Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Briggs & Stratton intek 17 hp - Kosiarka Castel Garden 17 hp zrywa klin

PawOs22 29 Apr 2017 07:57 4374 8
    PawOs22
    Level 8  
    Witam serdecznie.
    Posiadam kosiarkę traktorek Castel Garden z silnikiem intek 17 hp. Silnik był rozbierany w serwisie i po odebraniu kosiarki mam problem z klinem na kole zamachowym. Zerwało mi go 2 raz co ciekawe podczas pracy bez obciążenia. Na 100% nie uderzyłem nożami natomiast mam problem z ustawieniem gaźnika i gdy "gaszę" silnik następuje strzał w tłumik i po takim właśnie strzale urwało mi klina.
    Mam w planie pastą do zaworów spasować koło z wałem ale nie wiem z jaką siłą dokręcić śrubę
    Chciałbym też uziemić gaźnik z tymi wystrzałami.
    Z uwagi na to że traktorek przeszedł serwis i są takie objawy to chciałbym to zrobić sam. Proszę o pomoc
    wojtek1234321
    Level 35  
    Jak strzela, to może być również jakiś problem z zaworami.
    PawOs22
    Level 8  
    Moduł CDI cokolwiek to jest to na pewno nie był wymieniany. Na tą chwilę wymianie uległ tłok i pierścienia oraz przeciwwagi z uwagi na luzy. Pozostałe części bez zmian
    Zawory były regulowane, wątpię czy sprawdzano je na szczelność.
    Krzys55
    Level 26  
    Skoro robił to serwis , to nic nie rób we własnym zakresie tylko zgłoś reklamację . Później powiedzą że grzebałeś i pozamiatane .
    PawOs22
    Level 8  
    Reklamacje zgłaszałem, raczej bez odzewu. Zrzucili winę na uderzenie nożami jeśli chodzi o klin. Nie zlecałem im docierania zaworów a strzelanie w gaźnik u nich nie wystąpiło więc klasyfikuje to jako odrębną naprawę. Nie jest to problem żebym dał im do roboty jeszcze raz ale uważam takie naprawy powinienem sam potrafić zrobić.

Dodano po 17 [minuty]:

Uzupełniam informacje o silniku.

http://www.searspartsdirect.com/model-number/31g7770172e1/1245/1503500.html
    User removed account
    Level 1  
    PawOs22
    Level 8  
    Klin był aluminiowy i na taki został wymieniony. Byłem w innym serwisie i kupiłem również aluminiowy
    PawOs22
    Level 8  
    Problem z klinem rozwiązany, dokręciłem bardzo mocno i nie zrywa, natomiast dalej strzela w tłumik przy wyłączeniu zapłonu.
    Przy wymianie świecy zauważyłem że stara była czarna co raczej wskazuje na za dużą dawkę paliwa. Zanim wymienię moduł zapłonu to może istnieje jakaś regulacja dopływu paliwa i ustawienia mieszanki. Na razie nic nie kręcę, wyregulowałem tylko linkę ponieważ w czasie normalnej pracy załączało się ssanie. Po tej regulacji płynnie pracuje silnik ale nie miało to wpływu na wystrzały.