Witam .
Przezwajałem kiedyś kilka takich wirników , ale danych nawojowych już raczej nieznajdę . Dane nawojowe można ustalić bez najmniejszego problemu , w trakcie demontazu uszkodzonego uzwojenia . Drut nawojowy o ile pamiętam ma średnice ok . 0,7mm i zezwuj ma 6zwoi . Uzwojenie pętlicowe . Najprościej będzie zaznaczyć lamelkę komutatora do której podłączony jest koniec ostatniej nawiniętej cewki i żłobki w których leżą obydwa boki nawiniętej cewki . Po odwinięciu uzwojenia należy zaznaczyć lamelkę do której podłączony jest początek rozwijanej cewki . Przy odwijaniu 2-go zezwoju określamy kierunek nawijania kolejnych cewek i możemy spokojnie usunąć resztę uzwojenia . Wszystkie zezwoje są powtarzalne tzn . jest taka sama ilość zwoi i przy uzwojeniu pętlicowym koniec pierwszej cewki jest początkiem następnej . Ponieważ jak wspomniałem od czasu gdy przezwajałem ostatni wirnik minęlo sporo czasu , proszę się nie sugerować podanymi danymi (pamięć bywa zawodna) . W razie wątpliwości proszę pytać . Jeśli wirnik niebędzie wyważany to ze wzgl. na trwałość łożysk , warto nawinąć uzwojenie typu H .
Pozdrawiam .