Idzie zima
Postanowiłem zautomatyzować proces sterowania ogrzewaniem w moim mieszkaniu. Założeniem było sterowanie zaworami przy grzejnikach w zależności od zadanej temperatury i harmonogramu czasowego niezależnie w każdym z pomieszczeń w mieszkaniu. Ponieważ oferowane przez producentów sterowniki posiadają funkcje sterowania i programowania temperatury tylko w wybranym pokoju (jednym ) , mnie takie rozwiązane nie odpowiadało. Sercem sterownika jest ATMEL AT89S52 + RTC PCF8583 +pamięć 24C04 . Program napisany w BASCOM zajmuje około 7k. Do wizualizacji , odczytu i nastaw temperatury napisałem programik w VB. dzięki niemu można odczytać temperaturę w 8 punktach mierzoną przez DS1820, ustawić zadaną temperaturę w ybranym pokoju, ręcznie zamknąć lub otworzyć zawór na grzejniku, ustawić i odczytać aktualny czas z RTC, włączyć piec w tryb zima/lato zobaczyć stan wysterowania zaworu grzejnika. Wszystkie nastawy przesyłane są do sterownika przez RS485. Oprócz tego sterownik realizuje funkcje alarmu mieszkaniowego współpracując z czujkami ruchu podczerwieni pasywnej. Informacje o wystąpieniu alarmu również można odczytać z pamięci sterownika za pomocą programu w PC. Jest tam informacja o czasie i strefie z której wystąpił alarm. W harmonogramie czasowym niezależnie dla każdego pokoju ustawić można godziny dzień/noc w tygodniu i weekend W godzinach nocnych temperatura obniżana jest o 3 st. C od zadanej w dzień
Płytki wykonane metodą termotransferu i po zmontowaniu polakierowane lakierem do elektroniki Podobnie DS , końcówki ubrane w termokurcze i polakierowane. Zobaczymy jak się sprawdzi tej zimy
Jeżeli chodzi o koszt sterownika to trudno powiedzieć , budowałem go w wolnych od pracy chwilach i wielokrotnie zmieniałem. Myślę że całość nie przekroczy 100 PLN + obudowa od typowej centrali alarmowej z zamontowanym trafem i miejscem na akumulatorek 12V 17 Ah.
Wszystkiego ciepłego i czekam na opinie
Fajne? Ranking DIY