logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiennik płytowy kiedy stosować?

gurix 08 Maj 2017 17:03 8625 6
REKLAMA
  • #1 16463506
    gurix
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Posiadam kominek z płaszczem wodnym, do tego otwarte naczynie wzbiorcze oraz wymiennik płytowy. System jednak bardzo słabo grzeje, tzn piec gorący a grzejniki letnie. W jakim celu stosuje się wymiennik płytowy, czy zawsze jest konieczny? Czy jak mam naczynie wzbiorcze to mógłbym usunąć wymiennik?
  • REKLAMA
  • #2 16463815
    barteksmrek
    Poziom 28  
    Ocena: 224
    gurix napisał:
    W jakim celu stosuje się wymiennik płytowy

Stosuje się go przy połączeniu otwartego układu grzewczego (kominek) z zamkniętym (kocioł gazowy). Czy kominek tylko jest jako wspomaganie czy główne źródło? Jest pompka obiegowa? Naszkicuj schemat. Kominek przez szybę zawsze będzie gorący. jaka temperatura na wyjściu z płaszcza? Jesli kominek jest kotłem nie widzę sensu stosowania wymiennika, dwóch pompek obiegowych itd.
  • REKLAMA
  • #3 16464474
    gurix
    Poziom 11  
    A czy jeżeli zrezygnowałbym z wymiennika to naczynie wzbiorcze musi być zamontowane w najwyższym punkcie tzn. wyżej niż najwyższy grzejnik?

Dodano po 1 [godziny] 30 [minuty]:

Strasznie się wkurzyłem w weekend, wziąłem młotek i "rozwaliłem" obudowę kominka. Przestudiowałem forum i oto moje wnioski. (załaczam prowizoryczny schemat moje instalacji i kilka fotek):
    1. Kominek nie jest podłączony na krzyż, a według mnie powinien
    2. Jeden z filtrów (ten na zasilaniu kaloryferów) jest zamontowany odwrotnie.
    3. Tu mam największy problem, mianowicie, wymiennik płytowy, nie dość ze jest moim zdniem za mały 12 płyt, to jeszcze nie jestem pewien czy jest prawidłowo zamontowany. Obieg wody jest przeciwprądowo, ale mam pytanie czy ważne jest z której stony wymiennika podłączymy zasilanie kominka a z której obieg grzejników? Moj wymiennik zamontowany jest "do góry nogami". Ma przyłącze innne (gwint wewnętrzny - nr 1 na schemacie) a pozostałe mają gwint zewnetrzny. Moim zdaniem do tego wejscia powino być podłączona gorąca woda z kominka, a u mnie do tego wejscia podpiety jest obieg grzejników. A moze to nie ma znaczenia?
    Proszę o odpowiedź, czy we wszystkich punktach mam rację Dziękuję
  • REKLAMA
  • #4 16465633
    gersik
    Poziom 33  
    Ocena: 639
    Kominek jest źle podłączony. Naczynie powinno być samo uzupełniające. Schemat na pewno dobrze narysowałeś? Pompa w ociegu grzejnikowym w którą stronę ma strzałkę (na korpusie pompy)? Jeśli w dół to źle.
  • #5 16466097
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2122
    Ten wymiennik jest zdecydowanie za mały. Ponadto musiałbyś wyregulować przepływy w pierwotnym i wtórnym obiegu. Jak wymiennik za mały to pompa układu kominka jak najwyższy bieg, a w obiegu wtórnym jak najniższy.
  • #6 16466752
    gurix
    Poziom 11  
    gersik napisał:
    Kominek jest źle podłączony. Naczynie powinno być samo uzupełniające. Schemat na pewno dobrze narysowałeś? Pompa w ociegu grzejnikowym w którą stronę ma strzałkę (na korpusie pompy)? Jeśli w dół to źle.

Pompa jest do góry wiec OK ale mam pytanie wymiennik jest podłaczony przeciw pradowo tylko czy ma znaczenie strona lewa i prawa tzn ze np na lewo podlaczamy obieg kominka a na prawą obieg kaloryferów Czy moze to nie ma znaczenia. Który schemat jest właściwy? Zastanawia mnie tylko dlaczego wymiennik jeden króciec ma inny a pozostale trzy sa takie same? Czy moze to jest oznaczenia przez producenta 1 wejscia Wymiennik płytowy kiedy stosować?
  • REKLAMA
  • #7 16467295
    dobroslaw

Poziom 22  
    Ocena: 157
    Wymiennik chyba troszkę za mały, musisz to zabudować by był dostęp do filtrów, wywal jakikolwiek ocynk, kształtki mają być czarne ! nie zdziwiłbym się gdyby wymiennik był częściowo zarośnięty jak i kształtki
    Konto firmowe:
    Term Klima serwis De Dietrich Białystok
    białystok słowackiego 7, Białystok, 15-229 | Tel.: 500XXXXXX (Pokaż)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem niewystarczającego ogrzewania w systemie grzewczym z kominkiem z płaszczem wodnym i wymiennikiem płytowym. Użytkownik zastanawia się nad koniecznością stosowania wymiennika oraz jego prawidłowym podłączeniem. Odpowiedzi wskazują, że wymiennik płytowy jest używany do połączenia otwartego układu grzewczego z zamkniętym, a jego niewłaściwe wymiary oraz błędne podłączenie mogą wpływać na efektywność systemu. Użytkownicy sugerują również, że naczynie wzbiorcze powinno być umieszczone w najwyższym punkcie instalacji, a także zwracają uwagę na konieczność regulacji przepływów w obiegach. Wymiennik powinien być odpowiednio zamontowany, a jego rozmiar dostosowany do potrzeb systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA