logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] VW Passat b5 1.8 20v 2000r - Nie pali na ciepłym silniku

Maksiu922 29 Cze 2017 05:16 11178 9
REKLAMA
  • #1 16557597
    Maksiu922
    Poziom 7  
    Ocena: 10
    Witam.
    Proszę o poradę. Posiadam VW passata b5 1.8 20v 125km. Auto nie jest zagazowane, sama benzyna. Problem polega na tym ,że na zimnym silniku auto pali od razu, bez jakich kolwiek problemów. Natomiast jak silnik choć trochę sie zagrzeje już nie pali. Mogę kręcić kluczykiem i nic. Nawet na popych nie zapali. Silnik wtedy kręci ładnie, bez problemów lecz nie chce zapalić. Np. Raz w upalny dzień przejechałem 80km zaparkowalem i chciałem przestawić auto i nie odpalił. 7godz później wsiadam i od razu zapalił. Zrobiłem z 1km na stacje paliw i juz problem. Próbowałem plaka do wlotu powietrza, popych i nic... A godzinę później (w miedzy czasie próbowałem go odpalić wiele razy) odpalił jak gdyby nigdy nic. Proszę o porady od czego zacząć? Czujnik walu? Pompa paliwa? A może cewka czy cos jeszcze? Ktoś może miał podobny przypadek z tym silnikiem czy ta elektryka?
    Za wszelkie porady dziękuję i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 16557605
    Ireneo
    Poziom 42  
    Ocena: 2469
    Zacznij od sprawdzenia czego brak gdy nie pali najlepiej z poziomu testera.
  • #3 16558838
    Maksiu922
    Poziom 7  
    To sprawa wygląda następująco. Pomimo że auto odpalało bez problemu to po podpięciu VAGa, wykazał błąd- "17927- przestawienie wałka rozrządu P1519 - 35- 10 - usterka - Sporadyczna". Po odpięciu czujnika przy rozrządzie i wymontowaniu go wyszło że styki zaśniedziały ( siwy nalot). Zwłaszcza środkowy pin (złącze 3 pinowe) był mocno zabrudzony a to on odpowiadał za sygnał i problemy. W przyszłości czujnik do wymiany.
    Zaznaczam że na zimnym silniku odpalał bez problemu choć by po ostygnięciu. Na ciepłym raz po wielokrotnym kręceniu albo wcale.
    Pozdrwiam I dziękuje Ireneo
  • REKLAMA
  • #4 16561980
    misterbociek
    Poziom 21  
    Ocena: 120
    Mój kolega w Audi 1.8 APT tak miał, coś tam było chyba nie tak z jakimś przekaźnikiem czy coś. Potem spróbuję do niego zadzwonić i dam znać.
  • REKLAMA
  • #5 16562373
    ptr92
    Poziom 19  
    Ocena: 248
    Jak brakuje iskry w momencie kiedy nie chce zapalić, to z tego co kojarzę, tam często psuły się moduły zapłonowe, powinien być przy prawym kielichu
  • #6 16562390
    Maksiu922
    Poziom 7  
    misterbociek napisał:
    Mój kolega w Audi 1.8 APT tak miał, coś tam było chyba nie tak z jakimś przekaźnikiem czy coś. Potem spróbuję do niego zadzwonić i dam znać.

Dzięki wielkie za zainteresowanie ale tak jak napisałem wyżej sprawa już wyjaśniona ;).
  • REKLAMA
  • #7 16562430
    misterbociek
    Poziom 21  
    Ocena: 120
    Maksiu922 napisał:

Dzięki wielkie za zainteresowanie ale tak jak napisałem wyżej sprawa już wyjaśniona ;).

Jeśli chodzi o ten czujnik w przodzie głowicy koło osłony rozrządu to możesz sobie go odpiąć, silnik będzie pracował tak samo. Wiem ba mam ten silnik i próbowałem ;P
    Rozmawiałem z kolegą i jemu się zepsuł główny przekaźnik od komputera i ciepły silnik nie chciał zapalić.
    Polecam ci sprawdzić gruszkę podciśnieniową w kolektorze ssącym i na cewkę. Ja jak myłem silnik zalałem ją i padła, kupiłem używkę a mojemu koledze cewka pękła i kupił nową najtańszą za 450zł :)
  • #8 16563989
    Maksiu922
    Poziom 7  
    misterbociek napisał:
    Maksiu922 napisał:

Jeśli chodzi o ten czujnik w przodzie głowicy koło osłony rozrządu to możesz sobie go odpiąć, silnik będzie pracował tak samo. Wiem ba mam ten silnik i próbowałem ;P
    Rozmawiałem z kolegą i jemu się zepsuł główny przekaźnik od komputera i ciepły silnik nie chciał zapalić.
    Polecam ci sprawdzić gruszkę podciśnieniową w kolektorze ssącym i na cewkę. Ja jak myłem silnik zalałem ją i padła, kupiłem używkę a mojemu koledze cewka pękła i kupił nową najtańszą za 450zł :)

Póki sie nic nie dzieje to nie ruszam:). Pojeżdżę i jak do miesiąca sie nic nie będzie działo to dam znać. A jak by jednak znowu były problemy to sprawdzę przekaźnik. Ten problem rozwiązałem na podstawie komputera. Bo fakt jak przekaźnik odpiąłem to tylko błąd wyskakuje lecz silnik śmiga:).
  • #9 16624959
    Maksiu922
    Poziom 7  
    A więc po miesiącu mogę napisać co się dzieje. Przyznaje że w międzyczasie zdecydowałem się wymienić czujnik (2 tygodnie temu) o którym wcześnie pisałem. Jak wiemy od tygodnia temperatura poniżej 30 stopni nie spada za dnia a przynajmniej u mnie :) (przydał by się urlop:p). Póki co auto jeździ i pali bez problemu i zdaje się że to on był przyczyną problemu.
    Pozdrawiam Was

Dodano po 1 [minuty]:

A czujnik oczywiście Boscha i to 230zl jeśli chodzi o koszta
  • #10 17060453
    Maksiu922
    Poziom 7  
    Ostatecznie zimny lut na przekaźniku był pekniety. Przekaźnik koło komputera pod maską. Poprawiono luty w przekaźniku.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z VW Passat B5 1.8 20V, który nie odpala na ciepłym silniku, mimo że na zimnym uruchamia się bez problemów. Po podłączeniu do VAG wykryto błąd związany z czujnikiem wałka rozrządu, który miał zaśniedziałe styki. Po wymianie czujnika problem z uruchamianiem na ciepło został rozwiązany. Inne sugestie obejmowały sprawdzenie przekaźnika oraz modułu zapłonowego, które również mogą powodować problemy z iskrą. Ostatecznie, po poprawie lutów w przekaźniku, auto zaczęło działać prawidłowo.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA