logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 307 cc 2005 - Nieprawidłowe sterowanie szybami z panelu kierowcy

_maziech_ 26 Cze 2017 14:52 20352 5
  • #1 16552026
    _maziech_
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Cześć!

Pokopałem troszkę po forach, ale nie znalazłem tego, co mnie interesuje, mianowicie:

Stałem się niedawno posiadaczem Peugeota 307 cc z 2005 roku (wersja sprzed liftu).

W aucie nie działa prawidłowo opuszczanie i podnoszenie szyb z poziomu panelu umieszczonego w drzwiach kierowcy.
    Przy próbie podniesienia szyby za pomocą przycisku, często zjeżdża ona w dół zamiast jechać w górę lub podnosi się tylko o kilka centymetrów i przestaje reagować... A czasami (b. rzadko) udaje mi się ją podnieść lub guzik nie chce działać wcale... Problem dotyczy w zasadzie lewych i prawych drzwi przy sterowaniu panelem kierowcy.

Wiem, że takie problemy mogą mieć miejsce w przypadku odpięcia akumulatora. Sam nie odłączałem, ale właścicielem jestem od niedawna. W związku z tym, zanim udam się do warsztatu z usterką, chciałbym zapytać, czy nie jest to jakaś opcja "ponownego przyuczenia" szyb do prawidłowego działania?

Być może da się zrobić coś, aby szyby pracowały normalnie? Dodam jeszcze, że z centralnego guzika podnoszącego/opuszczającego wszystkie szyby jednocześnie, wszystko działa płynnie i bez zarzutu - szybki normalnie się podnoszą i opuszczają bez zacinania.

Jeśli jest taka szansa, to czy ktoś niezwykle uprzejmy podałby mi procedurę, którą należy przejść aby to sprawdzić / naprawić ? Jeśli nie, to co może być uszkodzone i jakie mogą być koszta naprawy?

Z góry bardzo dziękuję!
  • Pomocny post
    #2 16553179
    sadek1979
    Spec od samochodów
    Ocena: 1407
    Powinno być jak w Renault-ach . Opuścic na max szyby przytrzymać przycisk , podnieść na max góra przytrzymać szyby . Podejrzewam jednak że u Ciebie siedzą moduły w drzwiach . Poszukaj na podmiankę i stanie się jasność .
  • #3 16553254
    _maziech_
    Poziom 10  
    No to w takim razie dwa pytanka:

1. Czy możesz coś polecić z Alledrogo, co będzie pasowało do tego auta?

2. Czy po podmianie modułu szybki ożyją, czy trzeba będzie je 'uczyć' poprzez podłączanie kompa?

P.S. Opuszczanie/podnoszenie szyb z przytrzymaniem i kluczykiem w stacyjce nie pomogło.
  • Pomocny post
    #4 16553418
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3835
    Najprędzej to panel kierowcy wody dostał i tyle. Stała usterka.
  • #5 16553610
    _maziech_
    Poziom 10  
    A więc zamówiłem nowy panel - zamiennik nie jest drogi i również odniosłem wrażenie, jakby to ten panel był uszkodzony (ok 70zł nowy). Zacznę od tego i dam znać po wymianie, jakie to przyniosło efekty.
  • #6 16568436
    _maziech_
    Poziom 10  
    Panel do sterowania szybami zmieniony, wszystko działa. Koszt naprawy = 76 zł.

Bardzo dziękuję za pomoc.
REKLAMA