logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Punto II Taratarini - Strzały w dolot po naprawie silnika, sterownik TEC99 EVOLUTION

11111olo 23 Kwi 2017 13:11 2466 31
REKLAMA
  • #1 16430879
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 795
    Witam
    Parownik Tarterini.
    Sterownik TEC99 EVOLUTION + AEB426. Jest też emulator wtrysków.

Przed nieszczęsną naprawą wszystko działało jak należy. Teraz jest tak sobie.

Wyjmowany był silnik z powodu cieknięcia oleju. Po tym okazało się że gaz w ogóle nie działał - brak masy na jednym z przewodów (wyglądało że jest ok ale nie było).
    Pociągnąłem nowy bezpośrednio do akumulatora. Wszystkie trzy płytki były mocno skorodowane. Po wlutowaniu wtyczek, pocynowaniu ścieżek itd. wszystko dalej działa (przed naprawą też działało ale nie chciałem czekać aż się zepsuje).

Tak to wygląda.
    Link
    Link

Problemem jest strzelenie w dolot. Po przejściu na gaz wolne obroty są prawidłowe. Przy próbie dodania gazu strzeli nawet na 5 biegu. Trzeba to robić z wyczuciem inaczej strzał murowany.
    Świece są nowe firmy Bosch (nie pamiętam modelu). Na benzynie nie ma żadnych problemów z przyśpieszaniem, wolnymi obrotami itd.

Próbowałem kręcić śrubą przy reduktorze i tak to wygląda że jeśli na wolnych obrotach się ją tak mocno dokręci aż silnik zaczyna się dławić, po czym lekko cofnie, wolne obroty są ok natomiast jazda na niskich obrotach (poniżej 2000rpm) powoduje strzelanie. To nie jest tak że ciągle strzela tylko jest jeden strzał a potem jest ok.
    Odkręciłem dużą śrubę o 1 obrót i jest dużo lepiej, po czym jeszcze pół obrotu i jest prawie dobrze, ale prawie...

Prawie graniczy z pewnością że reduktor jest od początku założenia gazu tj. 2004r.

Chcę to zrobić aby działało jak należy. Wiem że mogą być spore koszty ale się z tym godzę.

Czy wymiana reduktora pomoże czy trzeba wymieniać coś jeszcze?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16431091
    bobikxxl
    Poziom 14  
    Ocena: 31
    13-sto letni reduktor ma prawo się popsuć, bez diagnostyki można domniewać, że jest do wymiany
  • #3 16431099
    11111olo
    Poziom 42  
    Czytałem że niby reduktory wytrzymują kilka lat. Zanim zdecyduję się na wymianę chciałbym sprawdzić co się da. Jak mam wydać pieniądze to na coś co wymaga wymiany bo bez sensu jest wymieniać dobre na dobre.

Czy odkręcanie śruby przy reduktorze wpływa na obroty?
  • Pomocny post
    #4 16431114
    bobikxxl
    Poziom 14  
    membrana w reduktorze po tak długiej eksploatacji robi się "betonowa" i próba regulacji takiego reduktora prowadzi do jego śmierci
  • Pomocny post
    #5 16432967
    psooya
    Poziom 38  
    Ocena: 573
    Skoro kolega godzi się na duże koszty to ja proponuję wstawić sekwencję - cały set od staga czyli R02 + W03 choć łatwiej jest wstawić barracudy a wyjdzie niewiele drożej. Zero strzałów, zero emulatorów AEBowych które nie wiadomo co robią, dobre spalanie przy braku spadku mocy na oby paliwach.
  • REKLAMA
  • #6 16433226
    11111olo
    Poziom 42  
    Nie pisałem jakie to koszty ale może kolega coś więcej zdradzi?
  • #7 16433269
    bobikxxl
    Poziom 14  
    Kolega psooya dobrze radzi, sekwencja to sekwencja, a pewnie nie wiesz ze po kilku takich strzałach stracisz też kolektor ssący, co do kosztów? hmmm, zależy gdzie i u kogo
  • #8 16433313
    11111olo
    Poziom 42  
    Teraz zaczęło strzelać. Wcześniej wszystko chodziło bardzo dobrze a i spalanie nie było jakieś tragiczne 7,5l/100km.

Tu potrzeba nowy reduktor i odpowiednio go wyregulować.
    Przy sekwencji to będzie z 1500 zł (albo i więcej).
  • REKLAMA
  • #9 16433314
    KarizmoGSM

Poziom 28  
    Ocena: 291
    Jedź z tym autem do gazownika bo zaraz będzie płacz, że ci się zaświecił jak lampki na chince na środku skrzyżowania.
    Konto firmowe:
    KariMax Paweł Kalkowski
    Kronikarska 8, Łódź, 92-624 | Strona WWW: www.cfiat.pl
  • #10 16433461
    bobikxxl
    Poziom 14  
    11111olo napisał:
    Tu potrzeba nowy reduktor i odpowiednio go wyregulować.

Jesteś w stanie sam to zrobić?
  • #11 16433605
    11111olo
    Poziom 42  
    Wymiana reduktora to nie problem, ustawienie raczej też nie.
    Trochę się o tym naczytałem i to nie wydaje się trudne.
    Wychodzę z założenia że robią to tylko ludzie a że mam "łeb na karku" powinienem dać radę :)
  • #12 16433632
    jacek0503
    Poziom 21  
    Ocena: 175
    "Wymiana reduktora to nie problem, ustawienie raczej też nie.
    Trochę się o tym naczytałem i to nie wydaje się trudne.
    Wychodzę z założenia że robią to tylko ludzie a że mam "łeb na karku" powinienem dać radę"
    Tez tak kiedyś myślałem - a potem - klękajcie narody! Wtedy to dopiero była "jazda".
    Proponuje udać się do dobrego "gazownika" zapłacić o te stówke więcej i mieć problem z głowy.
  • #13 16433664
    bobikxxl
    Poziom 14  
    Tak jak mówisz jacek0503, a jak regulacja nie wyjdzie i zuboży przy dodaniu gazu, to kolektor w strzępach, kolego 11111olo posłuchaj rady kolegów i pojeć do gazownika, będziesz pewny ze będzie oki, bo może twój następny post będzie "strzeliło punto i nie mam kolektora ssącego - co zrobić" nie pisze tego złośliwie, po prostu posłuchaj doświadczonych ludzi z branży
  • #14 16433734
    11111olo
    Poziom 42  
    I kto to pisze? Ci którym mocno zależy aby do nich się udać!
    Wiem że istnieją odpowiednie zakłady zajmujące się instalacjami LPG, tzw. gaziarze.
    Jak bym od razu chciał skorzystać z ich usług to bym sobie darował ten watek.
  • #15 16433745
    jacek0503
    Poziom 21  
    Jak ja bym złożył instalacje gazowa do auta to dopiero byłby kabaret. "Będzie pan zadowolony" na tvn to pikus przy tym. To mi poprawiłeś humor. Pracuje w papierkach....
  • Pomocny post
    #16 16433753
    bobikxxl
    Poziom 14  
    Już pisałem, że nie pisze tego złośliwie, dla Ciebię będzie to tydzień zabaw, kupa nerwów i nie daj boze kosztów, czego Ci nie życzę, a dla "gaziarza" godzina roboty, nie wiem jak Cie przekonać, żebys nie wpędził sie w klopoty, gdybyś nie użył słów " ustawienie raczej też nie" to nie wątpił bym w Twoje możliwości
  • #17 16433766
    11111olo
    Poziom 42  
    Nigdy tego nie robiłem co nie znaczy że nie dam rady.

Napiszę co wiem i jak bym chciał to zrobić a Wy mnie poprawcie.
    Podkreślę że jeśli nie był pewny że dam radę w ogóle bym nie brał takiej możliwości pod uwagę.

1. Demontaż reduktora.
    Odpięcie dwóch przewodów wodnych, przewodu fazy lotnej (trzy przewody na opasce ślimakowej), przewodu gazowego fazy ciekłej 6mm oraz przewodów od elektrozaworu.

Tu nie przewiduję żadnych problemów.

2. Montaż jest taki sam tylko w odwrotnej kolejności. Ważne aby odpowiednio ustawić reduktor (do dołu nakrętka od spuszczania syfu z reduktora).

3. Regulacja.

Tu sprawa jest trochę bardziej skomplikowana. Wiem że są dwie śruby. Bypass oraz "duża".
    Jak to ustawić jak już auto jako tako będzie działać na gazie to wiem ale nie wiem tylko jednego (a przynajmniej nie jestem pewien).
    Jak wstępnie ustawić dużą śrubę aby auto działało na gazie i nie było niespodzianki.
  • #18 16433774
    bobikxxl
    Poziom 14  
    Każdy reduktor jest wstępnie ustawiony, odpalasz auto, rozgrzewasz, podłączasz komputer i ustawiasz tak, aby pozycja aktuatora na wolnych obrotach pracowała tak samo jak na obrotach około 2000-2500 rpm, jazda testowa i już
  • #19 16433793
    11111olo
    Poziom 42  
    Reduktor jest ustawiony (jakoś) i załóżmy że niemal idealnie (fabrycznie).
    Jak jeździłem do gaziarza na początku aby wymienił nakrętkę z rurki 6mm bo puszczała to skasował 50 zł i coś tam niby regulował. Podpiął miernik pod sondę i tak to wyglądało.
    Nic nie regulował na komputer.
    11111olo napisał:
    Wszystkie trzy płytki były mocno skorodowane. Po wlutowaniu wtyczek, pocynowaniu ścieżek itd. wszystko dalej działa

a gniazdka do podłączenia pod komputer nie ma bo było całe zielona i je wlutowałem. Dwa piny całkiem odpadły bo je przeżarło.
  • #20 16433801
    jacek0503
    Poziom 21  
    Powiem tak - ileż to razy czytałem opis , oglądałem na you tube film instruktarzowy - wszystko proste jak drut i łatwizna. Niestety jak się wziąłem za robotę to zawsze, ale to zawsze, cos wyskoczyło. Jak kiedyś "ustawiłem gaz na śrubie" to o mało mi silnika nie wyrwało z Punto 1. "Pojechałem" do kolegi gazownika - a mam takiego- jak to zobaczył to sklął tak tego co to "nastawiał" - oczywiście się nie przyznałem. Gaz to nie zabawka - nie nastawisz na słuch i na obrotomierz- pomijam fakt uszkodzenia silnika instalacji itp. Może nawet dojść do zapłonu. Zrobisz jak chcesz , Twój samochód i Twoja kasa ale wierz mi tu zaoszczędzisz stówkę a zmarnujesz poł dnia nerwy i uszkodzisz auto - a wtedy już nie będzie stówki jednej a na pewno pare. Twój wybór.
  • #21 16434461
    web69
    Poziom 33  
    Ocena: 624
    11111olo, nie musisz nam pisać jak wymienić reduktor. My wiemy, Ty też... Śrubokręt, klucze w ręce i do roboty. W pierwszym poście piszesz, że godzisz się na spore koszty, a teraz żal stówkę zapłacić za robotę.
  • #22 16434659
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6450
    Chcesz to robić sam? Bez komputera? Da się, ale masz analizator spalin? Jak Ci w końcu raz, a porządnie strzeli to masz po kolektorze, a jego wymiana to nic przyjemnego, zwłaszcza jak ukręcisz którąś szpilkę... chyba że już masz rozwalony kolektor i właśnie dlatego Ci strzela (lewe powietrze -> uboga mieszanka -> strzały).
  • #24 16456499
    patgaw
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    moze lepiej zregeneruj ten parownik samemu (zestaw naprawczy jakie 50zl) bo to jest latwe i potem jedz na regulacje do gazownika...
  • #25 16465554
    11111olo
    Poziom 42  
    Kupiłem nowy reduktor firmy Lovato.
    Po wymianie nic nie wybuchło, instalacja wyregulowana.
    Widać że się da.
    Stówka w kieszeni i czegoś się nauczyłem.
  • #26 16465927
    bobikxxl
    Poziom 14  
    No to pozostaje mi tylko pogratulować
  • #27 16465933
    11111olo
    Poziom 42  
    Trochę pojeżdżę i wtedy mogę stwierdzić czy wszystko jest ok. Krótki test trwający 5 minut to trochę za krótko ale nie miałem gdzie jechać :)
  • REKLAMA
  • #28 16466068
    KarizmoGSM

Poziom 28  
    Ocena: 291
    Jak się zaświecisz jak choinka to zrób nam parę zdjęć ! Wielu takich "zaoszczędzona 100" widziałem i jeszcze wielu pewnie zobaczę, jak komuś się stanie przez ciebie krzywda to pierwszy pójdę do prokuratury z screenami tego co tu wypisywałeś !

To 100 zł to i tak i więcej w tłumik pójdzie z gazem !
    Konto firmowe:
    KariMax Paweł Kalkowski
    Kronikarska 8, Łódź, 92-624 | Strona WWW: www.cfiat.pl
  • #29 16466080
    Eidems
    Poziom 29  
    Ocena: 251
    100zł to nie majątek a gazownik zrobiłby to na pewno profesjonalnie, ponieważ codziennie poświęca czas na LPG w autach. Nie ma czym się chwalić, gniazdko w domu też wiele osób potrafi wymienić gorzej jak kogoś porazi prąd;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z instalacją gazową w samochodzie Punto II po naprawie silnika, gdzie występują strzały w dolot podczas przyspieszania na gazie. Po demontażu silnika i naprawie, stwierdzono korozję na płytkach sterownika TEC99 EVOLUTION oraz problemy z reduktorem Tartarini. Użytkownik rozważa wymianę reduktora, a także regulację instalacji gazowej. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące wymiany na nowy reduktor, a także przejścia na sekwencyjną instalację gazową, co miałoby zlikwidować problem strzałów. Użytkownik ostatecznie wymienia reduktor na nowy model Lovato, co przynosi poprawę w działaniu instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA