logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie ogrzewaniem w mieszkaniu - projekt/arduino.

ovi_pl 30 Cze 2014 12:09 5364 5
  • #1 13754863
    ovi_pl
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam,
    poszukuję jakiegoś rozwiązania do kontroli ogrzewania mieszkania (najlepiej jakby dało się to podpiąć do arduino).
    Mieszkanie ma: dwie sypialnie, salon z aneksem kuchennym, łazienka oraz przedpokój (gdzie przedpokój połączony jest z owym aneksem/salonem bez zamykanych drzwi). Mieszkanie wyposażone jest w cztery grzejniki (sypialnia 1, sypialnia 2, salon i łazienka).
    W skrócie:
    - chciałbym sterować każdym z grzejników z osobna
    - każdy pokój powinien mieć niezależną możliwość nastawienia żądanej temperatury
    - czujnik otwarcia okien (tutaj chciałbym nadmienić iż w aneksie/salonie są 2 okna i drzwi balkonowe), który wyłączy grzanie w przypadku ich otwarcia
    - możliwość nastawienia programów grzewczych
    - jakiś przycisk 'eko/oszczędność' przy opuszczaniu mieszkania

Na elektrodzie znalazłem też podobny temat ale sprzed dwóch lat i tam użytkownicy polecali sterowanie za pomocą głowicy termoelektrycznej. Wydaje mi się to dobrym rozwiązaniem.

Na koniec jakie byście polecili mi do tego projektu: głowice, czujniki otwarcia okien, termostaty?
    Z góry dziękuje za podpowiedzi.
  • #2 13755289
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1542
    Wyłączenie ogrzewania w razie otwarcia okna? Ryzyko. W przypadku silnego mrozu (np. minus 20 stopni) wyłączenie grzejnika pod otwartym oknem grozi nawet zamarznięciem grzejnika.
  • #3 13755317
    ovi_pl
    Poziom 10  
    Ale przyjmijmy, że nie ma takiego ryzyka. (powiedzmy, że program będzie monitorował temp. w środku i w przypadku spadku temp. do powiedzmy +5 st. powiadomi mnie o tym (email, sms).
  • #4 13756604
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2820
    Co ma być źródłem ciepła? Kocioł czy sieć miejska?
    W kwestii zaworów, a w zasadzie siłowników do nich to zależy jakie zawory masz. Do wiekszości zaworów producenci umozliwiają zakup siłowników, ale moga to być spore kwoty.
    Najprostsze siłowniki termoelektryczne wymagają stałego zasilania napięciem regulowanym. Może być PWM. Niestety takie siłowniki dośc że ciagle pobierają prąd (gdy maja otworzyc zawór) to jeszcze mało trwałe.
    Bardziej oszczędne i trwalsze sa siłowniki trójstawne. Zasila się je tylko wtedy gdy trzeba zmienić nastawę. Mamy dwie możłiwości zmiany położenia: W górę lub w dół przez zasilenie odpowiedniego styku lub zmiane polaryzacji. Po prostu mają silniczek i przekładnię śrubową samohamowną.
  • #5 13756640
    ovi_pl
    Poziom 10  
    Ogrzewanie pochodzi z sieci miejskiej.
    @jack63 a czy mógłbyś mi podać jakieś sprawdzone/dobre siłowniki trójstawne?
  • #6 13756889
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2820
    sorki, ale nie. Jest tego sporo. Siłownikami do zaworów grzejnikowych się nie zajmuję. Prędzej siłownikami do zaworów fancoili (klimakonwektorów). Producentów jest sporo. Chocby Danfoss, Honeywell i całe stado innych. Gógluj. :D
REKLAMA