logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wieża SONY HCD-H51M - brak dźwięku z CD, tylko szum jak na FM

adamadiwowo 27 Kwi 2017 20:19 1194 6
REKLAMA
  • #1 16440830
    adamadiwowo
    Poziom 10  
    Wieża SONY HCD-H51M mam problem z dzwiękiem z CD płyta normalnie się kręci czyta CD ale brak dzwięku słychać tylko szum jak na FM gdzie szukać przyczyny.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16441000
    aaanteka
    Poziom 42  
    Ocena: 1190
    Na początek trzeba zajrzeć do wnętrza wieży .

Sprawdzić czy występuje sygnał na IC 302 pin 1 i pin7 .

Sprawdzić łącze CN103 i połączenie płyty PCB CD z płytą główną - złącze CN704.

Jeżeli sygnał jest poprawny , połączenia również należy prześledzić funkcjonowanie IC703 pełniący rolę selektora ( 4052) .

Sprawdzić połączenie z płytą wyświetlacza -CN 702.
  • REKLAMA
  • #3 16442913
    adamadiwowo
    Poziom 10  
    Wieża SONY HCD-H51M - brak dźwięku z CD, tylko szum jak na FM Dzieki za podpowiedzi no i brak dzwięku na IC 302 pin1 pin 7 po demontazu CD na płytce wylane kondensatory elektrolityczne smd. Do wymiany cała płytka tak myślę bo te kwasy to przeżarły chyba druk nawet aż czarne wszystko.
  • #4 16442940
    aaanteka
    Poziom 42  
    Ocena: 1190
    Nie koniecznie trzeba to ostrożnie wyczyścić przy użyciu alkoholu.
    Czarny nalot raczej spowodowany może być zabrudzenia eksploatacyjnego .
    Uszkodzone fragmenty druku spokojnie można odbudować przy pomocy cienkiego przewodu ,właściwie pojedynczych żył oraz cyny przy użyciu dużej ilości topnika.
  • REKLAMA
  • #5 16443726
    adamadiwowo
    Poziom 10  
    Sprubóję coś zadziałać z tym problemem ale nie wiem co z tego wyjdzie może okazać się że i tak trzeba wymienić całą płytkę.
  • REKLAMA
  • #6 16443794
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9432
    Przelotki pod procesorem sprawdź. Z doświadczenia wiem, ze tam często wsiąka wylany elektrolit i dokonuje niezłych spustoszeń...
  • #7 16445438
    adamadiwowo
    Poziom 10  
    Dziękuję za podpowiedzi sprawdzę i dam znać co wyszło ciekawego.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wieżą SONY HCD-H51M, gdzie płyta CD normalnie się kręci, ale nie wydaje dźwięku, słychać jedynie szum. W odpowiedziach sugerowane są kroki diagnostyczne, takie jak sprawdzenie sygnału na pinach IC 302 oraz połączeń z płytą główną. Po demontażu CD zauważono wylane kondensatory elektrolityczne, co może wskazywać na uszkodzenie płytki. Użytkownik rozważa wymianę całej płytki, ale także możliwość naprawy uszkodzonych fragmentów druku. Dodatkowo, zaleca się sprawdzenie przelotek pod procesorem, gdzie często wylany elektrolit powoduje uszkodzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA