logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Akustyka pokoju/jak ustawić subwoofer

Huxa3em 05 Maj 2017 20:53 8385 13
REKLAMA
  • #1 16457264
    Huxa3em
    Poziom 3  
    Ocena: 7
    Ostatnio kupiłem głośniki "Genius sw-g2.1 2000" i mam z nimi problem.
    Otóż głównym problemem jest bas. Brakuje mi go w miejscu, w którym korzystam z komputera (siedzę frontalnie do biurka)
    Jednak zauważyłem, wychodząc z pokoju (gdy muzyka była włączona), a właściwie bardziej usłyszałem, że z tamtego miejsca bas jest idealny, głębokie mocne uderzenia i niskie tony, przy czym przy biurku jest to całkowicie nie do usłyszenia. Tam kręcą się tony 120-60hz, a przy drzwiach słychać nawet 50-35hz.
    Może pomożecie mi z tym, bo nie wiem, czy to problem z akustyką mojego pokoju, czy po prostu subwoofer źle postawiłem :x.

Tak wygląda mój pokój:

Akustyka pokoju/jak ustawić subwoofer
  • REKLAMA
  • #2 16457283
    aaanteka
    Poziom 42  
    Ocena: 1188
    Wykaż trochę inwencji i postaw bas z drugiej strony biurka , drugiej strony pokoju pomiędzy drzwiami a kanapą . Sprawdź jak obecnie jaki masz subiektywny odsłuch w pokoju.
  • REKLAMA
  • #3 16457310
    Huxa3em
    Poziom 3  
    Więc, chodziłem z subwooferem po całym pokoju, bez rezultatów. Chodzi mi o to, by w okolicach biurka było słychać dobry bas, ale nie ważne gdzie przestawiłem suba, w pokoju były różnice, ale przy biurku ciągle to samo. Zauważyłem, że jeżeli przekręcę subwoofer tubą powietrzną w stronę kanapy, to wtedy tam właśnie słychać największy bas, ale próbowałem postawić subwoofer jak najdalej od biurka i odkręcić go tak samo jak w przypadku kanapy. Nic nie pomaga :C. (to na schemacie, subwoofer stoi NA biurku a nie pod nim. To jest dziwne, że gdy bas i głośność dam na max, to subwoofer tak się rusza, że mam wrażenie, że zaraz odleci, biurko się trzęsie, a basów nie słychać. A gdy podejdę do drzwi to bas jest zagłuszający,.
  • #4 16457344
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9360
    Huxa3em napisał:
    subwoofer stoi NA biurku a nie pod nim.
    A jak postawisz go pod biurkiem? Spróbuj też rożnych ustawień - np. głośnikiem w bok, do ściany...
  • REKLAMA
  • #5 16457710
    aaanteka
    Poziom 42  
    A stawiałeś również pod ścianą przeciwną , w okolicach drzwi?
    Problem może stanowić samo usytuowanie otworu okiennego i drzwiowego .
  • #6 16457937
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 3000
    Jeśli nie masz dużych problemów z rozumieniem rosyjskiego i angielskiego na tej stronie internetowej doskonała metodyka i rekomendacji po wyborze miejsca ustawienia subwoofera + wideo na angielskim o metodzie wyboru - Subwoofer Crawl. http://cinemalounge.ru/vse-o-sabvuferax-part3/
  • #7 16461121
    Huxa3em
    Poziom 3  
    Stawiałem subwoofer pod biurkiem, nie pomogło. Postawiłem subwoofer po drugiej stronie biurka, też nie pomogło. Ze strony powyżej też nic ciekawego się nie dowiedziałem. Naprawdę chodziłem z subwooferem po całym pokoju, ale bez rezultatów. Właśnie w tym problem, jak przestawiam subwoofer, to sprawdzam gdzie najlepiej słychać, bass i zauważyłem, że wraz ze zmianą położenia subwoofera w pokoju, moc basu zmienia się w całym pokoju oprócz regionów wokół biurka. Może to wina biurka? Ale przecież jest drewniane, to chyba nic nie szkodzi?
  • REKLAMA
  • #8 16461158
    fzyga43
    Poziom 23  
    Ocena: 116
    Wychodząc z pokoju,przy otwartych drzwiach utworzyłeś dwu komorową"obudowę" dla głośnika basowego.Spowodowało to powstanie rezonansów i wzmocnienie basów.W jednym pomieszczeniu nie znajdziesz takiego usytuowania suba,które zapewni odtwarzanie basów jakiego szukasz.
  • #9 16485114
    Huxa3em
    Poziom 3  
    Problem w tym ,ze efekt jest taki sam przy drzwiach zamkniętych. A jakbym zamienił miejsce biurka ze stołem, a suba na stole postawił to by coś dało?
  • #10 16485131
    fzyga43
    Poziom 23  
    Ocena: 116
    Pisałeś "wychodząc z pokoju",to rozumiem że drzwi otworzyłeś.Wtedy powstanie "obudowa" dwukomorowa.
  • #11 16485163
    Huxa3em
    Poziom 3  
    fzyga43 napisał:
    Pisałeś "wychodząc z pokoju",to rozumiem że drzwi otworzyłeś.Wtedy powstanie "obudowa" dwukomorowa.

Możę wyraziłem się nieprecyzyjnie, ale nawet gdy drzwi są zamknięte, wystarczy do nich podejść i już słychać efekty.
  • #12 16485521
    rimot
    Poziom 29  
    Ocena: 145
    Masz pokój 14m². OK. A wysokość? O tym nikt nie wspomniał. Najlepiej postaw go w narożniku, i jak masz ochotę i chęci dopnij no niego regulator fazy (regulowany). Na moje to za dużo "gratów" w pokoju.
    edit
    band-pass bardzo ciężki temat. Jeszcze dwukomorowy? Otwarte drzwi? Wystaw meble postaw sub na podłodze (nie biegaj z nim niosąc na rękach, ma stać na podłodze). Odtwarzaj jeden utwór i ...
  • #13 16486376
    Huxa3em
    Poziom 3  
    Wysokość mojego pokoju to 2.40m. Największy bas słychać z tyłu subwoofera (poprzez otwór bass reflex, tak mi się wydaje). Jedyne wyjście jakie przychodzi mi do głowy to przeniesienie komputera wraz z subem do innego pokoju.
  • #14 16486695
    aaanteka
    Poziom 42  
    Najlepszym rozwiązaniem ,to na początek będzie ocena działania nagłośnienia przez inną osobę .Oczywiście bez sugerowania niej czego kolwiek.
    Drugie rozwiązanie,to zmiana upodobań słuchowych i przywykniecie do właściwości zestawu ,który się ma .
    Trzecie rozwiązanie : zakup porządnego ,markowego subwoofera.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z ustawieniem subwoofera "Genius sw-g2.1 2000" w swoim pokoju, co skutkuje brakiem odpowiedniego basu w okolicy biurka. Mimo prób przestawiania subwoofera w różne miejsca, w tym pod biurkiem i w narożnikach, bas pozostaje słaby w tym obszarze. Użytkownik zauważył, że bas jest znacznie lepszy w innych częściach pokoju, co może być spowodowane akustyką pomieszczenia lub samym ustawieniem biurka. Wskazówki dotyczące poprawy sytuacji obejmują eksperymentowanie z różnymi położeniami subwoofera, a także rozważenie wpływu mebli na akustykę. Sugerowane jest również przetestowanie systemu przez inną osobę oraz ewentualna zmiana subwoofera na model wyższej jakości.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA