logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie nagrzewnicą oraz wentylacją w pomieszczeniach.

haldir4 24 Kwi 2017 12:10 2595 3
REKLAMA
  • #1 16433060
    haldir4
    Poziom 2  
    Witam serdecznie. Chciałbym sterować w mieszkaniu systemem wentylacji z nagrzewnicą elektryczną. Nagrzewnica 2kW wraz z wentylatorem nawiewowym w jednym kanale i dwa wentylatory wyciągowe w różnych pokojach. Nagrzewnica włączać się powinna po obniżeniu temperatury poniżej pewnego poziomu definiowanego raz i na stałe, ale nie może działać gdy wyłączone są wentylatory. Działaniem wentylatorów z kolei steruje użytkownik poprzez dwa potencjometry w różnych pokojach - potencjometr powinien załączać obroty w danym pokoju i nawiew (no i nagrzewnicę zależnie od temperatury). Szukam jakiegoś sterownika odpowiedniego do tego zadania. Te przemysłowe, przy których się kiedyś obracałem wydają mi się przerostem formy nad treścią. Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16434618
    haldir4
    Poziom 2  
    Wolałbym gotowy sterownik do oprogramowania, ale pomyślałem też nad rozwiązaniem tego przez Ardu. Do sterowania dwa potencjometry natynkowe podpięte pod analogowe wejścia, taka płytka do wentylatorów i przekaźnik pod załączanie nagrzewnicy. Ma to sens?
  • #4 16434866
    kosmogon
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Jeżeli płytka wytrzyma prąd wentylatorów, to tak. Tak samo z przekaźnikiem. Pamiętaj o pomiarze temperatury, możesz to zrealizować za pomocą DS18B20.
REKLAMA