logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Ducato - Instatacja elektryczna w camperze, porada

Tomasz Mazurkiewicz 13 Maj 2017 16:25 3177 2
REKLAMA
  • #1 16473663
    Tomasz Mazurkiewicz
    Poziom 2  
    Witam mam pytanie; Robię instalację w kamperze, zaczynam od projektu i coś takiego mi wyszło, proszę o pomoc i fachowe doradztwo. Mile widziane państwa propozycje. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
    Tomek

1. BEZPIECZNIK S 16 A klasy B
    2. TRANSFORMATOR 220\12 V (jaki polecacie na rynku jest ich b. dużo)
    3. REGULATOR ŁADOWANIA czy JAKIEŚ ZABEZPIECZENIE (czy jest tam potrzebne)
    4. PRZETWORNICA NA 220 V (VOLT IPS 2500\5000 12V)
    5. HYBRYDOWY REGULATOR WIATROWO - SOLARNY MPPT TG- 600

SOLAR MPPT 200 W
    TURBINA WIATROWA moc MAX 300W
    AKUMULATOR 2X 150 Ah
    Fiat Ducato - Instatacja elektryczna w camperze, porada
  • REKLAMA
  • #2 16480373
    mysz777
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Witam serdecznie .
    Pierwsze co mi się w oczy rzuciło to podłączenie dwóch akumulatorów równolegle.
    Jeśli robisz moduł sterowania to proponuje na trzy lub minimum dwa akumulatory i podłączamy też aku samochodowe.
    Można wykorzystać gotowe moduły, niestety nie są tanie (około 400 Euro) lub zbudować sterownik, ale uwzględniając kilka prostowników, każdy oddzielnie do jednego akumulatora.
    Z założenia akumulator w samochodzie powinien być na postoju doładowywany, ale zasilać powinien tylko układy pojazdu, bez wyposażenia Kampera, żeby nie doszło do sytuacji gdy lodówka np rozładuje nam akumulatory i nie będziemy mogli w ogóle auta odpalić.
    Poza tym równoległe łączenie akumulatorów bez układów separujących niesie za sobą niebezpieczeństwo że jak jeden akumulator padnie to rozładuje nam pozostałe i ciężko zlokalizować popsuty.
    Często układy takie mają możliwość wizualizacji napięć na poszczególnych ogniwach.
  • #3 16490165
    Tomasz Mazurkiewicz
    Poziom 2  
    Witam serdecznie ! Dziękuję za analizę mojego schematu . Oczywiście będą 3 aku i znalazłem coś takiego separator elektroniczny TRS 12V 7O A Cena w miarę ( OK ) czyli robię osobny kabel do aku (2X) i wtedy w razie potrzeby doładowuje lub odcina napięcie . Proszę mi jeszcze doradzić - hybrydowy regulator - solarny MPPT TG- 600 (nr. 5 na projekcie ) co sądzi Pan o tym . Jeszcze pytanie o transformator (nr. 2) i ( nr. 3 ) czy wystarczy zastąpić to tym prostownik automatyczny PROFI POWER LCD 6+12A, 230 V, 12 V czy w (nr.3) zakładać regulator ( jaki ? ) Wielkie dzięki Pozdrawiam Tomek
REKLAMA