logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Huawei P8 lite - Po zalaniu nie działa dotyk

zbyszek100 09 Cze 2017 16:55 22164 7
REKLAMA
  • #1 16520987
    zbyszek100
    Poziom 18  
    Ocena: 207
    Witam, dzisiaj na ułamek sekundy wpadł mi do wąskiego naczynia Huawei P8 lite od strony słuchawek - jacka. Zanurzył się do połowy. Nie działa raczej tylko dotyk, odbieram smsy, można do mnie dzwonić, aktualizacje się pobierają, widzę pobór internetu, itp. Baterie mam wbudowaną, odczepiłem tylko tylną klapkę. Nawet nie mogę wyłączyć telefonu, jedynie przez przyciski boczne uruchomić ponownie. Za jakiś czas padnie bateria. Mija już jakieś 5h, póki co schnie. Mogę zrobić coś więcej niż czekać aż wyschnie?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16521373
    zbyszek100
    Poziom 18  
    Rozkręciłem go na części pierwsze, odczepiłem taśmę od digitizera, po 2h złączyłem i działa. Nie przemywałem jednak żadnym alkoholem. Dla bezpieczeństwa jeszcze na noc go zostawię i jutro go skręce. Teraz pytanie czy kupić i zrobić mu kąpiel w alkoholu izopropylowym?
  • REKLAMA
  • #4 16521544
    nutergsm
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1665
    Jeżeli wszystko ładnie odparuje to niekoniecznie. Zależy jeszcze jaka to ciecz była?
  • REKLAMA
  • #5 16524052
    zbyszek100
    Poziom 18  
    Usterka wróciła. Wydaje mi się, że to coś z czujnikiem światła, bo raz, że nie reąguje czy ciemno czy jasno, świeci tak samo, a dwa, że jak odblokowuje telefon bocznym przyciskiem to najpierw zaświeca ciemniej i wskakuje na ton jaśniej. Generalnie jak ściemniam ekran przy zafajkowanym czujniku światła to też się nie ściemnia, podjaśnia..
  • #6 16776410
    sagem90
    Poziom 17  
    Ocena: 85
    Witam, może nie po zalaniu ale również nie działa dotyk. Które układy są odpowiedzialne za działanie dotyku w tym telefonie?
  • #7 18230979
    sagem90
    Poziom 17  
    Ocena: 85
    Podbijam, po zalaniu telefon dotyk nie działa. Podstawiony drugi sprawny, gniazdo przelutowane. Nadal nie działa.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z telefonem Huawei P8 lite, który został zalany, co spowodowało, że dotyk przestał działać, mimo że inne funkcje, takie jak odbieranie połączeń i SMS-ów, działały poprawnie. Po rozkręceniu telefonu i odłączeniu taśmy od digitizera, dotyk zaczął działać, jednak po pewnym czasie usterka powróciła. Użytkownik zauważył problemy z czujnikiem światła, który nie reagował na zmiany oświetlenia. Inni uczestnicy dyskusji sugerowali czyszczenie płyty głównej izopropanolem oraz pytali o układy odpowiedzialne za działanie dotyku. Problemy z dotykiem po zalaniu były również zgłaszane przez innych użytkowników, którzy próbowali różnych rozwiązań, w tym przelutowania gniazda.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA