logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Stilo 1.6 16V 2001r - problemy z odpalaniem i błędy na desce rozdzielczej

Hansior12 14 Cze 2017 19:46 3342 18
REKLAMA
  • #1 16530036
    Hansior12
    Poziom 7  
    Auto od pewnego czasu dziwnie się zachowuje, jeżeli już odpali to mogę jeździć i jeździć dopóki nie zgasze samochodu. Po przekreceniu zapłonu jeżeli nie chce zapalić miga 3 razy kontrolka immobilisera i zaczyna swiecic,później zaczyna wywalac różne błędy asr i różne inne, zauważyłem też że czasem jadąc raz na jakiś dłuższy czas potrafi wskoczyć temperatura na max i za sekundę spada do faktycznej. Wczoraj robiłem trasę 300km i na trasie wszystko okej jadąc przez miasto samochód zgasł zaświecił się olej i akumulator bodajże od razu odpalił i jechał dalej. To chyba wszystko co zdołalem zaobserwować proszę o jakąś pomoc, sprawdzałem pilot wygląda wszystko okej lutow nie ma.
  • REKLAMA
  • #2 16531377
    Pieter125
    Poziom 8  
    Pocieszę Cię są to objawy padającego ecu silnika
  • #3 16531518
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6439
    Mnie to raczej wygląda na problem z zasilaniem, być może z kostką stacyjki. Nie grzeje Ci się stacyjka? Kluczyk po wyjęciu nie jest gorący?
  • REKLAMA
  • #4 16531569
    Pieter125
    Poziom 8  
    tzok napisał:
    na problem z zasilaniem

Bo jest to problem z zasilaniem ale w ecu silnika przez jego umiejscowienie na silniku i drgania często padają luty. po jakimś czasie objaw zostaje na stałe razem z wszystkimi awariami ars esp loost connection i samochód nie zapali wgl
  • #5 16533296
    Hansior12
    Poziom 7  
    Przelutować ECU to nie będzie problem, lutownicę na gorące powietrze posiadam. Stacyjka się nie grzeje, przekaźnik się załącza koło akumulatora i dalej słychać jak coś trzeszczy.
  • #6 16533408
    robi1214
    Poziom 31  
    Ocena: 867
    Przelutowanie będzie problemem, tam trzeba zrobić rebaling.
  • REKLAMA
  • #7 16533926
    Hansior12
    Poziom 7  
    Zdemontowalem komputer przelutowalem wszystkie układy tranzystorki, wkładam do auta, zajrzałem jeszcze do skrzynki z bezpiecznikami tej obok aku były dosyć mocno zasniedziale styki więc wszystko poczyscilem auto odpaliłem wracając do domu silnik przeszedł w tryb awaryjny a domu na szybko zobaczyłem cewki jedna była pęknięta więc pewnie dlatego nie chodził na jeden gar, ale to nie zmienia faktu, że dalej nie odpala 😑
  • REKLAMA
  • #8 16534356
    Michal2002
    Poziom 24  
    Ocena: 179
    Kolego sprawdź pętle immobilisera. Sprawdź masę sterownika , zegarów i silnika. Dla pewności możesz podłaczyc dodatkowy przewód
  • #9 16534415
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1108
    Diagnostyka komputerowa robiona? Błędy magistrali CAN się pojawiają?
    Okablowanie nie jest ich mocną stroną, szczególnie wiązki pod maską.
    Generalnie to auto ma wiele słabych punktów.
    ECU, okablowanie, skrzynka przekaźników koło akumulatora, same przekaźniki, sporadycznie problemy z samym immo, padające zegary (choć to nie powinno mieć wpływu na odpalanie)...
  • #10 16534551
    adam7009

Poziom 41  
    Ocena: 1628
    Typowy objaw dla uszkodzonego ECM i lutowanie tranzystorków nie pomoże niestety,wymiana lub zlecenie naprawy komuś co się tym zajmuje,wyżej padła odpowiedź co trzeba zrobić.
    Konto firmowe:
    AUTO-ELELEKTRONIK AB
    Linowiec, Lisewo, 86-230 | Tel.: 697XXXXXX (Pokaż)
  • #11 16534594
    Michal2002
    Poziom 24  
    Być może lecz ja bym dokładnie sprawdził +12 i masę.
    Bo dziwne jest ,że temperatura jest czasem na max i że sam zapala się ASR i błąd immobilisera. Są to chyba układy całkiem niezależne. Po za tym nie jestem pewien ale wydaje mi się ,że w tak starym samochodzie nie ma CAN, a może i jest bo to Stilo a ja doczytałem ,że BRAVO :)
  • #12 16534662
    tzok
    Hansior12 napisał:
    zajrzałem jeszcze do skrzynki z bezpiecznikami tej obok aku były dosyć mocno zasniedziale styki więc wszystko poczyscilem
    Jeśli w tej skrzynce były zaśniedziałe styki to skrzynka jest do wymiany, czyszczenie nic nie da... chyba że ją całkowicie rozbierzesz (wyjmiesz ją z obudowy) i dorobisz nowe przekładki izolacyjne.
  • #13 16534800
    adam7009

Poziom 41  
    Michal2002 napisał:
    ASR i błąd immobilisera. Są to chyba układy całkiem niezależne
    kompletna bzdura,to po co jest asr w aucie?,a bez immo zapali? ,nie .
    Konto firmowe:
    AUTO-ELELEKTRONIK AB
  • #14 16534821
    Michal2002
    Poziom 24  
    Bez immo nie zapali , ale bez ASR i owszem... Więc czy bzdura to nie wiem.
  • #15 16534831
    adam7009

Poziom 41  
    Nie mów ,że nie wiesz jak działa ASR ,
    polecam poczytać sobie
    http://autokult.pl/8741,system-kontroli-trakcji-asr-zasada-dzialania
    Konto firmowe:
    AUTO-ELELEKTRONIK AB
  • #16 16534846
    Michal2002
    Poziom 24  
    Hmmm no nie wiem czy wiem , przynajmniej tak mi się wydaje ,że coś tam się orientuje :) Jednak z tego co widziałem samochody bez ASR zapalają.
    Miałem kiedyś przypadek zwarcia CAN i jednak jak samochod jak zapalil to jechał , nic po za silnikiem mogło nie działać ale jednak auto jechało. Oczywiście jechało do wyłączenia.
    Więc chyba konstruktorzy przy projektowaniu biorą pod uwagę różne awarie toteż uszkodzenie pojazdu nie może prowadzić do zgaśnięcia silnika ze względów bezpieczeństwa.
  • #17 16534972
    Hansior12
    Poziom 7  
    Kolego czyszcząc skrzynkę z bezpiecznikami cała ja otwarlem była czyszczona w misce z izopropanolem bardzo dokładnie, wszystkie przekaźniki sprawdzane, otwierane sprawdzane styki czy nie przypalone i pod zasilaczem czy każdy łapie. Komputer pokazuje problem z komunikacją. Dziś z głupot podłączyłem prostownik i pobierał aż 8A co mnie zdziwiło jednak po przekroczeniu stacyjki znów minął 3 razy immobiliser i zapalił się na stałe. Luty s samym kluczyku oczywiście poprawione, zastanawiam się czy to immobiliser nie padł bo wypinajac antenke immobilisera działo się dokładnie to samo
  • #18 16535001
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1108
    Jak błędy komunikacji są to dokładnie przemacaj CAN silnika i ABSu.
    Można na szybko, testowo zrobić bypass od ECU do złącza diagnostycznego.
    Jak BCM nie dogada się z silnikiem to będziesz miał i problem z Immo i z ASR.
    Kontrolka Check Engine powinna pojawiać się od razu po włączeniu zapłonu, razem z kontrolką Code. Jeśli zapala się dopiero po czasie to na pewno komunikacja zdycha.

Jak CAN na 100% OK to ECU do naprawy.
    Izopropanol skrzynce bezpieczników pomaga czasem, i na krótko. Rozbiórka, i poprawa łączeń. Tyle że babrania dużo, a sprawne używki nie są drogie.
  • #19 16535413
    tzok
    W Puncie zrobiło mi się tak, że ECU miało cały czas zasilanie (właśnie przez zalanie skrzynki przekaźników pod maską). Zasilanie na BCM się normalnie włączało i wyłączało. Jednym z efektów były błędy CAN i świecące immo. Samochód dało się uruchomić zdejmując i zakładając klemę na włączonym zapłonie (ale nie polecam takich eksperymentów), bo tylko tym sposobem oba sterowniki resetowały się równocześnie. ECU "nie szło spać" a wszystkie inne sterowniki się wyłączały, więc ECU "łapało" błąd magistrali CAN. Wyjmowanie przekaźnika od ECU na niewiele się zdawało, bo ECU przyjmuje kod immobilizera tylko w określonym czasie od wybudzenia. BCM też "łapał" błąd komunikacji z ECU, bo ECU nie chciało przyjąć kodu immobilizera.

Co do bzdury to chodziło o rzekomą niezależność ASRu... w istocie, podobnie jak immobilizer, to programowa funkcja ECU (ale wymaga komunikacji po CAN z modułem ABS) i nie ma osobnego modułu ASR .

Podsumowanie tematu

✨ Problemy z odpalaniem Fiata Stilo 1.6 16V z 2001 roku mogą być związane z uszkodzeniem ECU, problemami z zasilaniem, a także z błędami komunikacyjnymi w magistrali CAN. Użytkownik zauważył miganie kontrolki immobilisera oraz błędy ASR, a także sporadyczne skoki temperatury silnika. Wskazówki dotyczące diagnostyki obejmują sprawdzenie pętli immobilisera, masy sterownika oraz stanu skrzynki przekaźników. Wymiana lub naprawa ECU oraz dokładne sprawdzenie okablowania i styków w skrzynce przekaźników są zalecane. Użytkownik podjął próby przelutowania ECU, jednak problem z odpalaniem nadal występuje.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA