logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja ładowania samochodu elektrycznego 22kW

malpol 21 Maj 2017 11:13 33540 35
Najlepsze odpowiedzi

Jak dobrać przekrój kabla, rodzaj przewodu i zabezpieczenia do domowej instalacji ładowania samochodu elektrycznego 22 kW AC?

Do ładowania AC 22 kW przyjmuje się zwykle obwód trójfazowy 32 A, a jeśli przewód ma iść w tynku, to minimum 5x4 mm², praktyczniej 5x6 mm²; ostateczny dobór zależy od sposobu ułożenia, długości i warunków zwarciowych, więc najlepiej potwierdzić go projektantem lub elektrykiem po oględzinach [#16497236][#20009394] Wyłącznik różnicowoprądowy jest wskazany, nawet jeśli dla gniazd >20 A nie zawsze jest formalnie wymagany, bo ładowanie odbywa się na zewnątrz i użytkownik może mieć kontakt z deszczem, śniegiem lub błotem [#16497236] Do takiego obwodu można użyć gniazda CEE 32A 5P albo stacji/wallboxa z wtykiem Type 2 (Mennekes), ale między siecią a samochodem musi być ładowarka, która komunikuje samochodowi maksymalny prąd poboru [#16497236][#19703487] Co do typu żyły, instalacje wykonuje się zwykle drutem; linka jest droższa, trudniejsza do ułożenia w tynku i nie nadaje się do ziemi, chyba że konkretne warunki uzasadniają jej użycie [#20009394] Jeden z użytkowników podsumował też, że przyszłościowo warto rozważyć przewód 5x10 mm² [#19994199]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
  • #1 16487653
    malpol
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam,
    jestem na etapie budowy instalacji elektrycznej na potrzeby ładowania samochodu elektrycznego Renault Zoe o mocy maksymalnej 22kW, na dzień dzisiejszy trwa remont i muszę dokonać wyboru położenia kabla do tego celu. Czy ktoś z forumowiczów mógłby mi pomóc w kwestii dobrania średnicy i rodzaju takiego kabla? Kable na pewno 5 żyłowy, linka czy drut tego jeszcze nie wiem. Czy mógłby ktoś w jasny sposób obliczyć i przedstawić prądy, napięcia, spadki napięć na całym kablu, poszczególnych żyłach? Jaką grubość kabla nalezy wybrać, jakie zabezpieczenia zastosować w rozdzielnicy - różnicówka, wyłącznik nadprądowy itp. W aucie jest ładowarka typu kameleon, która sama dostosowuje sobie parametry ładowania w zależności od tego czy podłączy się do auta kabel 1 fazowy czy 3 fazowy. Nie jest to ładowarka DC tylko AC o maksymalnej mocy ładowania 22kW i wtyki Type 2 oraz Mennekes. Za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczny.
  • #2 16496383
    malpol
    Poziom 11  
    Nikt nie potrafi pomóc...? Czy raczej nikt nie chce pomóc...?
  • #3 16496405
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3506
    Cytat:
    Czy mógłby ktoś w jasny sposób obliczyć i przedstawić prądy, napięcia, spadki napięć na całym kablu, poszczególnych żyłach? Jaką grubość kabla nalezy wybrać, jakie zabezpieczenia zastosować w rozdzielnicy

Podałeś za mało informacji.
    Jaką moc zamierzasz czerpać z sieci AC ?
    Tego nie napisałeś.
    Kabel, przewód. zabezpieczenia dostosowuje się do planowanego poboru mocy.

Czy twoja sieć dysponuje mocą którą chcesz pobierać ?
    Z sieci nie pobierzesz mocy tyle ile ci się podoba.
    Podejrzewam, że taką mocą nie dysponujesz.
  • #4 16496461
    malpol
    Poziom 11  
    "Czy twoja sieć dysponuje mocą którą chcesz pobierać ?"
    Moc ciągła maksymalna to 22kW przy zasilaniu 3 fazowym 400V. Moc chwilowa może być nieco wyższa.
    "Z sieci nie pobierzesz mocy tyle ile ci się podoba."
    Jestem tego świadom. Moja sieć dysponuje spokojnie 30kW mocy taką umowę mam podpisaną z dystrybutorem energii - moc umowna.
    "Podejrzewam, że taką mocą nie dysponujesz."
    Dysponuję, jeśli trzeba będzie zmienię na wyższą bo do lokalu mogę doprowadzić max. 50kW zmieniając jedynie zabezpieczenia przedlicznikowe.

