logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ZOTAC GTX 970 - Karta zawiesza się po spadku obciążenia.

dan966 18 Maj 2017 18:06 810 6
REKLAMA
  • #1 16483403
    dan966
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Mam problem z ww. kartą, który objawia się zawieszaniem się obrazu (i dźwięku na około sekundę) po spadku obciążenia karty graficznej. Dzieje się to praktycznie zawsze, gdy wychodzę z gry lub oglądam mapy google. Po restarcie komputera czasami obraz jest zniekształcony ale po kolejnym wszystko wraca do normy. Specyfikacji PC nie będę podawał, bo wykluczyłem już wszystkie podzespoły, które mogłyby powodować ten problem i na 95% jest to karta graficzna (gdy obraz się zawiesi to dźwięk nadal działa w tle, więc komputer nadal działa normalnie). Pierwszym podejrzanym był zasilacz, z nowym jest to samo. Myślałem, ze problem leży w kilku brakujących kondensatorkach na backplate, ale znajomy elektronik twierdzi, że jeden czy dwa odklejone kondensatory nie będą powodować takiego problemu. Niby zlikwidował jakieś zwarcie na płytce drukowanej ale ten problem nadal występuje. Miał ktoś takie objawy i rozwiązał problem? Karta jest w 100% użyteczna, ale fakt, że zacina się po spadku obciążenia jest po prostu uciążliwy.
  • REKLAMA
  • #2 16483506
    irondick
    Poziom 31  
    Ocena: 131
    Kilka kondensatorków brak..., zwarcie na płytce i pytasz o co chodzi? Może porób fotki i wstaw.
  • REKLAMA
  • #3 16483538
    quinty
    Poziom 28  
    Ocena: 158
    dan966 napisał:
    Myślałem, ze problem leży w kilku brakujących kondensatorkach na backplate, ale znajomy elektronik twierdzi, że jeden czy dwa odklejone kondensatory nie będą powodować takiego problemu.

Hmm? Kondensatory są urwane, czy są to po prostu fabrycznie nieobsadzone pola lutownicze? Wrzuć zdjęcia makro karty i płyty głównej.
    Karta ma tak od nowości czy ostatnio się to zaczęło dziać? Sterowniki zaktualizowane?
    Obraz zniekształcony?-zdjęcia.
    Ile lat ma ta karta?
  • REKLAMA
  • #4 16483555
    przema1983
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    Ten twoj "elektronik" opowiada wierutne bzdury, brak nawet tyci elementu moze powodowac takie objawy. Przyklad moj temat z gtx560ti. Karta posiada wielowarstwowy laminat, setki przelotek, tysiace polaczen wewnetrzych, wszystko musi być na miejscu.
    Dodatkowo miales jakies zwarcie wiec moze byc juz po karcie.
  • REKLAMA
  • #5 16483706
    dan966
    Poziom 10  
    Też mi się wydaje, że wszystkie obwody powinny być połączone bez wyjątku. Będę ją musiał zanieść do kogoś konkretnego, żeby posprawdzał wszystkie obwody i pozlepiał to tak jak trzeba.

irondick napisał:
    Kilka kondensatorków brak..., zwarcie na płytce i pytasz o co chodzi? Może porób fotki i wstaw.

Zwarcie zostało usunięte. To "kilka" to jest dosłownie dwa, może trzy i są one wielkości ziarnka soli morskiej.

quinty napisał:
    Hmm? Kondensatory są urwane, czy są to po prostu fabrycznie nieobsadzone pola lutownicze? Wrzuć zdjęcia makro karty i płyty głównej.Karta ma tak od nowości czy ostatnio się to zaczęło dziać? Sterowniki zaktualizowane?
    Obraz zniekształcony?-zdjęcia.
    Ile lat ma ta karta?

Są urwane, po prostu odpadły. Dopiero ostatnio zaczęło się coś dziać. Sterowniki? Mi to wygląda na ewidentny problem hadrwarowy ale to była pierwsza rzecz, którą sprawdziłem. Karta jest już dość stara, podejrzewam, że ma z 3 lata.
  • #7 16737419
    dan966
    Poziom 10  
    To nie była wina tych kondensatorków tylko przegrzewającej się sekcji zasilania. Zamykam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z kartą graficzną ZOTAC GTX 970, która zawiesza się po spadku obciążenia, co objawia się zacięciem obrazu i dźwięku na około sekundę. Problemy występują podczas wychodzenia z gier lub przeglądania map Google. Po restarcie komputera obraz czasami jest zniekształcony, ale po kolejnym uruchomieniu wraca do normy. Użytkownik podejrzewa, że problem leży w karcie graficznej, mimo wymiany zasilacza. Wskazano na brak kondensatorów na backplate, co może wpływać na działanie karty. Użytkownik planuje zanieść kartę do specjalisty w celu dokładnej diagnostyki. Ostatecznie, problem okazał się wynikać z przegrzewającej się sekcji zasilania, a nie z kondensatorów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA