logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyznaczyć moment odkręcania śrub z różnymi zabezpieczeniami?

Lleesiu 31 Maj 2017 16:51 2994 5
REKLAMA
  • #1 16504841
    Lleesiu
    Poziom 1  
    Witam,
    jako, że to właśnie mechanicy używają kluczy dynamometrycznych, pozwoliłem sobie napisać w temacie Samochody Mechanika. Mam do napisania pracę na studia w temacie Zabezpieczenia połączeń gwintowych przed odkręcaniem. Chodzi o doświadczenie, w którym kluczem dynamometrycznym dokręcam różne rozmiary śrub momentami podanymi w normie i zabezpieczam je przed odkręcaniem np. podkładką sprężystą, ząbkowaną, kontrą, samohamującą itd. Mam wyznaczyć moment odkręcania takich połączeń. Jednak kluczem dynamometrycznym tego nie zrobię, ponieważ każda próba odkręcenia (zaczynając próbę zaniżonym momentem odkręcania) kończy się pyknięciem+ minimalnym odkręceniem. To przekłada się na rezultaty końcowe i daje zupełnie nieracjonalne wyniki. Najlepiej byłoby użyć czegoś, co stale zwiększałoby moment, aż do chwili odkręcenia śruby. Bardo proszę o pomysły.

Patryk
  • REKLAMA
  • #2 16504856
    Dziarski Hank
    Poziom 34  
    Ocena: 931
    Dźwignia+siłomierz sprężynowy?
  • REKLAMA
  • #3 16504873
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1656
    Obawiam się, że konieczne zastosowanie poważnego laboratorium. Mamy do czynienia z dwoma rodzajami tarcia: statycznym i dynamicznym. Podstawowa zasada fizyki nie rozróżni ich. Tak więc konieczne bardzo drobiazgowe pomiary i trochę całek.
  • REKLAMA
  • #4 16505393
    Mad Max
    Poziom 23  
    Ocena: 156
    Zmienić narzędzie na prostsze - klucz dynamometryczny wychylny. Dokładność powinna być wystarczająca. No chyba, że potrzebujesz wyniki z dokładnością do kilku Nm.
  • REKLAMA
  • #5 16506570
    dizba
    Poziom 33  
    Ocena: 805
    Bardzo proste. Bierzesz kawałek mela, wiercisz 10 otworów i je gwintujesz np M10.
    Przykręcasz 10 śrub momentem 100 Nm.
    Odkręcasz po kolei śruby zwiększając moment co 10 Nm.
    Wnioski chyba już sam wyciągniesz ?
REKLAMA