Auto może pobrać maksymalnie 22kW przy 3 fazach 400V więcej nie ma szans i do tego w miarę jak bateria się ładuje to pobór mocy spada bo taka jest charakterystyka ładowania baterii.

Prośba o pomoc aby w jak najprostszy sposób mi wytłumaczyć dobór grubości kabla i zabezpieczeń nadprądowych i różnicowo-pradowych.
  • #5 16496480
    JohnySpZOO
    Specjalista - Instalacje Elektryczne
    Ocena: 329
    malpol napisał:
    Prośba o pomoc aby w jak najprostszy sposób mi wytłumaczyć dobór grubości kabla i zabezpieczeń nadprądowych i różnicowo-pradowych.
    Proszę: Dobór zabezpieczeń nadprądowych, podłączenie RCD, oraz silnika 220/380 i 380/660 dla początkujących, i nie tylko...

P.S. Nie podajesz nic szczegółowo odnośnie parametrów zasilania/ładowania - te 22kW jest nierealne pod względem zasilania/ładowania pojazdu jakie posiadasz w domu. Może wrzucisz jakąś kartę katalogową, będzie prościej coś Ci powiedzieć.
  • #6 16496502
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 16496837
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3506
    malpol napisał:
    Kolega oczekuje instrukcji jak zaprojektować całą instalację.
    Dobór grubości kabla i .......
    To nie jest zadnie dla amatora. Który na dodatek kompletnie nie ma orientacji.
    Musi kolega zatrudnić projektanta żeby wykonał projekt instalacji.
    Konieczna jest wizja lokalna.
    Tego typu rzeczy projektują osoby z uprawnieniami projektowymi.
    To wyższy "stopień fachowości" niż elektryk.
  • #8 16497236
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ocena: 481
    Kolego malpol, ładowanie EV z mocą 22kW odbywa się typowo z obwodu trójfazowego z zabezpieczeniem 32A. Jeśli kabel dołączony do samochodu ma wtyk Type 2 (Mennekes) to można na końcu tego obwodu zainstalować stosowne gniazdo lub bezpośrednio stację ładowania posiadającą kabel z takim wtykiem, można też zainstalować klasyczne gniazdo CEE 32A 5P i samochód podłączać przez przejściówkę/kabel z taką wtyczką (możliwe, że w komplecie z samochodem taki kabel już jest, jeśli nie to zawsze można dokupić).

Przekrój przewodu będzie już zależał od sposobu ułożenia, długości i warunków zwarciowych w rozdzielnicy, z której będzie wychodził obwód (a te można określić na podstawie pomiarów lub obliczeń (jeśli znane są dokładne parametry sieci i instalacji)). Na chwilę obecną mogę tylko powiedzieć, że jeśli przewód będzie układany w tynku (przyjmując sposób ułożenia C) to z warunku obciążalności długotrwałej będzie to co najmniej 5x4 mm^2, choć biorąc pod uwagę to, że taki przewód pracowałby w zasadzie na granicy obciążalności to warto byłoby przyjąć 5x6 mm^2.

Wyłącznik różnicowoprądowy w obwodzie byłby wskazany, mimo, że dla gniazd >20A niekoniecznie jest wymagany. Chodzi mi tu o warunki, w jakich obsługuje się ładowarkę - użytkownik może mieć do czynienia z deszczem, śniegiem czy błotem.
  • #9 19693651
    Acer24
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    michcio napisał:
    Kolego malpol, ładowanie EV z mocą 22kW odbywa się typowo z obwodu trójfazowego z zabezpieczeniem 32A. Jeśli kabel dołączony do samochodu ma wtyk Type 2 (Mennekes) to można na końcu tego obwodu zainstalować stosowne gniazdo lub bezpośrednio stację ładowania posiadającą kabel z takim wtykiem, można też zainstalować klasyczne gniazdo CEE 32A 5P i samochód podłączać przez przejściówkę/kabel z taką wtyczką (możliwe, że w komplecie z samochodem taki kabel już jest, jeśli nie to zawsze można dokupić).
    ....warto byłoby przyjąć 5x6 mm^2.

Czy ja dobrze rozumiem, że mając "siłę" w garażu 3x32A na kablu 5*10mm2 z typowym gniazdem siłowym CEE 32A 5P mam już niemal stację ładowania pojazdu EV ?
    - a brakuje mi tylko odpowiedniej przejściówki od tego gniazda siłowego do tego obecnego w samochodzie ?
    Pytam się bo widzę, że szaleńcy zmuszą nas prędzej czy później do samochodów elektrycznych, a właśnie wykańczam garaż i mogę jeszcze kabel dołożyć na drugą stronę ściany, bo oczywiście auta robią tak, że każde ma z innej strony ładowanie, z przodu z tyłu z boku...
  • #10 19703487
    michcio
    Specjalista elektryk
    Acer24 napisał:
    Czy ja dobrze rozumiem, że mając "siłę" w garażu 3x32A na kablu 5*10mm2 z typowym gniazdem siłowym CEE 32A 5P mam już niemal stację ładowania pojazdu EV ?
    - a brakuje mi tylko odpowiedniej przejściówki od tego gniazda siłowego do tego obecnego w samochodzie ?

W zasadzie tak.
    Dokładniej, to brakuje jeszcze ładowarki - pomiędzy siecią a samochodem musi być ładowarka, ponieważ prostownik w samochodzie oprócz podłączenia do sieci potrzebuje też połączenia z układami ładowarki m. in. w celu określenia jaki maksymalny prąd może pobrać z sieci (takie parametry sygnalizuje ładowarka).

Jeśli na ścianie jest gniazdo CEE, to można kupić przenośną ładowarkę, która wygląda jak przedłużacz posiadający z jednej strony wtyk CEE, z drugiej gniazdo samochodowe, a na przewodzie jest puszka (ładowarka) z elektroniką. Można też zamiast gniazda CEE (czy to w jego miejsce, czy dodatkowo na osobnym obwodzie) zainstalować ścienną ładowarkę z przewodem zakończonym wtyczką samochodową.

Przewód ładowarki powinien być wystarczająco długi żeby sięgnąć na drugą stronę samochodu, więc to nie powinien być problem.
  • #11 19704293
    wnoto
    Poziom 34  
    Ocena: 744
    Nie kazde auto obsłuzy 3f 22kW. W zasadzie to nieliczne.
    Ale na etapie budowy domu jak najbardziej polecam takie rozwiązanie.
  • #12 19755101
    dawid_t
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Z tańszych tylko ZOE obsługuje 22kW poprzez AC. Wraz z wzrostem pojemności akumulatorów coraz więcej samochodów będzie potraiło pobierać większą moc poprzez ładowarki AC, przede wszystkim 3 fazowe.
    Na pewno warto instalację przygotować pod kątem AC 11-22kW.
  • #13 19784204
    zebulion
    Poziom 11  
    Można od licznika specjalnie ciągnąć instalacje specjalnie pod ładowarkę. Z drugiej strony,teoretycznie, w ciągu trwania drugiej taryfy przy 16A można uzyskać 88kWh a największą bateria w ZOE to 41kWh co odpowiada zasięgowi ponad 300 km.
    Jaki sens kupowanie elektryka przy takich dziennych przebiegach?

Używam dwóch "ładowarek": dwufazowej EVTUN która teoretycznie poda ponad 20A jedną fazą i trójfazowego Zencara.
    Obie ustawione na najmniejszy prąd 6A a i tak auta na rano są naładowane.
  • #14 19784245
    wnoto
    Poziom 34  
    Dużo zależy od tego ile docelowo będzie elektryków w rodzinie. Nierzadko w rodzinach są już 3 samochody. i wszystkie trzeba naładować. A czasami ktoś znajomy wpadnie i warto mu użyczyć szybko prądu ... szczególnie taniego.
    Tym bardziej że rózniaca w cenie instalacji jest niewielka.
  • #15 19789099
    Jacek Rutkowski
    Poziom 28  
    Ocena: 274
    Mnie zastanawia kiedy okaże się że cała sieć padnie przy wzroście ilości elektryków. Kolega ma przydział 50kW ale energetyka nie ma takiej mocy dla każdego domu. Jest coś takiego jak współczynnik jednoczesności i zwykle jest on 0,2 -0,5 w domach przyjmowany wg mojej wiedzy a tutaj mamy sztywno 1 przez cała noc a jeszcze pompy ciepła w okolicy na pewno się znajdą...
  • #16 19789276
    michcio
    Specjalista elektryk
    W praktyce nikt nie będzie ładował samochodu pełną mocą każdego dnia (nocy), bo nie ma takiej potrzeby. Przeciętna osobówka w Polsce pokonuje 8000km rocznie, czyli ledwo 22km dziennie. Przyjmując przeciętne zużycie elektryka na poziomie 20kWh/100km Kowalskiemu potrzeba 4,5kWh dziennie, co można dostarczyć do samochodu ładując baterię mocą 4,5kW przez zaledwie godzinę, a rozkładając to na całą noc ładowanie można zredukować do ledwo kilkuset watów. Oczywiście po uwzględnieniu strat i sprawności ładowania ta moc będzie trochę większa, ale nadal nie będą to wielkie liczby.
    Nawet jeśli komuś potrzeba ładowania mocą 11kW czy 22kW przez kilka godzin dziennie, to statystycznie kilku sąsiadom wystarczy zrobić to raz na dwa tygodnie. Na większej próbie (np. kilkudziesięciu odbiorcach danej stacji trafo) pobór mocy związany z EV powinien uśrednić się do jakichś sensownych, możliwych do ogarnięcia wartości. Do tego takie ładowanie odbywać się będzie najprawdopodobniej niemal wyłącznie w nocy, kiedy sieć obciążona jest w niewielkim stopniu.
  • #17 19789427
    Jacek Rutkowski
    Poziom 28  
    Właśnie obawiam się czy tej mocy naprawdę tak mało potrzeba bo Ci co mają pompy ciepła lub bezpośrednio grzeją prądem też liczą na 2 taryfę chyba a szczególnie w mroźne noce może być z tym problem. Wiem że zakłady zwykle mnej w nocy pobierają ale obawalaim się czy te prafo dla osiedli mieszkalnych dadzą radę bo to one głównie będą wtedy obciążone a nie te większe z przemysłu. Dawniej w nocy obciążenie było minimalne a teraz gdy wychodzą dość spore moce szczególnie na PC do CO i właśnie ładowanie aut. Ponad to od kilku osób już słyszałem że elektryki kupuje się żeby dużo jeździć ponad 50000 km rocznie bo wtedy się opłaca że względu na ok 2 razy wyższa cenę zakupu od tradycyjnego auta. Dla 10 czy 20km dziennie nie zwroci się zakup w sensownym czasie...
  • #18 19795104
    wnoto
    Poziom 34  
    Jacek Rutkowski napisał:
    Dawniej w nocy obciążenie było minimalne a teraz gdy wychodzą dość spore moce szczególnie na PC do CO

Niestety ale chyba nie znasz i powielasz mity.
    Wiesz jak działa PC i jakie moce pobiera ? wiesz co jest SCOP i do jakich domów warto stosować PC ?

Dodano po 5 [minuty]:

Jacek Rutkowski napisał:
    Ponad to od kilku osób już słyszałem że elektryki kupuje się żeby dużo jeździć ponad 50000 km rocznie bo wtedy się opłaca że względu na ok 2 razy wyższa cenę zakupu od tradycyjnego auta. Dla 10 czy 20km dziennie nie zwróci się zakup w sensownym czasie...

oj.... a wystarczy tylko policzyć zamiast straszyć.
    50 000 km to licząc 250 dni roboczych w roku około 200km dziennie.
    200km to ok 40kWh które trzeba uzupełnić. To 10 godzin (nocnego ładowania) po 4 kW - przyjmuje się że domki maja najczęściej moc umowna 12kW. To tak sporo ?
    Czyli znowu kolejny mit :(
  • #19 19795163
    Jacek Rutkowski
    Poziom 28  
    Do tego pompa ciepła kolejne 2-4 kW i jeszcze 2 auta w gospodarstwie po kolejne 1-2kW i nadal nie ma z tym problemu? Jeśli tak jest to ok. Tyle że jak pomyślę o całych wsiach ci przed świętami brakło prądu bo wszyscy piekli to nie jestem już taki spokojny. Może masz bardziej aktualne dane od moich o polskiej energetyce. Nie wierzę że moc umowna dla wszystkich ZE zapewni naraz.
  • #20 19795179
    wnoto
    Poziom 34  
    Nawet solidne Banki gdy wszyscy do nich przyjdą po gotówkę to jej nie mają.
    O czym Ty mówisz ?
    Przecież Ty szukasz na siłę problemów.

Jeśli mam mieć 2 samochody elektryczne i PC to po pierwsze:
    1. Montuje dodatkowe PV (o ile to dom i mam miejsce)
    2. Zwiększam moc ze tych wskazanych 12 do może 20kW.

Nie rozpatrujmy problemów energetyki przez przykład wsi na zadupiu gdzie nikt nawet nie myśli o aucie nowym a co dopiero elektrycznym. Te sieci powstawały w latach 80tych a może i wcześniej. I się ja kiedyś wyremontuje i będzie OK.

Dodano po 2 [minuty]:

Zastanw się sam czy gdybyś był włascicielem sieci energetycznej to bys chciał zapewniać aby wszyscy mogli korzystać z niej w 100% . To zastanów sie jak grube musiałyby być kable i czy 90 zł za 1kW mocy przyłączeniowej pokrywa koszty jej instalacji.

Myslisz że jak Orange instaluje tyle światłowodów w kraju to ma na wyjściu z Polski te 600Mbit x ilość użytkowników ? Jakikolwiek kraj, dostawca ?
  • #21 19795432
    Jacek Rutkowski
    Poziom 28  
    Ja jestem świadom że nikt nie zakłada współczynnika jednoczesności 1 i tu jest problem przechodzenia na PV i PC przez wiele gospodarstw domowych i to nie tylko na wsi ale i miastach gdzie znów masz 100 aut pod 1 blokiem. Tam też zapewnisz że wszyscy nie będą chcieć się ładować i to pelna mocą skoro ma tylko jedno swoje auto i ma w nosie innych? Naprawdę ja nie szukam problemów tylko widzę problem Black outu w zimę i to na długo jeśli naprawdę mróz przyciśnie i będą problemy z dotarciem ekip remontowych.
  • #22 19795474
    KonradGatek
    Poziom 30  
    wnoto napisał:

Po trzecie, produkujesz latem, kiedy wszyscy we wsi z PV produkują w tym samym momencie.
    Po czwarte, pobierasz na jesień/zimę/wiosnę z węgla.
    Jak się magazynuje "prąd" przez pół roku? A tak:
    Na pytanie: co dzieje się z nadwyżką energii wyprodukowanej przez cały rok w fotowoltaice? Blisko 14 proc respondentów odpowiedziało, że nie wie, a 22 proc. uważa, że nadwyżka trafia do magazynu energii.
    Inna wiedza ludowa jest tu: https://www.elektro.info.pl/artykul/najnowsze...auron-przeprowadzil-badania-wsrod-prosumentow
    wnoto napisał:
    Myslisz że jak Orange instaluje tyle światłowodów w kraju to ma na wyjściu z Polski te 600Mbit x ilość użytkowników ? Jakikolwiek kraj, dostawca ?

A słońce to świeci raz nad jednym domkiem we wsi, raz nad drugim, żeby ten zastosowany współczynnik jednoczesności z lat 80-tych był taki, jak założył projektant (np. 0,4)?
  • #23 19795502
    Jacek Rutkowski
    Poziom 28  
    Z panelami już jest problem bo miejscami przekracza się już 270VAC w sieci i falowniki się wyłączają a warystory na 270VAC też w sprzętach adg się wypalają a nawet w modułach fibaro... Tylko że falowniki się wyłącza A ładowarki pewnie do ok 100VAC będą próbować ładować coraz więcej prądu biorąc. Telewizory itp też do ok 90VAC będą chciały działać...
  • #24 19795524
    KonradGatek
    Poziom 30  
    Jacek Rutkowski napisał:
    Z panelami już jest problem

wnoto napisał:
    O czym Ty mówisz ? Przecież Ty szukasz na siłę problemów.

wnoto napisał:
    I się ja kiedyś wyremontuje i będzie OK.
  • #25 19796646
    wnoto
    Poziom 34  
    Jacek Rutkowski napisał:
    i miastach gdzie znów masz 100 aut pod 1 blokiem. Tam też zapewnisz że wszyscy nie będą chcieć się ładować i to pelna mocą skoro ma tylko jedno swoje auto i ma w nosie innych?

A pamiętasz czasy gdy tylko czasami w domu był jeden telewizor ?
    Czego ty się spodziewałeś że sieć zawsze wszystko przyjmie. Na to potrzeba czasu.
    Ja od dawna piszę że eneretyka za tanio wycenia moc. Nie szanujemy jej. z sekundy na sekundę oczekujemy 20kW od ręki. a czesto wystarczy 10kW przez 2x dłuższy czas.

dla takiego przykładowego bloku trzeba postawić nowe trafo aby obsluzyć te samochody. W miejsce np. stacji paliw -> już niepotrzebnej :)

A teraz pytanie - kiedy w Polsce będzie pierwszy blok ze 100 miejscami do ładowania ?

Dodano po 1 [minuty]:

Jacek Rutkowski napisał:
    panelami już jest problem bo miejscami przekracza się już 270VAC w sieci i falowniki się wyłączają a warystory na 270VAC

Takiego napięcia nie powinno być w sieci. Z tego co wiem to max to 253V. Czyżby już jakieś nowe normy obowiązywały ?

Dodano po 3 [minuty]:

KonradGatek napisał:
    wnoto napisał:

Po trzecie, produkujesz latem, kiedy wszyscy we wsi z PV produkują w tym samym momencie.
    Po czwarte, pobierasz na jesień/zimę/wiosnę z węgla.
    Jak się magazynuje "prąd" przez pół roku? A tak:
    Na pytanie: co dzieje się z nadwyżką energii wyprodukowanej przez cały rok w fotowoltaice? Blisko 14 proc respondentów odpowiedziało, że nie wie, a 22 proc. uważa, że nadwyżka trafia do magazynu energii.

Braki wiedzy mamy w wielu obszarach. Bo za dużo czasu poświecamy polityce.
    A jaki jest problem że w tej wsi produkuja i im się wyłacza ? Niech mają pretensje do instalatora że nie robił pomiarów, sprawdzenia tylko sprzedał im gniota.
    Jest za duzo prądu to sie instalacje wyłaczają automatycznie. Trzeba zgłosić do energetyki i czekać.

Dodano po 2 [minuty]:

KonradGatek napisał:
    Jacek Rutkowski napisał:
    Z panelami już jest problem

wnoto napisał:
    O czym Ty mówisz ? Przecież Ty szukasz na siłę problemów.

wnoto napisał:
    I się ja kiedyś wyremontuje i będzie OK.

Tak to jest problem na siłę. Pokaz mi dostawcę prądu co w 100% jest w stanie zapewnić przepustowość dla wszystkich.

I druga sprawa ... ilu takich poszkodowanych jest ? 10-20 tys ? na 800 tys prosumentów ?
    ... "Przecież Ty szukasz na siłę problemów"

Dodano po 2 [minuty]:

Jacek Rutkowski napisał:
    Tylko że falowniki się wyłącza A ładowarki pewnie do ok 100VAC będą próbować ładować coraz więcej prądu biorąc.
    Pamiętaj że wtedy ampery rosną a są pewne ograniczenia w ładowarkach. Nawet ciepło je wyłaczy.

docelowo auta elektryczny beda tez stabilizowąły sieć. W przypadku nagłego poboru będą w stanie oddać chwilowo prad do sieciaby hą wspomóc.
    Ale to trzeba myśleć poztywnie a nie szukać tylko problemów. Problemy należy rozwiązywać :)
  • #26 19796747
    Jacek Rutkowski
    Poziom 28  
    wnoto napisał:
    Jacek Rutkowski napisał:
    panelami już jest problem bo miejscami przekracza się już 270VAC w sieci i falowniki się wyłączają a warystory na 270VAC

Takiego napięcia nie powinno być w sieci. Z tego co wiem to max to 253V. Czyżby już jakieś nowe normy obowiązywały ?

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3120890.html
  • #27 19796771
    KonradGatek
    Poziom 30  
    wnoto napisał:
    A jaki jest problem że w tej wsi produkuja i im się wyłacza ? Niech mają pretensje do instalatora że nie robił pomiarów, sprawdzenia tylko sprzedał im gniota.
    Jest za duzo prądu to sie instalacje wyłaczają automatycznie. Trzeba zgłosić do energetyki i czekać.

Na nie szukam problemów na siłę. A jaki jest problem że w tym mieście pobierają i im się wyłacza samochody? Jest za mało prądu to sie instalacje wyłaczają automatycznie. Trzeba zgłosić do energetyki i czekać.
  • #28 19796992
    wnoto
    Poziom 34  
    Ale dokładnie tak. Jak nie będzie prądu to trzeba będzie poczekać z jazda samochodem. Może skorzystać z autobusu.
    Ale to nie jest problem. To wyjątek obecnie. Problem to będzie jak takich przypadków będzie naprawdę sporo.
  • #29 19797052
    Jacek Rutkowski
    Poziom 28  
    Problem będzie jak zabraknie prądu dla tramwajów w mieście bo auta się ładować będą:) Wtedy i sygnalizacja padnie na skrzyżowaniach i oświetlenie w nocy co może być dość drastyczne połączone z ciemnościami w mieszkaniach... Rano będzie jeszcze gorzej bo każdy będzie chciał się podładować a skrzyżowania zablokowane znów nie pomogą...
    To taka mała wizja tego co może się stać z powodu przestarzałej niewydolnej do potrzeb instalacji elektrycznej.
    PV daja prąd w dzień a ładować chcemy w nocy a nawet za pół roku w zimę..
  • #30 19797442
    wnoto
    Poziom 34  
    PV to tylko jedno z rozwiązań. W przypadku braków prądu PSE ma naprawdę kilka mechanizmów aby nie doszło do załamania systemu. Nie tak łatwo doprowadzić do blackoutu.
    W zimie są muszą działać elektrociepłownie. Oby było ich najwięcej a nie ciepłowni które "marnotrawią" surowiec tylko na ogrzewanie bez produkcji prądu. W zimie generalnie nie powinno być źle - obecna sytuacja to zlepek kilku zdarzeń. I mam nadzieję wyjątek od reguły.

Przykładowo u mnie mam 12kW mocy. I około 10kWh zużycia dziennego. W niecałą godzinę mogę to ściągnąć. A pozostałe 23h cała siec do mnie sie marnuje :)
    Trzeba tak rozłożyć pobór prądu żeby spiął się z podażą. Już sa ułomne taryfy G12. Docelowo będą dynamiczne. Jak będzie mało prądu w sieci to będzie drogi i automatycznie pobór prądu spada.

Dodano po 2 [minuty]:

Jacek Rutkowski napisał:
    z powodu przestarzałej niewydolnej do potrzeb instalacji elektrycznej

Ktos musi za to zapłacić. Obecnie będa płacić firmy, bo indywidualni maj sterowane przez rząd.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje instalację ładowania samochodu elektrycznego Renault Zoe o mocy 22kW. Poszukuje informacji na temat doboru średnicy i rodzaju kabla (5 żyłowy, linka czy drut) oraz zabezpieczeń (różnicówka, wyłącznik nadprądowy). W odpowiedziach podkreślono, że kluczowe jest dostosowanie parametrów instalacji do mocy zasilania, która w jego przypadku wynosi 30kW. Zaleca się użycie przewodu o przekroju co najmniej 5x4 mm², a także zainstalowanie gniazda CEE 32A lub stacji ładowania z wtykiem Type 2 (Mennekes). Wskazano również na konieczność zatrudnienia projektanta do wykonania projektu instalacji, ze względu na złożoność zagadnienia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA