logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Multiswitch Televes 9x9x8 - spadek sygnału FM, UHF i VHF po podłączeniu

jojoro 09 Cze 2017 07:42 2301 6
REKLAMA
  • #1 16520254
    jojoro
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Posiadam Multiswitch Opticum OMS 9/8 czyli jak mniemałem takie coś tylko trochę lepszego od szrotu. Ciągle były z nim jakieś problemy - a to nie przepuszczał różnych częstotliwości satelitarnych na różnych wyjściach (losowo), a to nagle zmieniał poziomy sygnału itp.
    Pomyślałem sobie, że w końcu zrobię porządek i kupię sprzęt klasy trochę wyższej jak na zastosowanie domowe - Televes kaskadowy 9x9x8.
    Jakież było dziś moje zaskoczenie gdy po podłączeniu nowego sprzętu poziom sygnału FM (sumowanego zwrotnicą firmy Waldi) spadł na oko o 50% (na wielu stacjach które miałem w czystym stereo teraz same szumy), UHF - strata ze 30%, VHF brak odbioru.
    Nie mam miernika, ale nie jest mi on potrzebny aby stwierdzić, że cały tor zsumowanej na zwrotnicy naziemnej wytłumiony.
    Nic nie kombinowałem z kablami - Televes T100 cu/cu z wtyczkami samokompresyjnymi cablecon. Poziom sygnału SAT nie uległ żadnej zmianie (może siła spadła o kilka procent (zazwyczaj miałem 99% teraz 90-95%).
    Czy ten multiswitch jest serio taki denny szczególnie w zakresie anten naziemnych?
    W tej chwili jestem załamany, kasa w błoto. Mam nadzieję że sprzedawca przyjmie zwrot.
    Żeby nie było pożyczyłem sobie na chwilę od znajomego jakiś inny tani multlswitch Wavefronter chyba - wszystko śmiga 100/100.

Naziemna instalacja antenowa to anteny pasywne z dużym zyskiem - FM to potwór AR9/CCIR/UKF-FM, UKF to dipolowski odpowiednik ATX 91.
  • REKLAMA
  • #2 16520352
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2646
    A z jakiej paki zamiast zwykłego 9x8 wsadzasz kaskadę ? Nie wykorzystane wyjścia pewnie wiszą nie obciążone. Ja wsadził bym tam MRS-908 i porządnie sprawdził konwerter .
  • REKLAMA
  • #3 16520365
    jojoro
    Poziom 12  
    Ten multiswitch jest kaskadowy/końcowy. Za pomocą mikroprzełącznika wybiera się tryb pracy. Celowo wybrałem takie rozwiązanie ze względu na możliwość późniejszej rozbudowy.
    no i co ma konwerter do naziemnej? Tak jak napisałem - sygnał z satelity nie jest problemem. Poziom zbliżony do poprzedniego multisiwtcha.
  • REKLAMA
  • #4 16520374
    spinacz
    Poziom 42  
    Widocznie ten sprzęt ma spore tłumienie w torze naziemnej i musisz wrzucić wzmacniacz, może leciałeś na granicy sygnału i na starym było ok.
  • #5 16520791
    jojoro
    Poziom 12  
    To może na wyjściu zwrotnicy FM/UHF podepnę przedwzmacniacz "rurkowy" (na kabel) i zobaczę czy będzie jakiś efekt. W mojej mieścinie jest tylko "digitsat dl20" ale powiniennem mieć po tym jakąś orientację.
  • #6 16520837
    spinacz
    Poziom 42  
    No to wrzuć tą rurkę i zobacz, tylko sprawdź czy tym multi zasilisz przedwzmacniacz.
  • REKLAMA
  • #7 16522996
    jojoro
    Poziom 12  
    No niestety. Z tą rurką jeszcze gorzej. Ten multi nie zasili przedwzmacniacza, ale podłączyłem normalnie do zasilacza antenowego 12V z separatorem i jedyne co uzyskałem to jeszcze większy spadek poziomu sygnału - o kolejne 30%.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z multiswitchem Televes 9x9x8, który po podłączeniu spowodował znaczny spadek sygnału FM, UHF i VHF. Wcześniej korzystał z multiswitcha Opticum OMS 9/8, który również miał problemy z przepuszczaniem sygnałów. Po wymianie na Televes, sygnał FM spadł o 50%, UHF o 30%, a VHF przestał być odbierany. Użytkownik nie zauważył zmian w sygnale SAT. W odpowiedziach sugerowano, że nowy sprzęt może mieć wysokie tłumienie i zalecano dodanie wzmacniacza. Próby z przedwzmacniaczem nie przyniosły poprawy, a sygnał jeszcze bardziej się osłabił.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA