Mam VW Golf wczoraj zagotowala mi sie woda w chlodnicy,kumpel mowi
ze to termostat.Jak morzna w prosty sposob sprawdzic go?Chcialbym dodac jeszcze ze chlodnica w dolnej czesci (tam gdzie jest termostat) jest prawie zimna.Pozostala czesc jest goraca.Co to moze byc?
Witam
troszke sie tym zajmuje wiec moge dokladnie ci to wytlumaczyc
a wiec jesli po odpaleniu silnika na wskazniku teperatury wskaznik przejdzie polowe i chlodnica przy wyjsciu jest zimna tzn. zimniejsza w porownaniu z jej gorna czescia to znaczy ze termoztacik jest do wymiany .
powodem nastepnym grzania sie autka moze byc czujnik właczania sie wentylatora ktory znajduje sie na chlodnicy ten czujnik mozna sprawdzic wykrecajac go lub zamontowany podgrzewa sie go albo na odpalonym silniku czeka sie kiedy temperatura wzrosnie na 1/3 skali wskaznika i wentylator powinien ruszyc .
W razie dalszych kaplikacji odezwij sie jeszcze .
Często zdarza się, że na skutek zapowietrzenia układu chłodniczego nie otwiera się termostat, nie ma obiegu płynu chłodzącego i chłodnica nie przejmuje ciepła co z kolei powoduje, że nie działa wentylator i o przegrzanie bardzo łatwo. Nie wiem gdzie odpowietrza się golfa ale dość łatwo powinieneś znależć odpowietrzniki.
witam
otuż Golfa sie nie odpowietrza on ma zbiornik z wymianą płynu i sam sie odpowietrza tu kolega przytoczył sytuacje w peugeocie tak tam są odpowietrzniki lecz w szanownym VW ich nie ma ,układ sam powinien sie odpowietrzyc , sam jezdze golfikiem 2 z silnikiem 1,8 i naprawde wiem cos na ten temat.
W sumie niewiele temat ma wspólnego z elektroniką... ale co tam
Należy zwrócić uwagę na jeden ważny szczegół: Szczelność i zdolność utrzymania pewnego ciśnienia (!) w układzie chłodzenia. Miałem przypadek że podczas jazdy wskaźnik temperatury przekraczał 2/3 skali a nagrzewnica ledwie grzała. Czasami samochód miał tendencję do zagotowania: wyrzucał prawie całą ciecz do zbiornika wyrównawczego. Winnym okazał się nieszczelny korek który ma zadanie utrzymać pewne ciśnienie. Po wymianie wszystko wróciło do normy.
Odnośnie termostatu: najczęściej można zobaczyć na skali jego działanie - temperatura rośnie a po otwarciu powinna spaść nieznacznie. Jeśli temperatura tylko rośnie bez momentu spadku to myślę że termostat nie działa (nie otwiera się). Najlepiej badanie przeprowadzić na postoju.
Przy otwartym termostacie żadna część chłodnicy nie powinna być zimna.
Nagrzewanie się rur i króćców przy zimnej chłodnicy (na małym obiegu wody) jest normalne.
Uff... tyle moich spostrzeżeń, zaznaczam że jestem mechanikiem amatorem...
witam
otuż Golfa sie nie odpowietrza on ma zbiornik z wymianą płynu i sam sie odpowietrza tu kolega przytoczył sytuacje w peugeocie tak tam są odpowietrzniki lecz w szanownym VW ich nie ma ,układ sam powinien sie odpowietrzyc , sam jezdze golfikiem 2 z silnikiem 1,8 i naprawde wiem cos na ten temat.
W Fordzie Fiesta też niby się nie odpowietrza a jak u kolegi przy zbyt niskim poziomie płynu przestało działać ogrzewanie to dwa dni walczył z tym ustrojstwem zanim zaczęło działać a problem tkwił właśnie w zapowietrzeniu (znacznie utrudnił sprawę zawór z silnikiem, a jak go spytać jak to odpowietrzył to powie, że drugi raz by tego nie powtórzył). Moim zdaniem brak odpowietrzników nie znaczy wcale, że układ nie może się zapowietrzyć, ale jeszcze nie spotkałem się z Peugeotem w którym byłby z tym problem.
A co do termostatu to najpewnie jest go wyjąć włożyć do garnka i zagotować i wtedy wszystko będzie jasne.
Faktycznie jak już kolega zauważył jeżdżę Peugeotem. Prawie w każdym są dwa odpowietrzniki jeden przy termostacie a drugi na wężach prowadzących do nagrzewnicy tuż przy ścianie grodziowej.
Sprawdz czy na lekko rozgrzanym pracujacym samochodzie masz cisnienie w ukladzie (spradz czy weze daja sie scisnac czy sa miekkie czy twarde) jak scisniesz je bez problemu czyli brak cisnienia to wymien korek zbiorniczka i bedzie git. Mam toledo i to jasne ze z silnikiem volka, mialem ten problem weze na pracujacym silniku daly sie scisnac - brak bylo cisnienia a ja wymienilem uszczelke pod glowica i dwa teomostaty a tu niespodzianka -korek - jedyne 17 zl.
Jak masz zylke mechanika to wyciagnij termostat i go zacznij gotowac w wodzie jednoczesnie obserwujac czy "zadzialal" Powinien miec napisane przy jakiej temp sie otwiera i raczej sa to okolice 70-90st C.
jest jeszcze jedna mozliwość ten wąż cienki który idzie do chłodnicy ze zbiornika wyrównawczego moze byc zapchany i przez to może nie dać sie odpowietrzyc układu .
nabywajac calkowitej pewnosci co do nie dzialajacego termostatu proponuje tez w celu odpowietrzenia wjechac przodem auta na wzniesienie aby powietrzemoglo sie latwiej wydostac . a co do reszty uwag kolegow wszyscy maja racje
Ja mam problem troche inny,mianowicie podczas normalnej jazdy wskaźnik temperatury nie przekracza 70 stopni i tak jest cały czas.Dałem mu raz troche popalić to pokazał 1/2 wskaźnika czyli chyba 90 stopni i włączył sie wentylator.Pytam o to ponieważ przedtem jeździłem Oplem Corsa 1.5D i tam temp. podczas jazdy była ok 90 st. wentyl włączał sie przy 95 i z tego co mówił mi mechanik tak właśnie powinno być.A tutaj wg niego pokazuje za mało.Czy ktoś może mi powiedzieć czy tak powinno być? z góry dziękuje za pomoc
Witam. To może masz tylko wskaźnik spsuty - trzeba to sprawdzić jakimiś zewnętrznymi przyrządami typu np. termometr. Albo termostat zdycha powolutku i za wcześnie "puszcza" płyn na chłodnicę. Powodzenia.
@kurakk jakie auto?, jak masz za "niską" temperaturę w lato to jest git sie nie przejmuj. W zimę bedzie problem z ogrzewaniem... także przed zimą proponuję sprawdzic termostat.
OPS. Na pewno w temperaturach nie porównuj ZI do Diesli @giento termostat tylko woda w garneczku na grzałce, termostat na druciku, termometr i przed 95-98 st.C musi zacząć otwierać,. Aczkolwiek czasami sa take odkształcone, ze raz się otworzą, a raz zatną i ni boom boom.
Co do przypadków grzana się silnika odpowiedzialna jest chłodnica do któej mógł być nalay uszczelniacz lub woda czyliu powstałały kamień (dlatego żaden z producentow nidgdzie nie pisze żeby w lato lać wodę Ja nistety mam problem z temperaturą w sprinterze 311cdi jego normalna praca przy 120 to około ~99stopniC. co jest jak na diesla za duże bo normalnie powinno być około ~~82 stopnie C. i to samo się tyczy tej Corsy na ropę A jak macie problem to wyjmijcie termostat i po sprawie dla benzyniaka i tak nie ma różnicy czy jest niskiej temperatrze w lato To diesel musi mieć optymalną temp.
1) Termostat mozesz sprawdzic w garku z goraca woda ogrzewaj wode z termostatem ( tylko zeby termostat nie lezal na dnie zawies go np na kawalku druta i tzrymaj Jak sie otworzy to znaczy ze dziala jak nie to znaczy ze zepsuty Mozesz dokladniej okreslic temperature otwarcia wsadzajac termometr do wody i okreslajac temperature
2) Sprawdz czy ci dzila wentylator przy temperaturze powyzej 90 stopni C powinien juz sie krecic jak nie to mogl pasc przekaznik , silnik wentylatora lub wlacznik - odlacz kable od wlacznika i polacz je zobacz czy wiatrak sie kreci jak nie to sprobuj zamienic na chwile przekaznik z innym moze masz dwa takie same jesli to nie daje rezultatu moze poszlo uzwojenie w silniku lub zatarlu sie lozyska 3) przeczysc uklad chlodzenia - odlacz przewod wejsciowy plynu do chlodnicy i podlacz do niego waz z woda przepukaj uklad (moj ojciec byl rekordzista chyba w polonezie z 7 litrow zrobilo mu sie 3 ), jezeli stan ukladu jest dobry tzn mala korozja dobry stan przewodow gumowych mozna pokusic sie o roznego rodzaju odkamieniacze do ukladow chlodzenia
4) mogla ci sie spierdzielic pompa wody nie wiem jaka masz jesli elektryczna sprawdz przewody a jak nie to wypnij jeden przewod najmniejszy np od nagrzewnicy i wlacz samochod jak tryska to znaczy ze pompa ok
Gdyby to byla uszczelka pod glowic Giento zauwazyl by spadek mocy silnika (nizsze sprezanie na jednym cylindrze), ewentualnie ubytek plynu chlodzacego, jezeli ma korek w chlodnicy to takze oleiste plamy w plynie, oraz pocacy sie korek olejowy (pod korkiem oleju gromadzi sie bialawy nalot wraz z kroplami plynu )
Mam forda fieste 1.3. Od dłuższego czasu nie włącza mi się wentylator. Ubywa mi co jakiś czas płynu chłodzącego. Pod korkiem wlewu oleju zbiera się nalot biały. Temperatura dochodzi do 1/3 wartości wskaźnika i dalej nie chce iść. Co to może być?? Jeszcze jedno, przy przyśpieszeniu strasznie się zamula. Tzn, mozolnie przyśpiesza, nie ma powera.
Poradźcie proszę.