszem vr6 maja tendencje do przegrzewania ale dotyczy to glowicy , konstruktorzy to dostrzegli i jakos od poczatku lat 90 montuja do tych silnikow dodatkowa elektryczna pompe wody ktora po wylaczeniu silnika jeszcze przez jakis czas podtrzymuje cyrkulacje plynu.
  • Pomocny post
    #15 4898178
    hubertbaran
    Poziom 17  
    problem pojawia sie własciwie tylko w zimie;] Jednak jest zreszta silniki TDS powyżej 2litrów tez miały z tym problemy.

p.s. gdzie sie moge dowiedzieć za co mój post poszedł w powietrze??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #16 4898531
    bohun555
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 124
    hubertbaran napisał:
    Jednak jest zreszta silniki TDS powyżej 2litrów tez miały z tym problemy.

Zgadza się, TDS'y poniżej 2 litrów nie miały z tym nigdy problemu :D
  • Pomocny post
    #17 4898642
    hubertbaran
    Poziom 17  
    Nie tyle ze nie maiły poprostu nie spotkałem sie z tymi mniejszymi wiec pisze o tych wiekszych.
  • Pomocny post
    #18 4898674
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 4899040
    Pioro33
    Poziom 19  
    zdjęcie wrzuce nie ma problemu ale już jutro...
    co do przebiegu samochód ma 70 000 tys. MIL czyli ok 110tys. (czy oryginalny kto to wie) poprzednim właścicielem auta był niestety chłopaczek dwadzieścia pare lat więc co do jego sposobu jazdy pewnie można by było dużo powiedzieć ale nie o to tu chodzi blok pękł trudno trzeba się zastanowić jak najlepiej wyjść z tej sytuacji każdy z kolegów napewno ma racje ale wkład kolejnych 2tys. jest lekko na wyrost więc jakieś szlify wszystkiego co się da odpadają zróbmy to co trzeba by pojeździć ale bez nadgorliwości czyli pierścienie wymieniamy a co z panewkami...
  • Pomocny post
    #20 4899149
    hubertbaran
    Poziom 17  
    honowanie nie oznacza nastepnego nadwymiaru, poprostu chodzi przeleceniu honownica cylidra;] Wtedy pierscienie nalezycie sie dotrą. Napisałem długi post i chyba stwierdzono ze zalecenia sprawdzenia wymiarów okazały sie złe. Nie mówie zeby szlifowac co sie da jednak na twoim miejscu bym sie wkurzył gdybym wydał 2 stówy za pierscienie i po 5 tys silnik zaczoł pic olej;] Albo gdybym poskładał silnik i okaząło sie ze wał jest krzywy. Blok nie peka od tak itp. nalezy sprawdzić w takim silniku wszystko przynajmniej sprawdzić...
  • Pomocny post
    #21 4899796
    tomekb
    Poziom 26  
    Ocena: 210
    pierścienie Goetza
    panewki Glyco
    sprawdzić średnice czopów na wale czy trzymają wymiar
    sprawdzić średnicówką cylindry czy nie ma jaja poprawić honownicą
    głowica do obróbki tzn poprawienie gniazd, ewentualne szlifowanie zaworów i docieranie całości
    nie zapomnij o nowych uszczelniaczach na zaworach
    bedzie problem pisz
  • Pomocny post
    #22 4900240
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #23 4904823
    Pioro33
    Poziom 19  
    witam
    dziękuję za pomoc znalazłem warsztat który zajmuje się właśnie obróbką silników i przed włożeniem wszystkie podzespoły trafią do sprawdzenia martwią mnie tylko pierścienie bo koszt na 6 cylindrów wszystkich w serwisie to 1200zł a to jest dla mnie już bardzo duża kwota pomijając ile już tysięcy leży w częsciach także zastanawiam się nad czymś typu goetze ale też niechciałbym żeby padły za szybko więc może zastanowić się nad pierścieniami dedykowanymi przez firmy produkujące powiedzmy sportowe akcesoria żeby było taniej niż te 1200zł i powiedzmy nie gorzej...
  • Pomocny post
    #24 4904898
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1332
    kup goetze i nie wydawaj kasy na "oryginały" z serwisu
    w serwisach b.często są te same części co w sklepie tyle że 3x droższe
    na goetze nikt nie nażeka a oryginały też wieczne nie będą
  • #25 4938730
    Pioro33
    Poziom 19  
    a oto porcja zdjęć tego pęknięcia
    Załączniki:
    • vr6.rar (3.09 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #26 4938733
    Pioro33
    Poziom 19  
    przeprasza za prowizję ale tyle portal pobiera odwdzięczam się opcją pomógł :) proszę o komentarze
  • #28 4939340
    robokop
    Co do zdjęć, pęknięcie typowe dla zamrożenia, tyle tylko że w dziwnym miejscu troszkę.
  • #29 4939485
    Pioro33
    Poziom 19  
    hmmm a więc przyczyną tego pęknięcia mogłobyć jeżdzenie kiedyś na wodzie i zamarznięcie tej wody... hmmm jesli tak bymbył trochę bardziej spokojny bo cały czas myślę dlaczego...
  • #30 4939563
    adam7009

Poziom 41  
    Ocena: 1625
    O ile jeżdziłeś na wodzie i zamroziłeś silnik to tak ,ale na to pytanie możesz tylko ty odpowiedziec.
    Konto firmowe:
    AUTO-ELELEKTRONIK AB
    Linowiec, Lisewo, 86-230 | Tel.: 697XXXXXX (Pokaż)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wymiany pierścieni i panewek w silniku VR6 2.8 (kod AAA) z Passata B3 z 1993 roku. Autor planuje wymianę pierścieni i panewek przy przenoszeniu podzespołów do nowego, używanego bloku z powodu pęknięcia starego bloku silnika. Zalecano wybór pierścieni firmy Goetze jako dobry kompromis między jakością a ceną, choć pojawiły się opinie, że oryginalne pierścienie (np. Mahle) są trwalsze, zwłaszcza przy dłuższym użytkowaniu. Wskazano na konieczność sprawdzenia i ewentualnego szlifu wału korbowego oraz honowania cylindrów, aby zapewnić prawidłowe dopasowanie i dotarcie pierścieni. Honowanie cylindrów jest ważne dla utworzenia odpowiedniej siatki rys, sprzyjającej tworzeniu filmu olejowego. Wymiana panewek korbowodowych jest rekomendowana, zwłaszcza przy wymianie pierścieni, a ich stan powinien być dokładnie oceniony, gdyż widoczne przebarwienia i rysy mogą wskazywać na konieczność szlifu wału. Autor otrzymał porady dotyczące czyszczenia powierzchni cylindrów z nalotów rdzy oraz planowania bloku i głowicy – zalecano unikanie planowania bloku, aby nie zmniejszyć zbyt odległości między tłokami a zaworami. Po złożeniu silnika dyskutowano o doborze oleju (10W40 lub syntetyk) oraz metodach docierania silnika, zarówno „na spokojnie”, jak i „na ostro”. Koszt oryginalnych pierścieni w serwisie VW jest znacznie wyższy niż zamienników, co skłania do wyboru marek takich jak Goetze czy Mahle. Wskazano także na lokalnych producentów pierścieni, np. Fapit z Łodzi. Całość naprawy wymaga dokładnego sprawdzenia wymiarów wału i cylindrów oraz odpowiedniej obróbki, aby zapewnić trwałość i prawidłową pracę silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA