logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LE32R71B - Brak obrazu, naprawa T-Con V320B1-L01-C

criter 03 Cze 2017 21:57 5214 6
REKLAMA
  • #1 16510552
    criter
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam,
    zgodnie z informacjami w necie chcę spróbować wpierw naprawić, a potem dopiero wymienić T-CON'a.
    Mam V320B1-L01-C czyli matrycę V320B1-L01
    Problem w tym że potrzebuję od Was dwóch informacji:
    - jaki to package stabilizatora NIKOS L1117DG - dobrze widzę że to TO-252?

- jaki to typ wtyczki? przy wyjmowaniu urwałem zaczep boczny, ale nie wiem co to za wtyczka...

dzięki
  • REKLAMA
  • #2 16511003
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    criter napisał:
    - jaki to package stabilizatora NIKOS L1117DG - dobrze widzę że to TO-252?

A masz jakąś linijkę pod ręką? ;)
    A czy to, że tam i inne obudowy pasują, nie jest czasami widoczne? ;)
    criter napisał:
    - jaki to typ wtyczki? przy wyjmowaniu urwałem zaczep boczny, ale nie wiem co to za wtyczka...

criter napisał:
    chcę spróbować wpierw naprawić

Kup w takim razie uszkodzony moduł z takim złączem. Będzie szybciej. ;)

No i jeszcze na koniec, a może na początek, powiedz, po co chcesz wymieniać (jak rozumiem) ten akurat stabilizator.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 16511362
    mirex
    Poziom 43  
    criter napisał:
    Czemu ten stabilizator? tutaj jest wyjaśnienie

Ale objawy jeszcze o niczym nie świadczą.
    Objawy takie same, a przyczyna leżeć może całkiem gdzie indziej. Może więc choć odrobina diagnostyki? ;)
  • #5 16511381
    criter
    Poziom 11  
    Jako nowicjusz w naprawie TV prosiłbym o jakieś wskazówki.
    Po prostu założyłem iż te same objawy są spowodowane tą samą usterką, zresztą innych postów z tym problemem nie znalazłem.
  • REKLAMA
  • #6 16511448
    mirex
    Poziom 43  
    criter napisał:
    Jako nowicjusz w naprawie TV prosiłbym o jakieś wskazówki.

No przecież dałem wskazówki!
    mirex napisał:
    Może więc choć odrobina diagnostyki? ;)

Tak trudno sobie uzmysłowić, co to znaczy? No cóż ... skoro tak stawiasz sprawę, to niech ci będzie ... POMIARY!
    criter napisał:
    Po prostu założyłem iż te same objawy są spowodowane tą samą usterką

A jeśli wymienisz i nic się zmieni, to TV wyrzucisz, bo .... innych rzeczy na forum nie wyczytałeś? Czy uruchomisz myślenie?
    Jaki jest sens usiłowania naprawiania czegoś, gdy się nie ma ani podstaw teoretycznych w danej dziedzinie, ani wiedzy "jak to działa"?
    Przecież masz jakieś talenty. Rozwijaj je. Zarabiaj na nich, aby stać cię było na zapłacenie tym, którzy posiadają to, czego ty nie masz.
    I nie nazywaj się nowicjuszem w naprawie TV. :) Bo to sugeruje, że inne sprawy elektroniczne ogarniasz, a tymczasem absolutnie nic tutaj na to nie wskazuje. ;)
  • #7 16779224
    criter
    Poziom 11  
    Udało się, co prawda wymieniłem T-Con, bo w dobrej cenie był u chińczyka, a nie bawiłem się w naprawę...
    Po wymianie działa, jak długo tego nikt nie wie ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik z problemem braku obrazu w telewizorze LE32R71B postanowił spróbować naprawić T-Con V320B1-L01-C, zanim zdecyduje się na jego wymianę. Zadał pytania dotyczące stabilizatora NIKOS L1117DG oraz typu wtyczki, którą uszkodził podczas demontażu. Odpowiedzi na forum sugerowały, aby przeprowadzić diagnostykę przed wymianą komponentów, jednak użytkownik ostatecznie zdecydował się na wymianę T-Con, który kupił w korzystnej cenie. Po wymianie telewizor działa, ale nie wiadomo, jak długo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA