logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 8.1/64 - wyłączyć kontrolę podpisu cyfrowego

MM2X 07 Cze 2017 17:52 6693 5
  • #1 16517401
    MM2X
    Poziom 26  
    Ocena: 618
    Wgrałem na laptopie (Asus R556L-W8.1/64) program do diagnostyki samochodowej VCDS, który wcześniej chodził na W7/64. Nie mogę zainstalować sterowników, bo chyba nie są podpisane cyfrowo. Doczytałem w necie, że w takim przypadku należy wyłączyć kontrolę podpisu cyfrowego.
    1/. Jak to zrobić?
    2/. Czy po instalacji sterowników z powrotem należy włączyć tę kontrolę.
    3/. Czy wyłączanie/załączanie tej kontroli ma wpływ na wcześniej zainstalowane programy?
  • Pomocny post
    #2 16517430
    oun
    Poziom 22  
    Ocena: 96
    1. Link
    2. Dla bezpieczeństwa powinno się ale nie trzeba.
    3. Nie ma wpływu o ile własnie co zainstalowany sterownik (bez podpisu) na nie nie wpływa.
  • #3 16517470
    MM2X
    Poziom 26  
    Znalazłem wcześniej tę instrukcję i doszedłem do ekranu, gdzie klawiszem F7 powinno się zaznaczyć "wyłącz wymuszanie" i niestety nie mogę tego zaznaczyć. Jakby nie działał klawisz/e funkcyjne poprzez przycisk fn jak też przez panel sterowania nie da się nić zainicjować/zmienić, panel sterowania -->sprzęt i dźwięk-->centrum mobilności...i nie mam opcji "dopasuj często używane ustawienia" :(

Działają mi opcje np. włączania/wyłącz głośnik poprzez fn+F10 fn+F12 ale same F7 nie działa:(, czytam w necie, ze trzeba coś zmienić w biosie.
  • Pomocny post
    #5 16517644
    oun
    Poziom 22  
    Ocena: 96
    Menu start/Uruchom/cmd i enter.
    W konsoli :
    Cytat:
    bcdedit /set nointegritychecks ON

i aby włączyć instalowanie podpisanych sterowników:
    Cytat:
    bcdedit /set nointegritychecks OFF

Po zmianie restart komputera
  • #6 16517713
    MM2X
    Poziom 26  
    Dzięki bardzo koledzy, udało mi się wg 1-szej instrukcji, podłączyłem klawiaturę zewnętrzną i uzyskałem opcję F7, zainstalowałem sterowniki i program chodzi, przed chwilą wróciłem z garażu i wszystko "czyta" a aucie :).

Zostaje tylko to, czy z powrotem włączyć kontrolę podpisu cyfrowego?, zapewne wg tej samej instrukcji.
    Jeszcze raz dzięki za poświęcony czas.
REKLAMA