logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tuning Malucha: Montaż wiatraka z zasilacza komputerowego 12V zamiast dmuchawy?

kiper 28 Lip 2005 09:43 1488 7
REKLAMA
  • #1 1688075
    kiper
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    mam pytanie czy ktoś juz moze tuningował malca za pomocą wiataka z zasilacza komputerowego , mam taki pomysł czy mozna zamiast standardowego który drze dużo mocy ten od dmuchawy wsdzić taki z zasilacza komputerowego na 12 v , ?
  • REKLAMA
  • #2 1689263
    gulgot
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    wsadzić zawsze można ale o ile ciekawiej byłoby gdyby dmuchawe z malucha założyć do kompa :D:D:D:D
    Gratuluję pomysłu
  • REKLAMA
  • #3 1689374
    kiper
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    wątpie dmuchawa z maluch adrze dużo wiecej wat niż wiatrak z zasilacza !
  • REKLAMA
  • #4 1690124
    -MŁYNEK-
    Poziom 24  
    Ocena: 24
    ALe porównaj sobie jak dmucha wiatrak od zasilacza a jak dmucha dmuchawa ;) Moim zdaniem nie będzie to za dobre rozwiązanie.
    A tak wogóle to po co chcesz to tam wpakowac?
  • REKLAMA
  • #5 1692482
    rzoska
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Pomysł jest spalony , wiatrak z kompa nie ma takiej wydajności jak dmuchawa z malca.Próbowałem takie podchody robić i próbowałem nawet wstawić 2 wiatraczki w tunel tam gdzie idą linki w malcu tak aby ciepłe powietrze na postoju szybciej się dostawało do autka.Nic z tego to musi być dmuchawa o dobrej wydajności nic nie poradzisz.Pozdrawiam.
  • #6 1692569
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1070
    kumpel tak mial w starym malaczu 126E ale to zenujace bylo wydajnosc daremna A dmuchac mialo tylko zimnym z badaznika
    za to inny kumpel mial wywalona dziure na poczatku kanalu w kabinie (w el w tym wrojkacie co jest pod tapicera miedzy zicami) i tam mial tyrbinke
    grzalo to calkiem calkiem jedyny minus to bylo marzniecie szyb alabo sie rozmrazaly dopiero jak sie w aucie nagrzalo to puszczaly
  • #8 1695896
    LjGrizli
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    jak jezdzilem maluchem to zrobilem dziure do bagażnika przez ktorą podałem cieple powietrze z tunelu rura do dmuchawy...dopiero coś takiego zdało egzamin...wiatraczki też testowałem i nic to nie dawało...dobrze że zmieniłem samochod:)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości zastąpienia standardowej dmuchawy w samochodzie Fiat 126p (Maluch) wentylatorem z zasilacza komputerowego 12V. Uczestnicy wskazują, że choć montaż takiego wiatraka jest technicznie możliwy, to jego wydajność jest znacznie niższa niż oryginalnej dmuchawy, co czyni ten pomysł mało efektywnym. Próby stosowania wentylatorów komputerowych w tunelu kabiny nie przyniosły oczekiwanych rezultatów, a ich niska moc może prowadzić do przegrzania silnika. Alternatywą były modyfikacje kanałów powietrznych, np. wykonanie otworu do bagażnika lub zastosowanie dodatkowych turbin, które poprawiały cyrkulację ciepłego powietrza, choć z ograniczonym skutkiem. Ogólnie zaleca się stosowanie oryginalnych dmuchaw o odpowiedniej wydajności dla zapewnienia skutecznego ogrzewania i wentylacji w Maluchu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA