logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Scania 4 - Ubytek powietrza przy odpuszczaniu gazu podczas jazdy

maxtor1234 21 Maj 2017 21:43 3624 7
REKLAMA
  • #1 16488845
    maxtor1234
    Poziom 12  
    Ocena: 83
    Witajcie mam problem ostatnio gdy jechałem na pełno po odpuszczeniu gazu zaczęło uciekać powietrze na wskaźnikach schodziło odrazu do 6 bar ,gdy samochód stoi w miejscu nic nigdzie nie syczy A gdy jedzie z prędkością około 30km/h i sie odpuści gazu odrazu syczy.
    Gdy silnik wyłączony nigdzie nic nie słychać.
    Raz się robiło jak sprzęgło sie nacisło Ale siłownik sprzęgła sprawdzony jest ok.
    Gdy samochód jest pusty nie słychać nic to chyba ubytku nie ma.
    Dodam że syczy gdzieś od strony kierowcy a gdzie to nie wiem bo sprawdzić nie mogę.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16488933
    klika60
    Poziom 16  
    Ocena: 277
    Sprawdź instalację pneumatyczną na hamulec wydechowy prawdopodobnie tam coś jest nie tak
  • REKLAMA
  • #4 16488965
    maxtor1234
    Poziom 12  
    @marianm68 sprężarka jest dobra bo odrazu dobija a ubytek mocno słychać tylko nie wiem gdzie .
    Sprawdzę jutro gdzieś obok tego słownika wydechowego Ale raczej to nie to bo nigdy nie używam.
  • REKLAMA
  • #5 16489002
    saron22
    Specjalista - Samochody Ciężarowe
    Ocena: 1595
    maxtor1234 napisał:
    Dodam że syczy gdzieś od strony kierowcy a gdzie to nie wiem bo sprawdzić nie mogę.

Powiem szczerze: za to zdanie ten post powinien już dawno polecieć do kosza... Co to znaczy, że nie możesz sprawdzić?? Podnieś kabinę, odpal auto i szukaj ubytków powietrza oragnoleptycznie. Od sprężarki poprzez "pecionkę", chłodnicę powietrza, osuszacz, zawór zabezpieczający i reszta układu. Zwróć szczególną uwagę na siłownik od hamulca górskiego oraz przewód idący do niego.
  • #6 16489161
    BanTir
    Poziom 15  
    Ocena: 114
    Jeśli nie słyszysz na postoju to ja stawiam siłowniki hamulcowe. Spuść ręczny i wtedy słuchaj.
  • #7 16490770
    Cobrat
    Poziom 22  
    Ocena: 499
    Pewnie autorowi podstawą osuszacza "wali", no ale przecież za niego przez internet tego nie sprawdzimy ;)
  • #8 16494586
    maxtor1234
    Poziom 12  
    Z podstawy osuszacza na postoju lekko syczy
    siłownik od górskiego jest ok
    Wtedy gdy jechałem mocno zaczeło syczec po odpuszczeniu gazu teraz sie to przestało robić wiec może zawór się zacinał albo coś i z tego syczało?>

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z ubytkiem powietrza w pojeździe Scania 4, który występuje podczas jazdy po odpuszczeniu gazu, co objawia się spadkiem ciśnienia do 6 bar. Na postoju nie słychać żadnych dźwięków, co sugeruje, że problem może być związany z układem pneumatycznym. Użytkownicy sugerują sprawdzenie sprężarki, instalacji pneumatycznej, siłowników hamulcowych oraz osuszacza. W późniejszych wiadomościach autor zauważa, że dźwięk syczenia ustąpił, co może wskazywać na zacięcie zaworu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA