logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Golf V - układ chłodzenia, włącza się wentylator

ROBO81 13 Maj 2017 07:34 6420 4
REKLAMA
  • #1 16472508
    ROBO81
    Poziom 2  
    Ocena: 7
    Witajcie. Mam golfa V z starym dobrym silnikiem 1.6 102 KM. Ostatnio przestał się nagrzewać tzn. przy normalnej jeździe osiągał około 70 stopni a przy postoju dobijał do 90. Stwierdziłem że temat oczywisty TERMOSTAT otwarty więc zakupiłem nowy wymieniłem ,przy okazji też płyn i pocący się wąż od termostatu do chłodnicy. Układ odpowietrzyłem tzn. autko chodziło na wolnych obrotach do uzyskania 90 stopni potem załączyłem ogrzewanie aby nagrzewnica też się odpowietrzyła i zaczekałem aż włączy sie wentylator . Wszystko było oki . Auto błyskawicznie się grzało i temperaturka się trzymała. Ale często zaczął się mi włączać wentylator. Macie sugestie co mogę jeszcze sprawdzić i ewentualnie czego się czepić bo jak nadejdą upały to wentylator będzie śmigał cały czas.
    Moderowany przez CameR:

Wydzielono:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic50764.html
    Reg. 3.1.19. Nie wysyłaj wiadomości w tematach archiwalnych, jeśli jest to kolejne pytanie, w szczególności inne niż osoby pytającej. Z racji szacunku do pytającego załóż własny temat. Możesz dopisać tylko sposób rozwiązania problemu.

• REKLAMA
  • #2 16473695
    maniek1561
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam może być uszkodzony rezystor wentylatora znajduje sie w dużym wentylatorze. czy nie włącza sie on sam na postoju?
  • REKLAMA
  • #3 16474103
    Martak88
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam diagnostyka komputerowa będzie wiadomo jaką widzi temp. komputer prawdopodobnie za wysoką dlatego włącza wentylator.
  • REKLAMA
  • #4 16474244
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6656
    Jak trzyma się na odpowiednim poziomie jest to normą
  • #5 16475381
    maniek1561
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    podczas diagnostyki komputerowej warto sprawdzić w parametrach oprócz temperatury silnika wysterowanie wentylatora najczęściej podawane jest w procentach i wtedy wiesz czy faktycznie ma być włączony, a jeżeli wskaże 0% wysterowania a on chodzi to raczej problem z rezystorem (znajduje się on w dużym wentylatorze)
REKLAMA