logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DALI - Jak ustawić płynne przygasanie lampy z 70% do 20% w 3 sekundy?

matej1410 09 Maj 2017 11:56 1959 9
REKLAMA
  • #1 16465239
    matej1410
    Poziom 25  
    Ocena: 218
    Witam.

Przeglądam wszystkie komendy jakie wysyła się nadajnikiem przy użyciu standardu DALI do lamp i zastanawia mnie co wysłać, żeby ustawić w lampie odpowiedni poziom w taki sposób, żeby jego osiągniecie było płynne (rampowanie) a nie nagłe (schodkowe).
    Przykładowo w stanie początkowym lampa świeci z 70% mocy, wysyłam jej komendę aby przygasła do 20% ale żeby czas przygasania wynosił np. 3s
    Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16466719
    Radiowiec 2
    Poziom 31  
    Ocena: 235
    To sie tak prosto nie da bo zależy JAKIE masz oprogramowanie w sterowniku. jedna wersja tak ma a druga nie bardzo. Trzeba skontaktować się z serwisem niech Ci to zaprogramują jak należy. Inaczej możesz sobie narobić bałaganu na obiekcie bo to wszystko działa jak naczynia połączone. Jedna niewłaściwą komenda możesz rozprogramować cały obiekt. Wtedy reset może nie pomóc. Swego czasu tak miałem z jedna lampą. Można powiedzieć ze zawiesiła się i trzeba było podłączyć na sterownik laptopa żeby to wyprostować.
  • #3 16467036
    matej1410
    Poziom 25  
    Testuje swój układ składający się z mikrokontrolera sterującego i lampy z zasilaczem DALI tak więc nie ma mowy o żadnym rozprogramowaniu, po prostu chce płynnie rozjaśniać i ściemniać lampę z jednego poziomu na inny.

Może przedstawie sposób w jaki to próbuję ustawić (ustawiam faderate oraz fadetime):
    1. Wpusuję wartość do DTR, która będzie reprezentowała wartość fadetime (wartość ta zgodnie ze standardem może być w przedziale 1-15).
    Wybieram wartość "osiem" i wysyłam takie coś: YAAA AAA0 0000 1000

2. Następnie wczesniej zapamiętaną wartość z DTR zapisuje jako fadetime:
    Command 46: YAAA AAA1 0010 1110 "STORE THE DTR AS FADE TIME"

Analogicznie robię z faterate:
    Wpusuję wartość do DTR, która będzie reprezentowała wartość faderate a potem "STORE THE DTR AS FADE RATE" ale lampa i tak nie ściemnia się płynnie.
  • REKLAMA
  • #4 16467255
    mawerix123
    Poziom 39  
    Ocena: 950
    matej1410 napisał:
    żeby jego osiągniecie było płynne

A jaki to typ lamp, kontaktowałeś się producentem/przedstawicielem oprawy czy jest możliwość płynnej regulacji natężenia oświetlenia :?: Montowałem kiedyś oprawy świetlówkowe które zachowywały się w taki sposób jak opisujesz i nic z tym nie można było zrobić.

Jaki jest producent DALI i jak steruje oświetleniem :?: poprzez regulację napięcia zasilania czy przez obwody 1-10V :?:

Radiowiec 2 napisał:
    Inaczej możesz sobie narobić bałaganu na obiekcie bo to wszystko działa jak naczynia połączone. Jedna niewłaściwą komenda możesz rozprogramować cały obiekt.

Trochę Ci się chyba pomyliło z BMSem
  • #5 16467273
    matej1410
    Poziom 25  
    Jeżeli wysyłam komendę "STEP DOWN ANF OFF" co oznacza, że lampa przygasa krokowo do momentu wyłączenia to domniemam, że również będzie płynnie przygasała bądź rozświetlała się przy wysyłaniu komend DIRECT ARC POWER CONTROL LVL.
    No chyba że jedno z drugim nie ma nic wspólnego.
    Zasilacz w lampie siedzi taki: MW ELG-75-C700DA

Dodano po 5 [minuty]:

mawerix123 napisał:

Jaki jest producent DALI i jak steruje oświetleniem :?: poprzez regulację napięcia zasilania czy przez obwody 1-10V :?:

Jeśli chodzi o nadajnik to jest to moja konstrukcja.
    Ta konstrukcja wysyła ramkę do lampy (na takim układzie testuje całość). Lampa przyjmuje wszystkie komendy poprawnie, wyłącza się na komendę, zmienia jasność świecenia na komendę itp, ale za żadne skarby nie chce się ściemniać płynnie, pomimo wysyłania komend SET ACTUAL LVL TO DTR, STORE DTR AS A FADE TIME.
  • REKLAMA
  • #8 16474804
    matej1410
    Poziom 25  
    Działają. Rozwiązałem ten problem inaczej. Wysyłam takie komendy pod rząd: "Ustaw konkretny poziom" czyli DIRECT ARC POWER CONTROL LVL i jako argument podaję wartość, którą inkrementuje do momentu osiągnięcia docelowej wartości.
  • REKLAMA
  • #9 16491224
    matej1410
    Poziom 25  
    Mimo wszystko zastanawia mnie jak skonfigurować tę lampę tak, żeby zawsze płynnie się ściemniała.
    Czy wysyła się jej raz na każde włącznie zasilania sieciowego komendę niosącą informację ta temat tego, żeby za każdym razem się płynnie ściemniała i użytkownik nie musi się martwić o samo ściemnianie, jedynie podaje kiedy chce poziomy świecenia a lampa zawsze po tej komendzie będzie płynnie zmieniała moc?
  • #10 16493115
    matej1410
    Poziom 25  
    Udało się ustawić lampę w taki sposób jak chciałem. Przedstawię krok po kroku jak to zrobić:

1) Wybrać sobie wartość FADE TIME (zgodnie ze standardem DALI reprezentuje tą wartość liczba od 0-15 gdzie np. 0 to czas ściemniania <0,7sek, 2 to 1 sekunda, 6 to 4 sekundy, 15 to około 90 sekund).
    Liczby te i czasy trwania procesu ściemnienia są na stałe określone i możne je odnaleźć w notach związanych ze standardem DALI pod nazwą FADE TIME.

2) Należy wysłać lampie komendę: "DIRECT POWER CONTROL LEVEL" która binarnie wygląda tak:
    YAAA AAA0 XXXX XXXX
    Gdy Y=1 oraz A=1 to wysyłamy do wszystkich lamp podłączonych do naszego systemu DALI
    XXXX XXXX to osiem bitów reprezentujących liczbę 0-15 która determinuje nasz FADE TIME. Jeśli chcielibyśmy ustawić np. FADE TIME= 4 sekundy to musimy przy pomocy bitów XXXX XXXX zapisać liczbę 6 czyli biorąc pod uwagę, że MSB jest po prawej stronie będzie to tak: 0000 0110. Zatem cała ramka z tą informacją będzie wyglądała tak:
    1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 0 1 1 0

3) W następnym kroku użyjemy komendy, która zapamięta naszą przed chwilą wybrną wartość FADE TIME w specjalnym rejestrze DTR. Nazywa się ona Store Actual level in the DTR:
    Binarnie wygląda to tak:
    YAAA AAA1 0010 0001.

4) Jak już wpiszemy naszą wartość do rejestru DTR to wysyłamy komendę:
    "STORE THE DTR AS FADE TIME". Dopiero ta komenda niesie ostateczną informację jaka na s interesuje:
    Binarnie wygląda tak:
    YAAA AAA1 0010 01110.

Lampa od tej pory będzie się płynnie ściemniać o rozjaśniać przy użyciu komend:
    DIRECT POWER CONTROL LEVEL:
    YAAA AAA0 XXXX XXXX gdzie XXXX XXXX to wartość 0-255 reprezentująca poziom mocy z jaką świeci lamp.

UWAGA!
    Niektóre komendy należy wysyłać dwa razy pod rząd do lampy a niektóre tylko raz. Dwa razy pod rząd to znaczy z interwałem 100ms.
    Komendy które wystarczy wysyłać raz: "DIRECT POWER CONTROL LEVEL"
    komendy, które należy wysyłać dwa razy: "STORE ACTUAL LEVEL TO DTR" oraz "STORE DTR AS FADE TIME"

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał sposobu na płynne przygasanie lampy z 70% do 20% w czasie 3 sekund przy użyciu standardu DALI. W odpowiedziach podano, że płynne ściemnianie zależy od oprogramowania sterownika oraz możliwości lampy. Użytkownik testował własny układ z mikrokontrolerem i lampą DALI, jednak napotkał trudności w uzyskaniu płynnego efektu. Wskazano, że kluczowe komendy to "DIRECT ARC POWER CONTROL LVL" oraz ustawienie wartości FADE TIME, które powinno być zgodne z normami DALI. Użytkownik ostatecznie ustalił, że wysyłanie odpowiednich komend w odpowiedniej kolejności pozwala na osiągnięcie zamierzonego efektu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA