logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VOLVO S60 D3 2011 - Podłączenie świateł dziennych z modułem zmierzchu

r_putek 11 Cze 2017 19:55 7407 11
REKLAMA
  • #1 16524456
    r_putek
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Panowie chcę podłączyć zestaw świateł do jazdy dziennej LED z modułem zmierzchowym, który w dzień włącza dzienne a po zmierzchu wyłącza led'y i włącza światła mijania i postojowe.

Czy orientuje się ktoś gdzie mogę się wpiąć w instalację, żeby moduł rozłączał światła mijania i postojowe a nie wywalało jakiegoś błędu albo informacji o przepalonej żarówce?
  • REKLAMA
  • #2 16525368
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3402
    Czy te Twoje volvo ma czujnik zmierzchowy fabrycznie zamontowany?
  • REKLAMA
  • #3 16525380
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6404
    piotrekwoj1 napisał:
    Czy te Twoje volvo ma czujnik zmierzchowy fabrycznie zamontowany?

Jak nie masz to sobie zamontuj fabryczny.
  • REKLAMA
  • #4 16526402
    r_putek
    Poziom 10  
    Ma czujnik tzw nasłonecznienia. Nie jest to typowy czujnik zmierzchowy. Komputer wykorzystuje go do zmiany podświetlania zegarów (w słońcu jaśniej podświetla zegary) i do sterowania klimatyzacją. Ale nie ma możliwości w tym roczniku fabrycznej konfiguracji włączania świateł dziennych.

Ja chce zamontować czujnik zmierzchowy zewnętrzny i szukam miejsca gdzie go wpiąć żeby wyłączał światła mijania i postojowe.
  • #5 16526408
    Poziom 43  
    r_putek napisał:
    Ale nie ma możliwości w tym roczniku fabrycznej konfiguracji włączania świateł dziennych.

Można aktywować ''włączać światła'' po zapaleniu silnika.
  • #6 16526486
    r_putek
    Poziom 10  
    Da się włączyć ale automatyczne włączanie świateł mijania.
  • REKLAMA
  • #7 16526642
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    r_putek napisał:

I to wystarczy nawet gdyby dzienne paliły się cały czas to one biorą znikomy prąd. W chwili zapalenia mijania gasną dzienne.
  • #8 16529062
    r_putek
    Poziom 10  
    piotrekwoj1 napisał:
    r_putek napisał:

I to wystarczy nawet gdyby dzienne paliły się cały czas to one biorą znikomy prąd. W chwili zapalenia mijania gasną dzienne.

No tak, ale mijania przy ustawieniu na automat włączają się po zapaleniu silnika - niezależnie czy to dzień czy noc. A ja chcę wpiąć czujnik zmierzchowy który ma w dzień rozłączyć światła mijania, niezależnie od tego jak będą włączone czy automatem czy przełącznikiem.
  • #9 16529166
    Poziom 43  
    To może być trudne, ale musisz się wpiąć bezpośrednio w obwody żarówek.
  • #10 16529179
    r_putek
    Poziom 10  
    Nad tym rozwiązaniem się waśnie zastanawiam, tylko obawiam się że jak wepnę się z przekaźnikiem w obwód żarówki przed żarówkę, który rozłączy przewód dochodzący do żarówki to wyrzuci błąd o przepalonej żarówce.
  • #11 16529215
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    r_putek napisał:
    Nad tym rozwiązaniem się waśnie zastanawiam, tylko obawiam się że jak wepnę się z przekaźnikiem w obwód żarówki przed żarówkę, który rozłączy przewód dochodzący do żarówki to wyrzuci błąd o przepalonej żarówce.

Zapewne tak się stanie.
  • #12 19954073
    P.slon
    Poziom 7  
    I jak się sprawa potoczyła z tymi światłami ? Mam ten sam problem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik chce podłączyć zestaw świateł dziennych LED z modułem zmierzchowym w Volvo S60 D3 z 2011 roku. Wskazuje, że pojazd ma czujnik nasłonecznienia, ale nie typowy czujnik zmierzchowy, co ogranicza możliwości fabrycznej konfiguracji świateł dziennych. Użytkownik poszukuje miejsca do podłączenia zewnętrznego czujnika zmierzchowego, który wyłączałby światła mijania i postojowe w ciągu dnia. W dyskusji pojawiają się obawy dotyczące błędów związanych z przepaloną żarówką, jeśli czujnik zostanie wpięty w obwód żarówki. Uczestnicy sugerują, że może być konieczne bezpośrednie wpięcie się w obwody żarówek, co może prowadzić do problemów z błędami systemowymi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA