logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Briggs & Stratton intek 17 hp - Kosiarka Castel Garden 17 hp zrywa klin

PawOs22 29 Kwi 2017 07:57 5679 8
REKLAMA
  • #1 16443630
    PawOs22
    Poziom 8  
    Ocena: 6
    Witam serdecznie.
    Posiadam kosiarkę traktorek Castel Garden z silnikiem intek 17 hp. Silnik był rozbierany w serwisie i po odebraniu kosiarki mam problem z klinem na kole zamachowym. Zerwało mi go 2 raz co ciekawe podczas pracy bez obciążenia. Na 100% nie uderzyłem nożami natomiast mam problem z ustawieniem gaźnika i gdy "gaszę" silnik następuje strzał w tłumik i po takim właśnie strzale urwało mi klina.
    Mam w planie pastą do zaworów spasować koło z wałem ale nie wiem z jaką siłą dokręcić śrubę
    Chciałbym też uziemić gaźnik z tymi wystrzałami.
    Z uwagi na to że traktorek przeszedł serwis i są takie objawy to chciałbym to zrobić sam. Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 16443635
    wojtek1234321
    Poziom 36  
    Ocena: 1124
    Jak strzela, to może być również jakiś problem z zaworami.
  • REKLAMA
  • #3 16443636
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5146
    Możliwe dwie przyczyny. Skręcony czop wału od strony ,, magneta", co skutkuje strzałem w tłumik. Opóźniony zapłon. Moduł CDI był wymieniany ?
  • #4 16443638
    PawOs22
    Poziom 8  
    Moduł CDI cokolwiek to jest to na pewno nie był wymieniany. Na tą chwilę wymianie uległ tłok i pierścienia oraz przeciwwagi z uwagi na luzy. Pozostałe części bez zmian
    Zawory były regulowane, wątpię czy sprawdzano je na szczelność.
  • #5 16443650
    Krzys55
    Poziom 28  
    Ocena: 301
    Skoro robił to serwis , to nic nie rób we własnym zakresie tylko zgłoś reklamację . Później powiedzą że grzebałeś i pozamiatane .
  • REKLAMA
  • #6 16443668
    PawOs22
    Poziom 8  
    Reklamacje zgłaszałem, raczej bez odzewu. Zrzucili winę na uderzenie nożami jeśli chodzi o klin. Nie zlecałem im docierania zaworów a strzelanie w gaźnik u nich nie wystąpiło więc klasyfikuje to jako odrębną naprawę. Nie jest to problem żebym dał im do roboty jeszcze raz ale uważam takie naprawy powinienem sam potrafić zrobić.

Dodano po 17 [minuty]:

Uzupełniam informacje o silniku.

http://www.searspartsdirect.com/model-number/31g7770172e1/1245/1503500.html
  • REKLAMA
  • #7 16443730
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 16443777
    PawOs22
    Poziom 8  
    Klin był aluminiowy i na taki został wymieniony. Byłem w innym serwisie i kupiłem również aluminiowy
  • #9 16445683
    PawOs22
    Poziom 8  
    Problem z klinem rozwiązany, dokręciłem bardzo mocno i nie zrywa, natomiast dalej strzela w tłumik przy wyłączeniu zapłonu.
    Przy wymianie świecy zauważyłem że stara była czarna co raczej wskazuje na za dużą dawkę paliwa. Zanim wymienię moduł zapłonu to może istnieje jakaś regulacja dopływu paliwa i ustawienia mieszanki. Na razie nic nie kręcę, wyregulowałem tylko linkę ponieważ w czasie normalnej pracy załączało się ssanie. Po tej regulacji płynnie pracuje silnik ale nie miało to wpływu na wystrzały.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada kosiarkę traktorek Castel Garden z silnikiem Briggs & Stratton Intek 17 hp, która ma problem z zerwaniem klina na kole zamachowym. Klin zerwał się dwukrotnie, mimo że praca odbywała się bez obciążenia. Po rozbiórce silnika w serwisie, użytkownik zauważył strzały w tłumik przy gaszeniu silnika, co może być związane z problemami z gaźnikiem lub zaworami. Użytkownik planuje samodzielnie naprawić usterki, w tym uziemić gaźnik i dostosować ustawienia gaźnika. Po wymianie klina na aluminiowy, problem z zerwaniem został rozwiązany, ale strzały w tłumik nadal występują, co sugeruje nadmiar paliwa. Użytkownik rozważa regulację dopływu paliwa przed wymianą modułu zapłonu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA