logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmiana silnika w Lanosie z 1.5 16v na x16xel z opla

dark_4 05 Maj 2017 02:32 2124 9
REKLAMA
  • #1 16455643
    dark_4
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,
    Jak wspomniałem w tytule chcę zmienić silnik w Lanosie z 15 16v na oplowski 16 16v z Astry 2,i tu pytanie czy da rade taki swap . Troszkę się rozejrzalem w internecie ale nic konkretnego nie znalazłem, natknąłem się jedynie na to że silniki z opla pasują do lanosa, i tu pytanie, jak będzie w tym przypadku.z góry dziękuję za jaką kolwiek pomoc, pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 16456060
    dark_4
    Poziom 10  
    Licznik to można zmienić nawet, oba auta moje,to mogę wyciągnąć co chce 😁,w sumie to nie ja, bo planuje to zlecić osobie co jakieś pijecie ma.

Sorki za takie "głupie "być może pytanie: otóż jak wygląda taki swap, ze skrzynia biegów od lanosa czy Astry, czy się da, bo Astra jest młodsza i w lepszym stanie,a w Lanosie sprzęgło się kończy . Ile mnie wyniesie takie zlecenie w przybliżeniu jeśli się orientujesz ,przekładka razem z gazem,i jak to jest z prawem w tym przypadku zgłosić to czy jak?
    Z góry dzięki za odpowiedź,i przepraszam za chaotyczność wypowiedzi ale jestem jeszcze chory.
  • REKLAMA
  • #4 16456079
    bubu1769
    Poziom 43  
    Ocena: 2367
    Kosztów ci nie powiem bo się nie orientuje, samą zmianę pojemności silnika byś musiał zgłosić do urzędu żeby wydali nowy dowód rejestracyjny, instalacje gazową żeby było wszystko na legalu musiał by ci przełożyć warsztat z papierami i wystawić dokumenty od montażu żeby w dowód wbić LPG. Ogólnie moim zdaniem zabawa wyniesie cie więcej niż to warte.
  • #5 16456245
    dark_4
    Poziom 10  
    Zabawa z legalizacja czy sama przekładka?, bo pod maske mi nikt nie zajrzy 😂,a gaz mam wbity w dowód, bo 2generacja a w astrze stag sekwencja, nie musi być na zalegalizowane 😁
  • #6 16456286
    bubu1769
    Poziom 43  
    Ocena: 2367
    Jeśli w obu autach jest gaz no to rzeczywiście kwestia legalizacji odpada. Sam SWAP silnika jest pracochłonny, nie wiadomo jak będą pasować łapy czy półosie, za samą robociznę mechanik weźmie koło 1000zł i to nie licząc kosztów potrzebnych modyfikacji.
  • REKLAMA
  • #7 16456389
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 987
    http://daewooforum.pl/temat40691.html zapoznaj się z tym, poczytaj, pokalkuluj.
    Tu bez logowania http://daewooforum.pl/forum18.html
    Akurat takiej przekładki nie widziałem, ale tego działu nie odwiedzam, zwykle lądują w lanosach 2 litrowe silniki, 1,5 na 1,6 to taka namiastka swapu, więcej się narobisz, zapłacisz, jak to warte.
    Porównaj zamocowanie silnika i skrzyni do nadwozia, możliwe że tylko łapa silnika jest inna, skrzynie z DU jako tańsze i niezawodniejsze wkładali do opli, schemat elektryczny obu silników - czy taniej pozostać na wiązce z lanosa i ewentualnie poprzedłużać przewody, czy drożej przekładać wraz z komputerem i wiązkami z astry...
  • REKLAMA
  • #8 16456835
    dark_4
    Poziom 10  
    Panowie, swap .hmmm, to nie swap to konieczność ,moja sytuacja jest taka-muszę mieć 2 auta, lanos do pracy, silnik ducha prawie wyzionął,a nie opłaca się go remontować ,astrę zmieniam na coś innego, a silnik tam jest w dobrym stanie,buda zgniła , staram się po kosztach przywrócić życie do lanosa, obydwu aut nie opłaca się robić, a potrzebny no tani transport do pracy . Kupię omegę albo Vectrę "do kościoła",a ten do pracy, silnik w Lanosie się skończył, w tym momencie bierze prawie 1litr oleju na 100km , nie przesłyszeliście się panowie litl, przy mojej jedzie mało ok 2k km/mies. Koszt 15w40 najtańszego 10zl za litr to 200zl na olej, to konieczność. .. Smutna, rok będę odkładać, i kupię auto przy którym nie będę miał takich problemów, puki co muszę coś sklecić z tego co mam, dzięki panowie za pomoc i przydatną wiedzę, przyda się na pewno, ktoś z was ma pomysł jak to zrobić sensownie tanio, i żeby"grało"przez kilka miesięcy chociaż?
    Z góry dzięki za odpowiedź i pomoc
  • #10 16457181
    dark_4
    Poziom 10  
    Oj nie wiem czy taniej, patrzyłem to nie za ciekawe ceny, a tu wiem co mam, 10w30 olej leje i mało co bierze, silnika szkoda, a tak się przyda, narazie dzięki za pomoc, podjadę do mechanika, to się konkretów dowiem -co i za ile .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje wymianę silnika w Daewoo Lanosie z 1.5 16v na silnik X16XEL z Opla Astry 2. W dyskusji poruszono kwestie związane z koniecznością wymiany całego silnika wraz z wiązką, ECU oraz ewentualnymi modyfikacjami, takimi jak dopasowanie skrzyni biegów. Użytkownicy zwracają uwagę na potrzebę legalizacji zmiany pojemności silnika oraz instalacji gazowej, co wiąże się z dodatkowymi kosztami. Wskazano, że swap silnika może być pracochłonny i kosztowny, a w niektórych przypadkach bardziej opłacalne może być zakupienie nowego silnika do Lanosa. Użytkownik podkreśla, że obecny silnik w Lanosie jest w złym stanie, co zmusza go do podjęcia decyzji o swapie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA