logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Volvo V70, 97, 2.4 benzyna] Sprężarka klimatyzacji bez czujnika

V70LSW 23 Kwi 2017 11:11 2421 8
REKLAMA
  • #1 16430567
    V70LSW
    Poziom 7  
    Ocena: 7
    Z uwagi na nieszczelność sprężarki zakupiłem sprężarkę po regeneracji. Po podaniu numerów starej sprężarki dostałem kurierem zregenerowaną. Problem w tym, że przy montażu okazało się, że w regenerowanej brak jest pewnego elementu - czujnika? Element ten zaznaczyłem na zdjęciu czerwonym kółkiem. Cała obudowa jest identyczna, w nowej sprężarce nie ma miejsca aby wkręcić ten czujnik (brak otworu). Z uwagi na ten fakt nieco inaczej wygląda podłączenie przewodów . W starej przewód idący z czujnika (niebieska 1) łączy się z wtyczką (niebieska 2) która łączy się z czarnym kwadratem (niebieska 3). Natomiast w nowej sprężarce wtyczka (żółta 1) łączy się z czarnym kwadratem (żółta 2).

Czy waszym zdaniem ta nowa sprężarka będzie działać poprawnie? Za co odpowiada ten czujnik (czerwone kółko)? Nie wiem czy zwracać sprężarkę czy próbować ją montować
    [Volvo V70, 97, 2.4 benzyna] Sprężarka klimatyzacji bez czujnika
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 16430869
    123nowy
    Poziom 21  
    Ocena: 100
    to jest wyłącznik termiczny nowa pompa będzie działać
  • REKLAMA
  • #4 16431639
    V70LSW
    Poziom 7  
    Dzięki za pomoc, czyli ten czujnik odpowiada za to, że poniżej danej temperatury sprężarka się nie uruchomi? Czy jego zadanie jest inne?

Poniżej sfotografowałem czujnik i faktycznie jest to czujnik termiczny [Volvo V70, 97, 2.4 benzyna] Sprężarka klimatyzacji bez czujnika
  • REKLAMA
  • #5 16431675
    123nowy
    Poziom 21  
    nie rozłączy sprężarkę gdy będzie miała zadurzą temperaturę jest to zabezpieczenie przed przegrzaniem
  • #6 16431684
    V70LSW
    Poziom 7  
    Czyli ogólnie rzec mówiąc nie mogę bez tego czujnika jeździć na klimie? A czy możliwe jest że ta nowa regenerowana ma taki czujnik wewnątrz i jest niewidoczny na zewnątrz?
  • Pomocny post
    #7 16431695
    123nowy
    Poziom 21  
    możesz jeździć to jest dodatkowe zabezpieczenie ta regenerowana nie ma przymocuj na cieszą rurkę opaska ten czujnik tak żeby część metalowa dobrze dotykała rurki
  • #8 16431710
    V70LSW
    Poziom 7  
    Tzn. mam przymocować końcówkę gwintowaną czujnika do obudowy sprężarki aby jej dotykała? Pytam bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem, a jeżeli tak to i tak przewody czujnika nie mam pod co podłączyć
  • Pomocny post
    #9 16431733
    123nowy
    Poziom 21  
    do rurki gdzie jest czerwona zaślepka na nowej pompie a przewody szeregowo

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił regenerowaną sprężarkę klimatyzacji do Volvo V70, jednak zauważył brak czujnika, który był obecny w starej sprężarce. Dyskusja dotyczy funkcji tego czujnika, który jest identyfikowany jako wyłącznik termiczny, odpowiedzialny za zabezpieczenie przed przegrzaniem sprężarki. Uczestnicy forum sugerują, że nowa sprężarka powinna działać bez tego czujnika, ale zalecają przymocowanie go do metalowej części, aby zapewnić odpowiednie działanie. Pojawiły się również wątpliwości, czy czujnik może być ukryty wewnątrz nowej sprężarki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA