logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Suzuki Liana 2004 1.6 - Niskie napięcie ładowania po wymianie alternatora

BULION_69 11 Cze 2017 18:11 2226 15
REKLAMA
  • #1 16524318
    BULION_69
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam. Od jakiegoś czasu mam problem z ładowaniem akumulatora w Suzuki Lianie z 2004r 1.6 benzyna. Wymieniłem akumulator na nowy, wymieniłem alternator na również nowy i w dalszym ciągu są problemy. Gdy rozpocząłem pomiary po wymianie alternatora wskaźnik pokazywał 12,4V przy zgaszonym silniku. Po odpaleniu było zaledwie 12,7-8V. Po przejechaniu kilkunastu kilometrów zaczął piszczeć pasek (też nowy). Gdy wróciłem do domu dokonałem ponownych pomiarów i było tylko 11,2V przy odpalonym silniku a gdy go zgasiłem było 11,0V. Odpaliłem ponownie samochód, zdjąłem klemę DODATNIĄ (wiem, że nie powinienem) i ponownie zmierzyłem wartości a te wskazywały 6,8V!? Czyli można wnioskować, że alternator jest uszkodzony. Ale czy na pewno?? Nigdy wcześniej tak nie robiłem i nie mogę tych wartości z niczym porównać. A może to tak ma właśnie być? Proszę o pomoc i radę.

Dzięki i pozdrawiam.

P.S. Poniżej filmik z pomiarów.
    https://www.youtube.com/watch?v=sUR4TGvIolA
  • REKLAMA
  • #2 16524371
    guciq
    Poziom 18  
    Ocena: 134
    Koniecznie sprawdź masę na silnik.Napięcie ładowania w autach osobowych to zwykle między 14 a 15V czyli masz sporo za mało
  • #3 16524380
    jarek225
    Poziom 24  
    Ocena: 221
    Po pierwsze: nigdy nie ściągaj klem z akumulatora jak alternator pracuje.
    Po drugie: przy wyłączonym silniku,ustaw miernik na ampery ściągnij klemę + i go podłącz do niej i do klemy akumulatora i zobacz ile pobiera amperów.
  • #4 16524388
    BULION_69
    Poziom 9  
    jarek225 napisał:
    Po drugie: przy wyłączonym silniku,ustaw miernik na ampery ściągnij klemę + i go podłącz do niej i do klemy akumulatora i zobacz ile pobiera amper

Sprawdzałem, jest takie samo jak przy wyłączonym silniku z podpiętymi klemami.

jarek225 napisał:
    Po pierwsze: nigdy nie ściągaj klem z akumulatora jak alternator pracuje.

Wiem, że nie można, ale chciałem sprawdzić sprawność alternatora bez baterii.
  • REKLAMA
  • #5 16524391
    guciq
    Poziom 18  
    Alternator bez aku można tylko uszkodzić a nie sprawdzić.Co z masą- sprawdzałeś?
  • REKLAMA
  • #6 16524394
    BULION_69
    Poziom 9  
    guciq napisał:
    Koniecznie sprawdź masę na silnik.Napięcie ładowania w autach osobowych to zwykle między 14 a 15V czyli masz sporo za mało

A możesz rozwinąć? Czyli jak? Gdzie przyłożyć końcówki miernika, do PLUSA i obudowa silnika??

Dodano po 3 [minuty]:

guciq napisał:
    Alternator bez aku można tylko uszkodzić a nie sprawdzić.Co z masą- sprawdzałeś?

1)Więc jak można sprawdzić czy alternator jest dobry bez wizyty w specjalistycznym zakładzie?
    2)Jeszcze nie. Muszę wiedzieć jak przyłożyć końcówki miernika.
  • REKLAMA
  • #7 16524409
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2777
    BULION_69 napisał:
    2)Jeszcze nie. Muszę wiedzieć jak przyłożyć końcówki miernika.

Miernikiem tego nie sprawdzisz.
  • #8 16524414
    BULION_69
    Poziom 9  
    miecho18 napisał:
    Miernikiem tego nie sprawdzisz.

Fajnie, ale rozwiń myśl bo nie potrzebnie zaśmiecam forum głupimi pytaniami. Skoro nie miernikiem to czym?
  • #9 16524417
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2777
    Trzeba sprawdzić wizualnie stan przewodu masowego, stan jego połączeń z silnikiem.
  • #10 16524427
    guciq
    Poziom 18  
    Sprawdź czy nie jest gdzieś ugnite.Możesz kabel rozruchowy przypiąć do klemy- i do obudowy alternatora.Jak będzie dobrze na tym ładował to ewidentnie masa
  • #11 16524433
    jarek225
    Poziom 24  
    Chodziło mi o sprawdzenie czy Ci coś prądu nie zżera, bo na to wszystko wskazuje.
    Ściągnij klemę + z akumulatora i do tej klemy+ przyłóż przewód + z miernika a do akumulatora do + przyłóż przewód - z miernika ( miernik przestawiony na mierzenie amperów)
  • #12 16524457
    BULION_69
    Poziom 9  
    A może być zwarcie na akumulatorze?? Jest nowy, ale nigdy nic nie wiadomo. Tylko jak to sprawdzić?
    Najlepiej chyba przełożyć z innego auta i przejechać się kawałek i zobaczyć czy nie traci napięcia. Co o tym myślicie?? Wybaczcie,że zadaje pytania i na nie odpowiadam, ale zanim zacznę coś robić nierozsądnego wolałbym się upewnić. Łatwo jest coś zepsuć.
  • #13 16524461
    jarek225
    Poziom 24  
    Dokładnie tak i zobacz wtedy ile ładuje
  • #14 16524490
    BULION_69
    Poziom 9  
    Niestety, już dzisiaj tego nie sprawdzę, a że jestem kierowcą ciężarówki, jutro zaczynam pracę i kończę dopiero w piątek. Fajnie, że jesteście i pomagacie. Dzięki. Do zobaczenie w przyszłym tygodniu.
  • #15 16589133
    BULION_69
    Poziom 9  
    PRZECZYTAJ KONIECZNIE!!!
    Problem rozwiązany.

Głównym problemem był cwaniak, naciągacz i oszust mechanik, który ma warsztat w Doncaster UK, ma na imię MACIEK.

A oto ta historia:
    Zgłosiłem do niego problem z ładowaniem akumulatora i piszczący pasek. Powiedział, że należy wymienić tylko pasek i wszystko będzie OK. Zostawiłem więc u niego samochód aby to zrobił.
    Następnego dnia auto odebrałem i zapłaciłem 40 funtów. Jednak problem pojawił się znowu jeszcze tego samego dnia.
    Zaprowadziłem więc samochód ponownie do niego. Zdiagnozował usterkę alternatora. Mówił, że zakupi dla nas i będzie to kosztować ok 400 funciaków. Powiedziałem, że sam sobie załatwię. Zmówiłem na własną rękę (używany po regeneracji), zapłaciłem 120 funtów. Zniosłem do niego ten alternator - wymienił, kolejne 60 funtów. Bardzo był nie zadowolony kiedy poprosiłem jeszcze o zwrot starego.
    Kolejne dni problem nie znikną, cały czas to samo. Powiedział, że problemem jest tym razem akumulator bo stary i jest na nim zwarcie. Uwierzyłem mu bo stary rzeczywiście był i zakupiłem nowy - 80 funtów. Problem cały czas jednak się pojawia. Tym razem powiedział, że kupiłem zepsuty (-wie bo sprawdzał na specjalnej maszynie do tego celu). Ja zacząłem coś węszyć. Zaprowadziłem więc auto do innego mechanika też polak. Powiedział, że to może być 1000 problemów. Więcej z nim nie gadałem.
    Kolejny mechanik, tym razem jakiś PAKISTANIEC, ale ok nie jestem rasistą, ważne, aby mieć potwierdzenie diagnozy. Powiedział, aby wymontować alternator i oddać do diagnosty. Podał mi adres do anglika, który zajmuje się tylko regeneracją alternatorów.
    Diagnoza - oba alternatory sprawne!!! Zapłaciłem 10 funtów. Pakistaniec powiedział, że mam BARDZO zużyty pasek ładowania alternatora. Ale jak to?? Przecież Maciuś Polski UCZCIWY Mechanik powiedział, że wymienił!! NIE WYMIENIŁ. Koleś -muzułmanin- zamontował ponownie stary oryginalny alternator, wymienił pasek ładowania i wspomagania (bo też był stary) i wszystko jest cacy!! Zapłaciłem 90 funtów.

REASUMUJĄC - wydałem 400 funtów za naprawę samochodu, który w Anglii jest wart 600-700 funtów, tylko dlatego aby oddać go do naprawy RODAKOWI.

Jego dane
    MACIEJ WENY
    NOWY POLSKI WARSZTAT SAMOCHODOWY
    M&M GARAGE
    REAPARING REEMAPING SERVIS AND DIAGNOSTIC CENTRE

UNIT 3
    REEDS BUSINESS PARK
    CARR HILL
    DONCASTER
    DN4 8DP
  • #16 16590872
    jarek225
    Poziom 24  
    Bardzo dobrze że podajesz jego dane , pewnie dużo ludzi uniknie niepotrzebnych napraw w jego warsztacie.
    Taki mechanik może więcej popsuć niż naprawić . Dzięki za info.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z niskim napięciem ładowania akumulatora w Suzuki Lianie 2004 1.6 po wymianie alternatora i akumulatora. Pomiar napięcia wynosił 12,4V przy zgaszonym silniku i 12,7-8V przy włączonym, co wskazuje na problemy z ładowaniem. Użytkownik otrzymał porady dotyczące sprawdzenia masy silnika oraz stanu przewodów masowych, co może być przyczyną niskiego napięcia. Wskazano również, że nie należy ściągać klem z akumulatora podczas pracy alternatora, ponieważ może to go uszkodzić. Po wymianie alternatora problem nie ustąpił, co doprowadziło do podejrzeń o oszustwo mechanika, który nieprawidłowo diagnozował usterki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA