logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy domowy switch ethernet działa z Profinet RT, Modbus TCP, EthernetIP?

poszumczum 06 Maj 2017 22:01 1032 4
  • #1 16459714
    poszumczum
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Cześć, czy taki najprostszy domowy switch nadaje się do sieci przemysłowych pracujących w protokole Profinet RT, Modbus TCP, EthernetIP?
    Wiem że te przemysłowe na pewno różnią się tym że są przystosowane do pracy w cięższych warunkach (większy zakres temperatur, zapylenie, skoki napięcia) ale jak chce coś przetestować na biurku to mogę użyć np czegoś takiego?
    Link
  • #2 16459733
    *paweł*

Specjalista Automatyk
    Ocena: 95
    Zdarzyło mi się stosować proste TP Linki do komunikacji między panelami HMI.
    Na firmie mam podobnego do tego netgear i podpinam wszystko jak leci.
    Konto firmowe:
    Automation-Systems
    Domatków 36, Kolbuszowa, 36-100 | Tel.: 17 XXXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: automatyka-sklep.eu
  • #3 16459789
    poszumczum
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    *paweł* napisał:
    Zdarzyło mi się stosować proste TP Linki do komunikacji między panelami HMI.
    Na firmie mam podobnego do tego netgear i podpinam wszystko jak leci.

To że jest 1000 Mbps nie będzie miało znaczenia?
  • #4 16460023
    Pittt
    Poziom 32  
    Ocena: 213
    Nadają się. Dają radę nie tylko na biurku...
  • #5 16460058
    jestam
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 145
    poszumczum napisał:

To że jest 1000 Mbps nie będzie miało znaczenia?

Zdarza się, że switche 1000 Mbps nie umieją przełączyć portu na 10 Mbps, a są urządzenia przemysłowe, które pracują tylko z taką prędkością. Pomaga użycie switcha 100Mbps.

Specjalne switche potrzebne są dla izochronicznych transmisji, np. między PLC a serwo - EtherCat, Profinet itp.

Na biurko nada się dowolny. Do szafy ja jednak preferuję coś przemysłowego od Moxy czy Advantecha. Drogie nie są.
REKLAMA