logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ocena testera diagnostycznego Foxwell GT80 dla początkującego użytkownika

KejkoShooter 23 Kwi 2017 08:05 28974 21
REKLAMA
  • #1 16430266
    KejkoShooter
    Poziom 8  
    Ocena: 15
    Witam mam na oku tester foxwell, dopiero zaczynam zabawe i chciałbym zainwestowac w cos dobrego a nie badziewia po 2000 tysiace, jak oceniacie ten zestaw?
    http://allegro....
    Moderowany przez CameR:

Reg. 3.1.18. Nie wysyłaj linków, które po pewnym czasie przestaną być aktywne. To spowoduje, że dyskusja straci jakikolwiek sens.

Ocena testera diagnostycznego Foxwell GT80 dla początkującego użytkownika
    Tester diagnostyczny Foxwell GT80
  • REKLAMA
  • #2 16430554
    wopik6
    Poziom 14  
    Ocena: 49
    Co chciałbyś dokładnie tym testerem robić? Pytam tak z ciekawości. Umów się na prezentację, najlepiej podłącz na prezentacji kilka pojazdów.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 16430616
    KejkoShooter
    Poziom 8  
    Dopiero zaczynam, więc nic nie robie a chciałbym robić, kwestią czasu jest nauczenie się tego, mam kuzyna który sam się uczył od podstaw i się udało, a chciałbym w naprawdę dobry sprzęt zainwestować na początek, a co bym chciał robić? Co się da
  • #5 16430658
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6675
    Wygląda jak autel maxidas Ocena testera diagnostycznego Foxwell GT80 dla początkującego użytkownika
  • #6 16430665
    szymitsu21
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1301
    Robić co się da?
    przede wszystkim uniwersalny tester może 10% testera dedykowanwgo.

Jakiś CDIF, ADP etc nie ogarnie kluczy czy nawet porządnego podglądu parametrow.

Jeśli chcesz kasowarke błędów to możesz kupić nawet ELM ale przyjdzie zrobić adaptację jakiegoś zaworu czy dopisanie klucza musisz mieć sprzęt dedykowany.

dobrze mieć jakąś specjalizację i mieć np do PSA lexie czy renault clipa.. I tak dalej.
  • #7 16430753
    KejkoShooter
    Poziom 8  
    Słuchajcie. No nie wiem z jakimi samochodami mi przyjdzie pracować, to znaczy ze caly czas musze testery zmieniac? Nie ma takiego uniwersalnego do 6-7tysiecy? Zeby ogarnął wiekszosc marek w polsce? I zeby to dobrze chodzilo?
  • REKLAMA
  • #8 16430774
    szymitsu21
    KejkoShooter napisał:
    Słuchajcie. No nie wiem z jakimi samochodami mi przyjdzie pracować, to znaczy ze caly czas musze testery zmieniac? Nie ma takiego uniwersalnego do 6-7tysiecy? Zeby ogarnął wiekszosc marek w polsce? I zeby to dobrze chodzilo?

Tzn tak, ogarnie większość marek, odczyt/kasowanie błędów, jakieś adaptację, podgląd parametrów(nie koniecznie wiarygodnych w niektórych markach) czy kodowanie wtryskiwaczy w fordzie.
    Jeśli nie zamierzasz robić wszystkiego, tzn przyjedzie PSA chcesz dopisać klucze, jak VAG zrobić dopasowanie zegarów czy w fordzie programowanie modułów to spokojnie wystarczy ci ADP czy CDIF.

Ale jak chcesz robić to co napisałem wyżej to tylko sprzęty typu VCDS, LEXIA, CLIP, VCM i tak dalej.
  • #9 16431700
    wopik6
    Poziom 14  
    Fordami po 2010 roku możesz się zająć dostęp do platformy + licencja 4400 euro na rok, albo Mercedesami sama stardiagnosis coś koło 10 tyś euro + licencja + szkolenia.
  • #10 16433004
    KejkoShooter
    Poziom 8  
    A co wy na takiego foxwella? Bo saczerze wam powiem u mnie w regionie rzadko jest spotykany jakis nowy samochód 2010+, raczej przyjdzie mi pracować z samochodami ponizej 2007, da rade robić powiedzmy programowanie kluczyków, odczyt i kasowanie błędów itp?

Dodano po 1 [minuty]:

Powiedzmy zmiana mapy dla tdi, dało by to rade na foxwellu?
  • #11 16433306
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6675
    Żadnej mapy nie zmienisz testerem.
  • #12 16433974
    wopik6
    Poziom 14  
    Zmiana map? Sprzęt 10 tyś euro, programowanie kluczy na początek 10 tyś euro. Oczywiście jeśli mówimy o robieniu tego profesjonalnie.
  • #13 16434090
    szymitsu21
    wopik6 napisał:
    Zmiana map? Sprzęt 10 tyś euro, programowanie kluczy na początek 10 tyś euro. Oczywiście jeśli mówimy o robieniu tego profesjonalnie.

Nie każdego mimo chęci stać od razu na ORI. Wątpię, że i u Ciebie same orginały.
  • #14 16434280
    wopik6
    Poziom 14  
    szymitsu21 napisał:
    wopik6 napisał:

Nie każdego mimo chęci stać od razu na ORI. Wątpię, że i u Ciebie same orginały.

Po pierwsze ja nie zajmuję się wszystkim a to akurat co jest u kogo to jest tylko jego prywatną sprawą. Po drugie nawet bym nie podchodził z ryżem do samochodów klienta żeby programować klucze . Po trzecie autor napisał, że chce robić wszystko, mapy, klucze foxwellem. Nie pozostaje nic innego jak tylko życzyć mu powodzenia.
  • #16 16435826
    KejkoShooter
    Poziom 8  
    Dobra zapytam inaczej, co bym mógł robic takim testerem? To co jest w opisie tejże aukcji można?
  • #17 16435920
    dawidos145
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Powiem tak, opisane w aukcji jest bardzo ogólnie, z czego robi każdy tańszy sprzęt jeśli masz głowę.
    Koledzy dobrze prawią zapamiętaj, że ogólnym nie zrobisz wszystkiego, ludzie, którzy tworzą sprzęt i platformę pod daną grupę samochodów opracowują to porządnie.
    Zależy jakie marki będą do Ciebie przyjeżdżać najczęściej, warto się skupić na jednej i w niej się zgłębiać, z drugiej strony też trzeba próbować innych - i tutaj sam się uczysz z czym trzeba podejść do danego problemu. Zacznij może od czegoś tańszego, też wiele zrobisz jak masz głowę. Programy i sprzęt to nie wszystko - to większość ale podstawa to znajomość i zasada działania układów oraz podzespołów.
  • #18 16437520
    KejkoShooter
    Poziom 8  
    No własnie kolego nie wiem z jakimi autami będę miał do czynienia, mam znajomego który prowadzi auto handel i nie raz ma auta różne z błędami, takze usuniecie błędów czy doprogramowanie kluczyków (czasem sie zdarza ze ma 2 kluczyki i jeden tylko dziala zwykle zapasowy). I to wiadomo nie zajmuje sie handlem jedną marką tylko wieloma, takze na start chcialbym cos ogólnego do kwoty powiedzmy 6000.
  • #19 16437546
    szymitsu21
    KejkoShooter napisał:
    No własnie kolego nie wiem z jakimi autami będę miał do czynienia, mam znajomego który prowadzi auto handel i nie raz ma auta różne z błędami, takze usuniecie błędów czy doprogramowanie kluczyków (czasem sie zdarza ze ma 2 kluczyki i jeden tylko dziala zwykle zapasowy). I to wiadomo nie zajmuje sie handlem jedną marką tylko wieloma, takze na start chcialbym cos ogólnego do kwoty powiedzmy 6000.

W takiej sytuacji zapomnij o kluczykach. lepiej kup tańszy sprzęt diagnostyczny a oprócz tego kup urządzenie które się specjalizuje w klucze/immo. no ale to znów jednym sprzętem ogarniesz 20% twoich potrzeb.

Ja inwestuje w sprzęt od powiedzmy 5 lat, rocznie wydaje tysiące a inni dziesiątki i ciągle brakuje. Od.czegps musisz zacząć. Ja polecam CDIFA bo masz polskie urządzenie i w razie czego pomoc techniczną po polsku .
  • #20 16437661
    KejkoShooter
    Poziom 8  
    No dobra, a teraz prosze Was powiedzcie mi, CO MOGE ROBIĆ tym foxwellem, bo do tego jeszcze nie doszliśmy, albo podajcie mi jakieś aukcje bo nie wiem co mogę kupić do 6000 tysięcy. Jak nic z tego nie wyniknie to zaryzykuje w tego foxwella :)
  • #21 16437690
    Cobrat
    Poziom 22  
    Ocena: 502
    No dobra, a nie możesz w tych pieniądzach poszukać czegoś używanego i kupić na przykład 2 testery za te 6 tys.? Musi być nowy sprzęt? Tym bardziej, że chcesz zacząć. Czasem ktoś coś odsprzedaje sensownego (bo np. myślał, że na kasowaniu błędów zbije majątek). Z "uniwersalami" jest tak jak Ci napisali tutaj koledzy ;). To wszystko się fajnie czyta przed kupieniem, bo sprzęt praktycznie "umie i może" WSZYSTKO! Rzeczywistość jest inna jak zwykle ;) Czasem nawet mimo, że tester posiada daną funkcję adaptacji, to i tak nie zrobi tego. Generalnie sprawa testerów to niekończąca się opowieść. Trzeba wydawać grube pieniądze, a i tak okaże się za chwilę, że czegoś brakuje. Całego rynku motoryzacyjnego nie zaspokoisz, musisz się z tym pogodzić ;)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje opinii na temat testera diagnostycznego Foxwell GT80, planując inwestycję w sprzęt do diagnostyki samochodowej. W dyskusji poruszane są możliwości i ograniczenia tego urządzenia, w tym jego zdolność do odczytu i kasowania błędów oraz programowania kluczyków. Uczestnicy sugerują, że Foxwell GT80 może być wystarczający do pracy z samochodami starszymi niż 2007 rok, ale nie nadaje się do bardziej zaawansowanych funkcji, takich jak zmiana mapy silnika. Wskazują również na potrzebę posiadania dedykowanych testerów dla konkretnych marek, aby uzyskać pełną funkcjonalność. Użytkownik rozważa również inne opcje, takie jak CDIF i ADP, oraz możliwość zakupu używanego sprzętu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA