logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie wymiary obudowy i Bass Reflex do STX GDN-32-150-8-SS 150W?

Rabol 27 Lip 2005 22:15 2955 41
Najlepsze odpowiedzi

Jaką obudowę i bass-reflex zrobić do głośnika STX GDN-32-150-8-SS 150W, żeby dobrze grał w muzyce?

Najczęściej polecano tu obudowę około 60 l w wersji zamkniętej, bo ten głośnik ma dość wysokie Qts; taka skrzynia ma dać szybszy bas i zejście około 36 Hz przy spadku -3 dB [#1689742][#1690125] Jeśli jednak chcesz bass-reflex, padła konkretna propozycja: 50 l strojone na 35 Hz, z jednym tunelem STX o średnicy 7,5 cm i długości 15 cm [#1687733] Trzeba pamiętać, że BR można później zatkać, więc to rozwiązanie daje większą elastyczność [#1689150] Do konstrukcji sugerowano solidne usztywnienie obudowy belkami, np. 2x2 cm lub 5x5 cm, a także ewentualnie podwójną ściankę czołową dla większej sztywności [#1688124][#1688988] Obudowę warto składać na klej i śruby, uszczelniając łączenia wikolem lub silikonem [#1687628]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 1687231
    Rabol
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Witam
    Wlasnie zakupilem glosnik niskotonowy GDN-32-150-8-SS firmy STX o mocy 150W.
    Nie wiem niestety jakich wymiarów powinna byc obudowa do tego głośnika, ilo litrarzowa, jaki długi i gruby musi byc Bass Feflex??? Jeśli ktoś sie na tym zna prosze o pomoc. Pozdrawiam

Moderowany przez tomaszo:

Da sie nie uzywac "??????????" ? Jeden pelni funkcje juz naprawde wystarczajaco dobrze...

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1687331
    UKey
    Poziom 15  
    Ocena: 58
    A moze by tak nie isc na latwizne i sie czegos przy okazji nauczyc:?? na poczatku strony jest post o programikach do symulacji glosnikow w obudowach, parametry ( jak juz Ci sie nie chce wpisywac) tez sa w kolejnym temacie na gorze strony - programiki sa proste jak cep! poza tym wszystko masz w poscie - tylko troche wprawy trzeba nabrac - a potem jaki bedziesz fachowiec ??:) a jaka masz stysfakcje :) wtedy zapodaj postem ze wyszlo Ci tyle i tyle.... i zaczniemy sie razem zastanawiac czy jest ok :) porownamy wyniki, skomentujemy itp pozdr !
  • #3 1687393
    Rabol
    Poziom 15  
    Cztam posty na forum i wyczytalem z nich ze te programy nie do konca sie sprawdzają. Sam sie zastanawialem zeby z nich skorzystac ale z postow wynika ze co innego pomiary programow a co innego rzeczywistosc. Jestes juz stalym bywalcem forum i napewno zetknoles sie z takimi opiniami. Ja jestem taki, ze wole rady specjalistow na ten temat. Wyczytalem ze do tego głośnika najlepsza jest obudowa zamknieta i około 55litrowa, czy ktoś może zweryfikowac mi te dane?
    Pozdrawiam

Dodano po 22 [minuty]:

A co powiecie na obudowe zamkniętą o wymiarach 40x40x40 (wychodzi 64litry). Czekam na komentarz.
  • Pomocny post
    #4 1687541
    bocian90
    Poziom 27  
    Ocena: 34
    Witam!Ja bym dał góra 50litrów jak lubisz szybki impuls to daj zamknietą,a jaki wmacniacz masz do tego?
  • #5 1687568
    Rabol
    Poziom 15  
    Wzmacniacz mam wbudowany w kino domowe Sony. Jest on mocy 150W. Własnie chodzi mi o taki impuls. Napiszcie mi jeszcze jaki do tego głośnika i obudowy najlepszy bedzie filtr dolnoprzepustowy, o jakich parametrach.
    Pozdrawiam i dzieki za posty.
  • REKLAMA
  • #7 1687602
    Rabol
    Poziom 15  
    Poszukam poszukam. Napiszcie mi jeszcze jak (czym) połaczyc scianki obudowy głośnika. Jedni mowią ze skleić i skręcić, inni, że wystarczy skręcić. :|Chce poznac opinie specjalistów w tej dziedzinie. napiszcie jeszcze jak i czym wytłumic kolumne głośnikową.
    Pozdro:D:D:D
  • Pomocny post
    #8 1687628
    bocian90
    Poziom 27  
    Witam!Proponuje,taka jak ja ropbie skręcić lecz najpietw łączenia posmarować klejem np. wikolem a potem skręcić,można równierz narożniki wewnątrz przejechać klejem lub sylikonem w celu uszczelnienia obudowy.Do wytłumienia proponuję watolinę lub gąbke. Pozdrawiam!
  • #9 1687655
    Rabol
    Poziom 15  
    Mam jeszcze jedno pytanie. Jak powinienem wysterowac ten wzmacniacz. Wydaje mi sie ze 35Hz bedzie dobrze, ale ja jeste laikiem w tej dziedzinie wiec prosze o rade (50litrowa obudowa zamknieta)??
  • #10 1687686
    bocian90
    Poziom 27  
    witam!jak ma to iść do kina to dołu nie obcinasz tzn nie stosujesz subsonica tylko obcinasz góre ja bym ciął od 100hz
  • Pomocny post
    #11 1687693
    DeeJaySqter
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    weź zainstaluj win isd zassij parametry stxa i zasymuluj, będziesz wszystko wiedział...Ja bym pozatym zestroił to na ucho...
  • #12 1687704
    Rabol
    Poziom 15  
    Napiszcie mi skąd moge sciągnąć ten programik.
    Pozdrawiam

Dodano po 4 [minuty]:

bocian90 napisał:
    witam!jak ma to iść do kina to dołu nie obcinasz tzn nie stosujesz subsonica tylko obcinasz góre ja bym ciął od 100hz

Tzn tak: Sub bedzie podłaczony do kina domowego lecz tak naprawde to głównie słucham tylko muzyki na tym sprzęcie (stereo 2 głośniki), wiec raczej chce wysterować ten głośnik niego niżej. Co o tym myślisz, jaka jest Twoja rada? dzieki za posty.
  • #13 1687732
    zioolass
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    bocian90
    toś nie zastanowił..czemu bez subsonica?;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #14 1687733
    bocian90
    Poziom 27  
    Witam!Podstawiłem parametry do programu i proszę.Ja jednak bym zrobił bass reflex,będzie lepsze zejście a tego nigdy nie jest za mało.Więc obudowa 50 litrów strojona na 35hz,jeden tunel stx 7,5 cm średnicy i 15cm długości,w przypadku BR mało wytłumienia,

samieszczam symulacje : coś niemoge dodac załącznika :(
  • Pomocny post
    #15 1687736
    bocian90
    Poziom 27  
    Subsonic potrzebny jest na estradzie gdzie niepotrzeba 30hz i trzeba je odciąć za pomocą subsonica.
  • #16 1687751
    Rabol
    Poziom 15  
    Dzieki Wam wszystkim za posty. Postaram sie Wam odwdzięczyc punktami (za pomoc). Szkoda, że nie da coś sie wgrac tych wyników testu. Zrobie tak jak mi poradziłeś Bocian90. Napiszcie mi jeszcze czy jest potrzeba zrobienia podwojnej scianki czołowej (tej na której bedzie głośnik)? Czytam na forum ze robi sie takie coś, ale nie wiem czy warto. Czekam na opinie ekspertów.
    P.S. Wracając do tego BR. . Piszesz Bocian zebym go zrobił, a wyżej ktoś mi doradza, żeby lepiej nie. Może mi ktoś z Was wytłumaczyc co tak naprawde daje BR a co zamknieta obudowa. Pozdrawiam:D:D[/b]
  • Pomocny post
    #17 1687761
    bocian90
    Poziom 27  
    Tak w skrucie zamknięta daje impuls a br troche podwyższa spl no i zwiększa zejście. Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #18 1688074
    Rabol
    Poziom 15  
    Napiszcie mi jeszcze gdzie najlepiej umieścic BR. Z przodu może mi sie nie zmieścić, wiec gdzie indziej moge go dać. Pozdro

Dodano po 6 [minuty]:

P.S. Mam jeszcze jedno pytanie, mianowicie czy wymiary 40x40x38 (odliczając grubośc płyt pojemnośc wynosi 50l) bedą odpowienie dla głośnika 32cm? Czy nie zrobić jej wiekszej a troche krótszej? Pamietajcie, że gdzieś jeszcze musze BR włożyć.
  • Pomocny post
    #19 1688124
    UKey
    Poziom 15  
    Ocena: 58
    I to mi sie podoba! widze ze rozwinela sie Wam prawdziwa dyskusja - i o to chodzi! a ja swoje 3 grosze oczywiscie dorzuce:)

Rabol -
    1. Te programiki daja przyblizone wartosci wielkosci obudowy - przy zalozeniu takich parametrow jakie wpisujesz ( ale na wyniki ma wplyw nawet temp powietrza i jego wilgotnosc - hehe) - jak wiadomo - to jest "rzeczywistosc":) i nawet kazdy glosnik z tej samej serii produkcyjnej ma nieco inne parametry - zeby super dokladnie wybrac odpowiednia obudowe musialbys zawodowo :) pomierzyc parametry tego Twojego stxa i wpasowac go do Twojej obudowy - potem dokonywac pomiarow elektroakustycznych itp....:) do bani :)
    Te programy dzialaja z wystarczajaca dokladnoscia :) oczywiscie przewaznie dokonuje sie malutkich korekt po poskladaniu swojego cacka :)
    2. Co do scianki przedniej - wielu producentow stosuje nieco grubsze scianki przednie ( te na ktorych "wiszą":) glosniki ) - ma to podwyzszyc sztywnosc obudowy i zeby sie jakies podbarwienia dzwieku nie robily ( ja ich nigdy nie uslyszalem jeszcze :)) - decyzja nalezy do Ciebie - z jednej strony - watpie zebys uslyszal roznice, zaplacisz troszeczke wiecej za pake i bedzie troche ciezsza - z drugiej - Twoj glosnik juz najmniejszy nie jest i napewno paka bylaby szytwniejsza, mozesz tez wtedy przycynowac :) kolaga ze masz zwmocnienie na przodzie :) - ja radze wrzucic jeszcze do srodka jakis wzmonienia - np belki 5x5cm laczace rownolegle scianki - tak sie czesto robi - taki zabieg mocno usztywnia obudowe.
  • Pomocny post
    #20 1688237
    bocian90
    Poziom 27  
    Witam!Powiedz mi jaki wolisz układ odudowa wąska ,wysoka i w tedy głośnik i br z przodu czy wolisz ścianke przednią w kwadracie i br z tyłu albo z dołu? Dodam że umiejscowienie br niema znaczenia,tzn. nie znienia ono nic akustycznie. Pozdrawiam!
  • #21 1688362
    Rabol
    Poziom 15  
    Raczej nastawiam sie na obudowe w kształcie mniej wiecej sześcianu. BR bedzie musiał byc na tylniej sciance w takim razie. Przód (tam gdzie głośnik) nie może byc wiekszy niz 42cm wiec BR nie zmieści mi sie.
    Dzieki za rade.
  • Pomocny post
    #22 1688384
    bocian90
    Poziom 27  
    Witam!Policzyłem Ci wszystkie ścianki zakładając że płyta z której wykonasz obudowę będzie miała 1,8cm.

przód i tył 2x - 38cmx38cm
    boki 2X - 38cmx38cm
    góra i dół 2x - 41,6cmx38cm
  • #23 1688460
    Rabol
    Poziom 15  
    Dzieki, tylko czy nie bedzie ten przód za mały. ma mieć według Ciebie 38x38, a głośnik ma 32cm średnicy to wychodzi, że zastanie wolnego miejsca po 3 cm na strone.
    Moja propozycja to 42x42x34(ten ostatni wymiar to długość).
    Pozdrawiam
  • #24 1688647
    bocian90
    Poziom 27  
    no to będzie tak: 2x 42x42cm
    2x 42x34cm
    2x 45,6x34cm
  • Pomocny post
    #25 1688723
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #26 1688790
    Rabol
    Poziom 15  
    :arrow:do Bocian 90
    Wymiary Twojej propozycji obudowy sa za duże litrarzowo, ma byc obudowa 50 litrowa, a Tobie wychodzi 60l niecałe,
    :arrow:do Barthezz
    Przemysle Twoja propozycje, ale musze zaznaczyc, że nie chodzi mi o ogladanie filmow, tylko słuchanie muzyki (Techno).
  • Pomocny post
    #27 1688808
    bocian90
    Poziom 27  
    wewnątrz będzie mniej z resztą odlicz tunel i głośnik to wyjdzie koło 55 też może być Pozdrawiam!

PS.wiem że 15hz rozerwie głośnik ale zakładałem że muzyka nie zawiera takich sygnałów.
  • #28 1688943
    Rabol
    Poziom 15  
    No to zrobie tak: Obudowa o wymiarach 40x40x36 57 litrowa, lecz odliczając powierzchnie głośnika i BR zmniejszy sie do ok 52litrów 9tak wyliczyłem). Ze względu na post Ukey-a (za który bardzo dziękuję) postanowiłem dosać podwójna ścianke przednią (na której bedzie głośnik) ze względu na wielkośc i wage głośnika.
    Czekam na Wasze wypowiedzi co do mojego projektu.
    Pozdrawiam

Dodano po 1 [minuty]:

P.S. Dodatkowo wzmocnie budę belkami 2x2cm (mysle, że wystarczą o takiej powierzchni).
  • Pomocny post
    #29 1688988
    bocian90
    Poziom 27  
    Witam!Jak bardzo chcesz to możesz dać podwójna to tytaja masz zdjęcie jak to mniejwięcej wygląda: https://www.elektroda.pl/rtvforum/files-rtvforum/sub1_190.jpg

Dodano po 1 [minuty]:

Aha wzmaocnienie 2x2 powinny starczyć,Pozdrawiam!

Dodano po 4 [sekundy]:

Aha wzmaocnienie 2x2 powinny starczyć,Pozdrawiam!
  • #30 1689108
    Rabol
    Poziom 15  
    Własnie przeczytałem na forum , że ten głośnik dużo lepszy jest bez BR. podobno z BR bardzo dudni. Co o tym myslicie, cz ktos z Was może jeszcze raz przeprowadzic symulacje z jakims programie i zobaczyc czy lepiej gra z BR czy bez.
    Pozdrawoam

Dodano po 1 [minuty]:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic317934.html#1689096 to jest link do postuo tym BR

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru wymiarów i konstrukcji obudowy oraz tunelu Bass Reflex (BR) dla głośnika niskotonowego STX GDN-32-150-8-SS o mocy 150W. Zalecana objętość obudowy zamkniętej wynosi około 50-55 litrów, choć niektórzy proponują 60 litrów z uwzględnieniem miejsca na wytłumienie i elementy konstrukcyjne. Obudowa powinna być szczelna, z podwójną ścianką czołową dla zwiększenia sztywności, a ścianki można łączyć klejem (np. wikolem) i wkrętami. Wytłumienie wnętrza zaleca się watoliną lub gąbką, co wpływa na efektywną objętość obudowy.

W kwestii Bass Reflex, symulacje wskazują, że obudowa BR o pojemności około 50 litrów, strojona na 35 Hz, z tunelem o średnicy 7,5 cm i długości 15 cm, zapewnia lepsze zejście basu i wyższą efektywność, choć obudowa zamknięta daje szybszy impuls i bardziej precyzyjne odtwarzanie. Umiejscowienie tunelu BR nie ma istotnego wpływu akustycznego, można go umieścić z tyłu lub na dole obudowy, jeśli z przodu brak miejsca.

Wzmacniacz wbudowany w amplituner kina domowego Sony HTP 955 SQ o mocy 150W jest wykorzystywany do zasilania subwoofera, jednak wyjście subwoofera ma fabrycznie ustawione pasmo przenoszenia dostosowane do filmów, co może nie odpowiadać preferencjom muzycznym. Zaleca się stosowanie filtra dolnoprzepustowego (zwrotnicy), pasywnej lub aktywnej, aby ograniczyć pasmo do niskich częstotliwości (np. od około 100 Hz). Filtr pasywny może być wykonany z cewki i kondensatora, dostępnych także w ofercie STX.

Ważne jest stosowanie subsonica w celu ochrony głośnika przed sygnałami poniżej 30 Hz, które mogą uszkodzić membranę. W przypadku muzyki techno, szybkie impulsy basowe są istotne, dlatego obudowa zamknięta może lepiej oddać dynamikę, natomiast BR zapewnia większą głębię basu. Ostateczny wybór zależy od preferencji użytkownika i warunków konstrukcyjnych.

Podsumowując, rekomendowana jest obudowa o wymiarach około 40x40x36 cm (około 52-55 litrów po uwzględnieniu elementów), z podwójną ścianką czołową i wzmocnieniami 2x2 cm, szczelnie sklejona i skręcona. Tunel BR o średnicy 7,5 cm i długości 15 cm może być umieszczony z tyłu. Filtr dolnoprzepustowy należy dobrać do wzmacniacza i preferowanego pasma pracy subwoofera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA